
Почина Жоел Робюшон
Най-признатият от Мишлен готвач в света почина на 73 години
Най-признатият от Мишлен готвач в света - Жоел Робюшон почина на 73 години тази сутрин от рак в Женева.
В невероятната си кариера Робюшон, който започва работа в кухнята още на 15 години, спечели 32 звезди от Мишлен в 13 държави, повече от всеки друг готвач по света.
Жоел Робюшон е известен с перфекционизма си и с използването на малко съставки.
"Колкото по-проста е храната, толкова по-изключителна е," казва той пред Business Insider през 2014 г.
През 1989 година Gault Millau го титулова като "Шеф-готвач на века".
Роденият през 1947 година, Robuchon първоначално учи в семинария, преди да започне работа в кухня.
На 29 г. печели наградата Meilleur Ouvrier de France в l’Hôtel Concorde Lafayette, след кеото отива в l’Hôtel Nikko.
Отваря първото си място, Jamin, в Париж на 36 години, където получава три звезди от Мишлин за три години, ставайки ресторантът, спечелил най-бързо три звезди по това време. По това време той става ментор на Гордън Рамзи и Ерик Рипер.
Този успех продължава десетилетие и Робюшон решава да отвори ресторант, който носи неговото име. В последствие този ресторант е наречен “Best Restaurant in the World” от International Herald Tribune през 1994.
Жоел Робюшон се оттегля от "паса" на 50-годишна възраст, за да се съсредоточи върху предаването на знанията си на бъдещи поколения главни готвачи, но все пак задържа пръст на пулса на международната кухня.
След период в телевизията и издаване на книги, той се завръща през 2003 г. разработвайки L’Atelier.
Жоел Робюшон е и председател на комисията "Larousse Gastronomique", целяща да запази френските техники за готвене за бъдещите поколения.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
