Източник: Pexels.com

Месото е нещо ужасно

Чийзбургерите са опасни не само за сърцето или талията, но и за околната среда

Месото може да е вкусно, но се трупат доказателства, че особено червеното месо има катастрофален ефект върху околната среда — и не чак толкова добър и за хората.

Към 2050 учените предсказват, че емисиите само от селско стопанство ще генерират достатъчно въглероден двуокис, който, ако светът си спести, може да избегне катастрофално глобално затопляне. То вече генерира около една трета от емисиите в момента — и половината от тях идват от живи селскостопански животни.

Това е основната причина членовете на комисия на ООН да се обърнат към екологичното поделение на организацията с предложение да се обмисли въвеждането на данък върху производителите и продавачите на месо. Чрез повишаване на цената на покупката на месо, според тях ще се намали производството и търсенето му.

Селското стопанство ще погълне световния "въглероден бюджет" през 2050, освен ако не променим тенденциите.

Мартен Хайер, професор в Утрехтския университет в Холандия, ръководи групата, подготвила доклада за околната среда и храните, препоръчал данъка върху месото.

“Всичкият вреден ефект за околната среда и здравето трябва да бъде калкулиран в цената на хранителните продукти,” казва Хайер, който е член на Международната комисия по ресурсите към ООН, съставена от 34 елитни учени и представители на 30 правителства. “Мисля, че е изключително належащо да направим това.”

Но, както допълва той, “храната е нещо много политическо.”

В държавите, където месото е основна част от културата и неравенството на доходите вече води до недостатъчен достъп до храна, аргументите на комисията ще са трудни за отстояване. Облагането с данък на напитките със захар наскоро във Филаделфия предизвика гнева на лобистите, на някои групи, представляващи бедните, и дори на Бърни Сандърс, който коментира, че данъкът е назадничав.

Реакцията на ограничаването на месото, което със сигурност е по-полезно за диетата от газираните напитки, може направо да граничи с бунт.

Правителствата обаче скоро трябва да започнат да ограничават основните източници на въглеродни емисии, коментира Хайер.

Хранителните компании естествено ще са част от този процес.

Идеята за "месен данък" е разработвана в последните 25 години като “очевидна” мярка за икономистите и еколозите, казва Хайер; първите предложения за такъв данък са се появили, когато е станало известно какво отражение има върху околната среда производството на месо.

Селското стопанство потребява 80% от водата в САЩ - и месото е особено "жадно" за вода. За получаването на килограм червено месо е нужна доста повече вода, отколкото за растителните продукти.

Правителствата вече започват да забелязват този факт. Китай, който консумира половината от свинското в света и над една четвърт от всичкото месо, оповести нови диетични препоръки миналата седмица, съветвайки гражданите си да намалят консумацията си на месо наполовина. Потреблението на месо в Китай се е увеличило почти петкратно от 1982 г. насам, въпреки че населението за този период е нараснало само с 30%.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Washington Post

05.07.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара