
11 съставки за печива, които да имате в шкафа си
Повечето от тези продукти са с дълъг срок на годност, така че можете да се запасите с тях
Бакпулвер
Бакпулверът е набухвател. Той се прави от сода бикарбонат и кремотартар. Кремотартар е киселина, която активира содата бикарбонат, като я кара да отделя въглероден двуокис и да прави кейка по-"въздушен" чрез добавяне на влажност. Бакпулверът често се употребява при печене, особено в кейкове и торти с крем.
Сода бикарбонат
Содата бикарбонат може да се купува и отделно, но все пак е необходимо да добавите киселина и влажност, за да я активирате.
Разпространени киселини, които ще откриете в рецептите, включват кремотартар, суроватка и мляко. Содата бикарбонат има силен вкус, така че внимавайте да не прекалявате с количеството й. Тя е най-подходяща за употреба в кейкове със силен вкус, например в джинджифилов кейк.
Масло
Не сме включили особено много пресни съставки в списъка, тъй като повечето от тях - примерно морковите за морковена торта, е желателно да купите когато и ако ви потрябват.
Маслото обаче е задължително за много печива, торти и кейкове и е полезен универсален продукт, който да имате в хладилника. Маслото добавя специфичен вкус и е идеално за торти с много крем, където се разбива със захар, за да се добави въздух в сместа и да се получи лек сладкиш.
Шоколад
Заслужава си да имате малко обикновен, тъмен шоколад в шкафа, за да правите с него шоколадови сладкиши; можете да го начупите за употреба в бисквити с парченца шоколад, или за приготвяне на богат шоколадов кувертюр.
В повечето рецепти можете да използвате обикновен шоколад, с около 40% какаово съдържание, освен ако не е изрично посочено друго. При желание можете да държите запаси и от бял и млечен шоколад за вашите рецепти.
Какао
Друга основна съставка за рецепти на шоколадови кейкове и торти, какаото осигурява силен шоколадов вкус. То има предимството, че не се налага да го разтапяте, и е напълно стабилно.
Няколко супени лъжици често се използват вместо брашно като добавка към разтопен шоколад, за да придобие рецептата по-голяма дълбочина. Той също така се използва, когато приготвяте шоколадов маслен крем за покриване и пълнеж на сладкиши.
Яйца
Друга универсална полезна съставка, яйцата се използват в тестото за сладкиши, за да улавят въздуха, както и за да свързват съставките.
Препоръчваме ви обикновено да използвате големи яйца, освен ако в рецептата не е посочено друго.
Брашно
Обикновено брашно, самонабухващо брашно
Обикновеното брашно и самонабухващото брашно са бели (рафинирани) брашна, които са задължителни за печива.
Самонабухващото брашно се прави от обикновено бяло брашно с добавено малко количество бакпулвер (1/2 чаена лъжичка на 100 г).
Ако рецептата изисква обикновено брашно, там ще е посочен и набухвател от рода на бакпулвер или сода бикарбонат, за да се осигури добро набухване.
Пълнозърнестото брашно като цяло не се използва в сладкиши, тъй като осигурява по-плътна текстура, така че най-често се смесва с обикновено или самонабухващо брашно.
Захар
Захароза, пудра захар, кафява захар
Захарозата е най-популярната захар за приготвяне на сладкиши, особено за торти, където фината й текстура се смесва добре с останалите съставки.
Пудрата захар пък е основна съставка за "гласе" (смесена с вода пудра захар) и маслен крем (пудра захар, разбита с масло).
Също така е полезно да имате подръка разнообразни видове кафява захар; светлата и тъмна мека кафява захар и мусковадото имат отличителен вкус и често присъстват в плодови кейкове и други сладкиши със силен вкус.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
