Източник: Goodflie.bg

Пастата не предизвиква затлъстяване

Според учени, тя далеч не води до повишаване на теглото

Ново италианско изследване установява, че пастата не допринася за затлъстяването.

Всъщност тя дори се свързва с понижаване на индекса на телесна маса (BMI).

Проучването е сред повече от 23 000 души, проведено от департамента по епидемиология към Средиземноморския неврологичен институт Neuromed в Позили, Италия, констатира, че този фундаментален елемент от италианската средиземноморска диета е свързан с намален риск от затлъстяване в областта на корема.

Преди да приемате това като зелена светлина да се тъпчете с популярния източник на въглехидрати (който често бива избягван в определени диети заради съдържанието си на глутен), важно е да отбележим, че изследването не твърди, че консумацията на паста води до реално намаляване на индекса на телесна маса, а просто е "свързана" с него.

Също така е важно да помним, че италианците консумират по-малки порции, като там пастата обикновено се счита за първо, а не основно ястие.

“Анализирайки антропометрични данни за участниците и навиците им на хранене,” заявява водещият автор на изследването Джордж Пунис в пресрилийз, “установихме, че консумацията на паста, обратно на мнението на мнозина, не е свързана с увеличаване на телесното тегло, и дори в някои случаи е свързана с обратното. Данните ни показват, че консумацията на паста според потребностите на съответния човек допринася за здравословен индекс на телесната маса, по-малка обиколка на талията и по-добро съотношение между талия и ханш.”

"Констатациите ни демонстрират липса на връзка на консумацията на паста със затлъстяването в две методологични и географски различни мащабни групи от средиземноморското население на страната," обобщават учените.

Те отбелязват, че дори в Италия има движение срещу пастата, демонизирана като твърде калорийна храна, лишена от реални хранителни вещества.

"В последните десетилетия в Италия, въпреки сериозните усилия за насърчаване на средиземноморската диета, се случи промяна в хранителните навици. Консумацията на паста намаля, и възникна концепцията за ниско-въглехидратни и високопротеинови диети, целящи да се борят със затлъстяването. Дебатът обаче за хипокалорийните високопротеинови диети срещу нискомазнинните и включващи стандартни нива на въглехидрати диети и ефекта им върху контрола на телесното тегло и здревето (функционирането на бъбреците и здравината на костите) все още продължава," казват учените.

"Придържането към средиземноморската диета според епидемиологични и клинични данни има защитна роля и предпазва от наднормено тегло и затлъстяване, и носи важни ползи за здравето, допринасяйки за предпазването от хронични заболявания и свързани с тях коморбидности," казват авторите на изследването, допълвайки, че подобна диета би могла да бъде основа за "изграждане на хранителни препоръки като резултат от политика за по-добро здраве."

Пастата не води до затлъстяване, обявиха учениИталианските учени допълват, че данните им потвърждават резултати от паралелни проучвания в САЩ и Гърция, според които пастата и въглехидратите като цяло не са пряко свързани с увеличаването на телесното тегло.

"Резултатите ни съответстват на относително скорошно изследване, анализиращо приема на храна и хранителни вещества и връзката им с BMI сред 1794 американци на средна възраст, показващо, че приемът на паста наравно с други хранителни групи няма пряка връзка с BMI. Данните от друго гръцко проучване подкрепят тезата за позитивна роля на въглехидратите и предотвратяване на затлъстяването."

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара