Източник: Flickr.com

Време е да поговорим за депресията в професионалните кухни

Живота в кухнята е доста натоварващ и изискващ

В открит и честен материал в MAD, Даниъл Патерсън говори за проблема на депресията в ресторантската индустрия и собствените си сблъсъци с този проблем.

Всички, които са работили в бранша, знаят колко трудна може да бъде тази работа. Дълго работно време, стресиращо обслужване на клиенти, нагорещена работна среда, всичко това съчетано със стремеж към съвършенство, правят живота в кухнята доста натоварващ и изискващ.

В последните месеци доста са хората, които говорят как работната среда в кухните трябва да се промени, и вече сме писали за устойчивото развитие на готвачите; много професионалисти се изказват открито за необходимостта от промяна на културата на работа в ресторантите, сред последните говорили на тази тема е Ерик Рипер.

Патерсън обаче го прави по толкова директен и искрен начин, че наистина текстът му е изключително въздействащ. И той е нещо, което всички работещи в бранша трябва да прочетат, и нещо, с което много от тях ще се съгласят.

“Честно, колко готвачи според вас са депресирани всъщност? Към 95%?”

Това е въпросът, зададен от Патерсън, преди той да си спомни собствените си проблеми при работата си сред силното напрежение на ресторантския бранш.

“Готвенето – маниакално, до степен на изключване на всичко останало – беше начин да се скрия. Когато започвах в бранша, кухните бяха среда, която приемаше, и до известна степен насърчаваше абнормалното поведение.

Изблиците на гняв и агресия и маниакалността в професионален план се приемаха за положителен знак за посветеност на професията. Усилията ми се възнаграждаваха, вечер след вечер, с доволни гости. Свързвах щастието си твърдо с професионалния си успех, така че да не се налага да поемам отговорност за тази зееща празнота, където трябваше да чувството ми за самоуважение.

Открих, че готвенето е невербален език, който говоря гладко и безпроблемно, с който мога да комуникирам по открит, любящ и уязвим начин от безопасната дистанция на далечната кухня, без да се налага да общувам с реални хора.”

Надали е шокиращо да чуем толкова успешен главен готвач и лидер да говори за проблемите си с депресията, след като тази година изследване, публикувано от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай, показа, че работата в ресторант е една от най-стресиращите в света.

Това, което Патерсън казва, е че би трябвало да е шокираща липсата на дискусия около този въпрос.

“Фактът, че не можем да говорим за депресията без лична критика, усилва нейните ефекти. Изпитваме съчувствие към човек, страдащ от рак, но психичните проблеми предизвикват чувство на отвращение и присмех.

“За готвачите – хората, които работят сред изгаряния, порязвания, болни и здрави – разговорите за психичните проблеми са табу, признак на слабост. Не търсим помощ, когато би трябвало да го правим, което причинява десетилетия, понякога цял живот на ненужно страдание. Знам го от личен опит.”

Това е добре написан поглед отвътре към преодоляването на проблем, с който се сблъскват много хора, и е крайно време дискусията около него да започне. Прочетете целия текст на Патерсън в MAD.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

09.10.2016 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара