Източник: Flickr.com

Parmigiano Reggiano - как да го купувате и съхранявате

Най-известното и широко разпространено твърдо италианско сирене

Пармезанът е твърдо сирене с цвят на слама,  естествена жълта, твърда кора и богат, плодов вкус.

Произвежда се от обезмаслено или частично безмаслено краве мляко.

"Parmigiano Reggiano" е оригиналният пармезан, въпреки че подобни версии вече могат да бъдат намерени от Аржентина, Австралия и САЩ.

Оригиналното италианско сирене е с плътен жълт цвят, гранулирана текстура и неповторим вкус. Това отчасти се дължи на по-дългият период на зреене от около две години. Минималният срок за узряване е 12 месеца.

Автентичният италиански пармезан има щампа "Parmigiano Reggiano" върху кората.

Изберете най-доброто

Пармезанът бързо губи своя вкус, когато е настърган, така че опитайте да избегнете купуването му настърган и опакован в кутии или найлонови торбички, тъй като няма да има нищо общо с вкуса, който притежава пармезанът.

Винаги купувайте пармезан на парче, от което можете да отрежете у дома според нуждите си. Ако е възможно, купете го от място, където можете да видите питата от която е отрязано.

Истинският Parmigiano Reggiano трябва да носи името си върху кората, както и годината, в която е направен. Ако е направен за износ, той ще носи и името на производителя. Избягвайте пармезан, който изглежда сив или восъчен.

Когато пармезанът е в най-добрият си вид, повърхността на парчето пармезан има мънички блестящи частици - това се нарича "congocciola".

Пармезанът се продава на различни етапи от процеса на зреене. Giovane е най-младото (14-18 месеца); Vecchio е от 18 месеца до 2 години; Stravecchio е на 2 или 3 години, а допълнително зрялото Stravecchione е от 3 до 4 години.

Колкото по-зряло е сиренето, толкова е и по-скъпо.  По-младите сирена са по-изгодни за готвене, докато по-дълбокият вкус на по-стария пармезан се оценява най-добре, когато се яде като десертно сирене. Както при всички сирена, купувайте по-малко и често, така че сиренето винаги да е най-добро.

Как да съхранявате

Похарчили сте доста пари за истински пармезан и е престъпно да го съхранявате неправилно.  Никога, никога не увивайте скъпоценния пармезан във фолио за свежо съхранение. Така сиренето ще стане влажно и вероятността да се развали е наистина голяма.

Увийте парчето пармезан във восъчна хартия или обикновена хартия за печене. Сиренето ще може да диша и да запази прекрасният си вкус. Постарайте се още малко и върху хартията сложете един лист алуминиево фолио, като внимавате да е добре увито.

Приберете на долния рафт в хладилника, като е хубаво около него да няма силно ароматни храни, за да не поеме от аромата им. Идеалната температура на съхранение е между 4 до 8 градуса по Целзий.

Ако сиренето все пак развие плесен, просто изрежете с остър нож. Никога не замразявайте сирене пармезан, освен ако не е вече ситно настъргано. Не забравяйте да увиете сиренето плътно след всяко ползване!

Като алтернатива пробвайте Грана Падано.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара