10 неща, които никога не бива да стоят в хладилника…

… и шест, на които мястото им е на студено

Почти винаги нещата се случват по един и същ начин. След пазаруването у магазина или фермерския пазар, оставяме повечето от покупките в хладилника, без да се замисляме за последиците или ефекта, който това ще има върху продуктите.

Не всичко обаче всъщност е нужно да бъде в хладилника!

Обобщаваме някои базови кулинарни продукти, които никога не бива да стоят в хладилника, и няколко, на които всъщност точно там им е мястото.

Какво никога не бива да стои в хладилника

Олио и зехтин

Когато става дума за съхранение на зехтин, мислете за тъмно и сухо място. Избягвайте да държите бутилки със зехтин близо до печката - независимо колко голямо е изкушението да ги държите наблизо!

Няма проблем да замразявате зехтина, но той става по-плътен при по-ниска температура. Ако имате навика да употребявате зехтин ежедневно, няма проблем просто да го държите на плота или в шкаф.

Банани

Добро емпирично правило е да държите бананите далеч от студа, особено ако още не са узрели. Излагането на незрели банани на студено причинява увреждане на клетъчната мембрана на кората им, което води до потъмняването й.

Дръжте бананите извън хладилника, докато не започнат да потъмняват; от този момент нататък вече е приемливо да ги държите в хладилника, за да паузирате процеса на зреене.

Домати

Охлаждането на доматите е гореща тема за спорове с полярно противоположни гледни точки - от съхранението им на стайна температура, до държането им в чекмеджето за зеленчуци. Помнете, че хладилникът паузира механиза на зреене на плодовете, така че не поставяйте недозрели домати веднага в хладилника.

През лятото, когато доматите са в сезон и можете да се снабдите с тях директно от пазара, добре е да ги държите на стайна температура няколко дни. Като алтернатива, може да държите по-зрелите в хладилника, но ги оставяйте да се затоплят малко преди консумация.

Кафе

Кафето на зърна има свойствата да улавя ароматите около себе си. Затова съхранението на кафе в хладилника може да има сходен ефект с поставянето вътре на отворена кутия със сода бикарбонат.

Никой не иска кафе с вкус и аромат на хладилник. Най-добрата практика е да държите кафето на зърна във вакуумен контейнер на плота.

Лук и чесън

Държането на лука и чесъна на прохладно и сухо място е решаващо за удължаване на срока им на годност. Държането в хладилника може да предизвика загуба на лъскавия им вид - заради дехидратация - но то е добра алтернатива на съхранението им отвън на влажно място.

Горски плодове

Съхранявайте летните горски плодове в хладилника веднага след донасянето им у дома. Тъй като миенето им увеличава вероятността от възникване на плесен, изчакайте момента на консумция, за да ги измиете!

Зелено (незряло) авокадо

Избягвайте да държите прясното, незряло авокадо в хладилника, тъй като това спира процеса му на зреене.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара