Източник: flickr.com

Градинарство с (Мишлен) звезди

Девет неща, които може да отглежда всеки градски градинар

Когато е търсел място за ресторанта си през 2012, главният готвач и собственик на Musket Room Мат Ламбърт не е търсел непременно градина.

Той обаче е попаднал на конкретно място в спокойния квартал Нолита на Ню Йорк с голяма бетонна площ отзад. "Просто трябваше да направя нещо там," казва Ламбърт.

Когато Ню Йорк ви благослови с пространство на открито, това нещо е градинарството.

Разговаряме с Ламбърт, за да разберем какво отглежда (и как можем да му подражаваме).

Първата година (в която той е получил и звездата си от "Мишлен"), Ламбърт е започнал простичко. Пипкане със семена? Абсурд. "Вземам много неща, поникнали или прораснали, от пазара на Юнион Скуеър."

Следват доста проби и грешки и минимални количества стрес, както и трябва да бъде, независимо дали имате малка саксия на прозореца или много сандъчета, като в нашумелите ресторанти."Не го мислете твърде много," казва Ламбърт. "Лесно е да ги поддържате, след като веднъж започнете."

Трябва обаче да имате желание да действате креативно и да се адаптирате към капризите на съответната градина.

Ламбърт си спомня как досадни бели мухи тероризирали растенията му, и как всички други обичайни средства за борба с тях не дали резултат. Винопроизводителят от Quartz Reef Руди Бауер случайно посещавал ресторанта по това време и предложил да бъде разпръснат копър — единственото, което мухите не харесвали — във всички сандъчета. И мухите изчезнали. Когато кервелът му не растял както трябва, Ламбърт променил позицията на сандъчето, и - каква изненада - карвелът се оправил и пораснал чудесно.

Що се отнася до съдържанието на градината на Ламбърт, не би трябвало да има изненадани, че там не се съдържа само обичайната гама от билки. В пика на сезона на отглеждане, ще откриете три типа латинки, шест вида мента, пет вида босилек, много киселец, новозеландски спанак, гама от люти чушлета и немалка селекция ядивни цветя.

Следвайте препоръките му и добавете тези девет лесни за отглеждане, одобрени от готвач зелени растения, зеленчуци и цветя в градината ви:

Латинка (Tropaeolum)

За тези, които нямат особена дарба да отглеждат растения, латинките са добро начало. Те се отглеждат относително лесно и имат силен, пиперлив вкус. Добавете ги към сандвичи, разбийте ги в песто или ги употребете там, където нормално бихте добавили пореч или рукола. Ако решите, можете да използвате цвета им за топинг на салата - за по-овладяна версия на този пиперен вкус.

Шоколадова мента (Mentha piperita)

Не се ентусиазирайте твърде: това не е билковата версия на After Eight. Но това е един от любимите видове мента на Ламбърт. Тя е по-деликатна от по-агресивните си събратя, но запазва свежестта, която търсите. Заместете с нея класическата мента в мохито и джулеп, или я добавете към сметанова основа за сладолед за великолепно лакомство.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

07.07.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара