Мазнините са реабилитирани

В чий интерес е ние да консумираме свръх-преработени боклуци

Джулия Чайлд, богинята на мазнината, се усмихва широко някъде в отвъдното.

Мазнините се завръщат, и когато търсите няколко парчета свинско за яхния, може отново да търсите най-добрите парчета - тези с най-много мазнина.

В крайна сметка приятелите ви ще спрат да ви гледат така, все едно се опитвате да ги убиете.

Това, че тенденциите се обръщат, стана очевидно преди няколко години, когато мета-анализ, публикуван в изданието Annals of Internal Medicine, установи, че няма доказателства, потвърждаващи твърдението, че наситената мазнина увеличава риска от сърдечни заболявания. (Всъщност има дори някои доказателства, че липсата на наситени мазнини може да е вредна.)

Учените са анализирали 72 различни изследвания и - както обикновено - са заявили, че е нужна още работа — и повече клинични изследвания. Няма спор.

Но времената на пилешките гърди без кожа и моретата от маргарини "с вкус на масло" може би най-после наближават своя край.

Върхът на този айсберг се вижда от доста години, и най-после започваме да виждаме и основата му.

Естествено, никое изследване не е съвършено, и малко са тези, които дават категорични изводи. Но истинските злодеи в диетата ни — захарта и свръх-преработените храни — все повече бият на очи.

Можете да се върнете към консумацията на масло, ако не сте го сторили вече.

Това не означава да зарежете плодовете заради телешкото и сиренето; просто изоставете фалшивата храна, замествайки я с истинска, и в тази категория на истинската храна можете да включите качественото месо и млечни продукти.

След малко обаче ще заявим, че може да не включвате повечето индустриално произвеждани животински продукти; имайте търпение.

От 70-те години почти всички в Западния свят са подложени на вълна от пропаганда на тема наситени мазнини. "Те са вредни за вас"; "те ще ви убият".

Въпреки че голяма част от ненаситените мазнини е била под формата на трансмазнини, които вече е установено, че са вредни. Въпреки че много поли-ненаситени мазнини са химически извлечени масла, които в дългосрочен план също доказано са проблемни.

И въпреки че представата на хранителния бранш за “нискомазнинни храни” е емблематичният SnackWell и други силно преработени “нискомазнинни” въглехидрати (заместител, който е вероятно най-важният фактор в масово разпространения проблем с наднорменото тегло/затлъстяването), както и млечните продукти с понижена масленост или дори изцяло обезмаслените млечни продукти, от които тя печели милиарди.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара