11 ползи от маслото

Mоят химн за всичко, което е прекрасно в маслото

Маслото е причината да бъдат направени препечените питки, маслото е и причината бисквитите да придобиват ронливата си хрупкавост, а най-вероятно дори и Мария Антоанета е изгубила главата си заради нещо, свързано с него; едно е сигурно - маслото означава много.

Може да изглежда хронично демоде да го признаем в сегашните дни на евтин индустриален маргарин и хора, които налагат упорито кокосовото масло, но бих предпочел маслото, дори и от това да бих се чувствал като Супермен с обсесия да носи криптонитово бельо под трикото си.

Ето моят химн за всичко, което е прекрасно в маслото - жълто-златен лъч на млечно слънце, разтапящ се в устата с най-лека топла целувка.

Нека започнем с основните неща…

1. Инерция на топене

Маслото е причината да съществуват препечените питки, дебелите тостове от бял хляб, украсените с кръст сладкиши "Разпети петък" и хлебно-масленият пудинг. Без него всички те са като ферари с дървени колела.

2. Топлата връзка с яйцата

Маслото е не само чудесно върху тези тостове, които потапяте в рохките си яйца, но и е чудесно за белене на яйчени черупки. Сложете малко масло на палците си и открийте колко лесно се маха черупката.

3. Оставете тестото да поеме масло

Маслото също така извежда селското тесто до нови висоти, позволявайки му да стане чурос, парено тесто за профитероли, канелени рулца, или дори ’сладкиша’, коствал главата на Мария Антоанета – бриош.

4. Цар на хрупкавостта

Маслото е основата на най-добрите бисквити в света. Без него шотландският бързовтасващ хляб, американските бисквити с парченца шоколад и австралийските твърди бисквити анзак не биха се получили.

Маслото ги прави вкусни и ронливи - и съчетано по правилния начин със захар, им придава тяхната хрупкавост. Няма по-добър пример от ронливите бисквити с кафява захар.

5. Основен компонент в сосове

Маслото е способно и на други вълшебства. Смесено с брашно, то ни дава запръжка, която не само сгъстява чаудър или сос със сирене, но и ги прави толкова кадифено меки.

Вместо сметана или мляко, опитайте да добавите бульон, за да получите копринено гладък сос велуте, който е основата на най-добрия грейви сос, който някога бихте направили.

6. Перфектно за разбиване

Маслото също така се разбива студено в сосове като холандез, за да ги обогати, но според нас това донякъде убива вкуса.

Бихме предпочели да не използваме масло за пържене, заради ниската му точка на опушване, но то е прекрасно за поширане на ракообразни. Или пробвайте да сготвите деликатно филе от чернокоп в малък тиган с разбито масло.

7. Въпросът с обгарянето

Обгарянето на маслото не винаги е катастрофа, разбира се. Ако го уловите навреме в тигана, когато млечните му компоненти започват да покафявяват и да придобиват ядков нюанс, получавате нещо, известно като "обгорено масло" или beurre noisette (буквално ’лешниково масло’).

За още по-ефектно обгорено масло, добавете лъжица сгъстено мляко на прах в тигана, за да увеличите количеството обгаряни млечни съставки. Добавете в обгореното масло малко лимонов сок, за да спрете процеса на готвене и да добавите сложност на вкуса. Вече имате нещо вълшебно, което да излеете върху тиквени ньоки, равиоли със скариди, печени сладки картофи или дори да използвате като основа за прекрасен сладолед.

Всъщност помислете за френското му име и гарнирайте с печени лешници всяко ястие, съдържащо обгорено масло.

8. Вкусов товар

Маслото също така е прекрасно и за задържане на вкусове. Помислете за смесване на омекотено масло с билки от рода на естрагон и магдазноз, охлаждане и нарязване, за да поднесете върху препечен стек; разтапянето му със счукан чесън в хрупкавата коричка на хляб, току-що изваден от фурната; сливането с бяло мисо, за да го намажете върху печена на грил царевица; или правенето на пюре с добро аншоа, за да намажете на тънки резени горещ препечен хляб.

9. Вълшебни свойства

Маслото има и други чудесни качества. Натрийте го по ръцете си, след като чистите от люспи или приготвяте риба: когато впоследствие измиете ръцете си със сапун и вода, ще откриете, че като по чудо миризмата на риба е изчезнала и имате прекрасно гладки ръце и меки нокти!

Въпреки че всички ние знаем, че горещият нож се плъзга с лекота пре маслото, ако трябва да разрежете нещо лепкаво от рода на карамел, фурми или много лепкаво брауни, ще откриете, че ножът ще реже по-лесно, ако първо намажете острието с масло.

10. Плюсове за хладилника

Маслото не само ви помага в кухнята. Баба ми някога смяташе, че маслото прави чудеса и за изгаряне на слънце, но тъй като то омекотява кожата, според мен нарязаните домати са много по-ефективни в премахването на паренето и горещината от силно изгорял гръб. Маслото обаче може да ви помогне да махнете дъвка от косата, да смажете скърцаща панта, може в критични случаи да се използва като крем за бръснене (макар да е умерено скъпа негова алтернатива), за премахване на ’грим’ от флумастери от лицето на куклата Барби на 5-годишното ви дете и дори за сваляне на упорит венчален пръстен от пръста… или поне така съм чувал.

11. Подслаждането на всичко

Маслото прави много рецепти в пъти по-добри – независимо дали е прост маслен кейк, вкусен лимонов кейк или тарталетка с лимонова извара с маслена бисквитена основа. За мен една от прелестите на маслото, когато готвя, е ролята, която то играе в приготвянето на карамел.

Бътърскоч сосът разчита точно на тази вълшебна любов между маслото и захарта – връзка, която ви дава топла прегръдка и прекрасно усещане за утеха и удоволствие, каквото и да е времето.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Мат Престън, Delicious

04.10.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара