Антъни Бурдейн за мръсните ресторантски тайни
Лоши новини за любителите на въглехидрати
Кой друг ще ви разкрие най-бомбастичните неща за ресторантската индустрия, освен Антъни Бурдейн?
В крайна сметка прочутият тв готвач и автор на бестселъри не е известен с деликатност и не спестява нищо в изказванията си (помните ли, когато той шокира всички, заявявайки, че всъщност не ви е нужен набор от ножове?).
Ето защо през далечната 2001 г. Опра Уинфри записва интервю със световноизвестния готвач, споделящ вътрешни тайни от бранша, за шоуто си — и част от записите наскоро отново излязоха на бял свят.
Ето част от разкритията, които той е споделил пред нея.
Повечето ресторанти рециклират хляба
Първото правило на класическото готвене е "не пилей нищо", и Бурдейн твърди, че ако почистващият масата персонал види кошничка с недокоснат хляб, вероятно ще я върне обратно в кухнята, за да бъде поднесена отново. Е, това поне означава, че не би трябвало да се чувствате виновни, че сте оставили няколко филии неупотребени.
Сосът "Холандез" е рискова поръчка
Оказва се, че суровите яйца в този основен компонент на много брънчове привличат изобилие от бактерии. "Всяко място, което прави холандез, трябва да го изхвърля на всеки час и да прави нов, иначе той става опасен за клиентите," казва той. Замислете се за това следващия път, когато поръчвате яйца "Бенедикт".
Морските продукти са най-пресни от вторник до петък
Бурдейн коментира, че повечето пазари за продажба на морски продукти на едро са затворени през уикенда, и някои готвачи обичат да се отървават от това, което е останало, поднасяйки го на клиентите в понеделник. "Затова във вторник, сряда, четвъртък и петък е по-вероятно да получите прясна и безупречна морска храна. Затова и предпочитам тогава да консумирам риба," констатира той.
Брънчът е рециклиране на остатъци и изрезки
Въпреки че Бурдейн признава, че мрази да прави брънч, всеки загрижен за пестенето на средства готвач знае, че това е гениален начин да използвате обрезките и остатъците от съботната вечер и да "вземете $14.95 за две яйца," както заявява той. "Брънчът предлага съмнителната полза да можеш да се отървеш от останали единични количества продукти в симпатични ястия като фритата с морски дарове, салата винегрет с морски продукти и т.н.," обяснява Бурдейн.
Тоалетните разкриват доста за качеството на храната
Можете ли наистина да разчитате на звездите на табелката до външната врата? Бурдейн препоръчва да отидете директно в тоалетната и да се огледате добре. Ако там е чисто и подредено, това е добър знак — но ако е мръсно, имаме лоши вести за храната, която предстои да ви поднесат.
Гледайте и научете още от Бурдейн:
Антъни Бурдейн разговаря с Опра Уинфри
Юлия Панджерова
03.11.2025
Чавдар Тодоров
10.11.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015

