Кростата с мармалад от кайсии

Класически десерт, който обичат всички

29.12.2019 Всички рецепти от този автор →
55 мин.

15 МИН » 40 МИН

Лесно
5 - 6 порции

Crostata di marmellata albicocche е една от любимите ни рецепти от книгата на Радостин Кирязов - Pane, pizza e passione.

Кростата с мармалад от кайсии е класически десерт, който обичат всички.

 Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

ПРОДУКТИ:

  • 110 г - Масло
  • 100 г - Пудра захар
  • 1 - Яйце
  • 250 г - Брашно
  • Щипка - Сол
  • 1 ч.л. - Ванилов екстракт
За плънката
  • 250 г - Кайсиев мармалад
За намазване
  • 1 - Разбито яйце
За сервиране
  • 1 с.л. - Пудра захар

 

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

Начин на приготвяне: 

В голяма купа сложете маслото и захарта и разбийте на пяна. Добавете яйцето, солта и ваниловия екстракт. Накрая прибавете брашното и омесете твърдо тесто. 

Увийте тестото във фолио за свежо съхранение и го приберете за 1 час в хладилник. 

Загрейте фурната до 190 градуса. 

Още по темата

Pane pizza e passione

20.10.2017

Извадете тестото и разточете върху хартия за печене на кора с дебелина около ½ сантиметра и с диаметър по-голям от съда за печене.

Заедно с хартията прехвърлете в съд с диаметър 22 сантиметра и внимателно притиснете по стените на съда. Изрежете крайчетата на тестото, като оставите около 1,5 сантиметра борд отстрани. Надупчете с вилица дъното и приберете в хладилник за 10 минути. Останалото тесто оформете на топка и разточете на дълга тънка кора. С къдрав нож изрежете ленти широки около сантиметър, които трябва да са достатъчно дълги, за да оформите решетката на кростатата.

Извадете кората от хладилника, изсипете върху нея мармалада и го разпределете равномерно. Оформете решетка с подготвените ленти тесто, намажете с разбито яйце и печете 35-40 минути. 

Охладете за 10-15 минути преди да извадите от съда и да махнете хартията за печене. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара