Макни дал с леща белуга
И пълнозърнест хляб чапати
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 350 г - Пълнозърнесто брашно
- 125 г - Бяло брашно
- 125 мл - Прясно мляко
- 1 с.л. - Олио
- 1 - Яйце
- 1/4 ч.л. - Захар
- 1 ч.л. - Сол
- 300 г - Леща Белуга
- 12 г - Чеснова паста
- 10 г - Джинджифилова паста
- 70 г - Доматено пюре
- 90 г - Масло
- 90 мл - Готварска сметана
- 1 ч.л. - Сол
- 1/2 ч.л. - Червен пипер
- 1 ч.л. - Гарам масала
- 150 г - Джинджифил
- 25 мл - Олио
- 150 г - Чесън
- 25 мл - Олио
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Начин на приготвяне:
Чапати хляб
Пресейте брашното и солта в голяма купа.
Добавете захарта, разбъркайте и направете кладенче.
В друга купа смесете млякото, яйцето, олиото и 120 мл вода. Разбъркайте добре и налейте в кладенчето от брашното.
Размесете с брашното и месете 8 минути, докато се оформи хубаво, меко тесто.
Сложете в купа, покрийте с чиста кърпа или фолио и оставете да почива 30 минути.
След като изтече времето, премесете тестото за две минути и разделете на топки по 70 г.
Загрейте голям тиган на висока температура.
Разточете топките на тънка кора с дебелина около 1 мм.
Сложете чапати в горещия тиган и гответе по 1-2 минути от всяка страна.
По време на готвенето натискайте хляба с чиста кърпа.
Джинджифилова паста
Обелете джинджифила, нарежете го на парчета и смелете в блендер, заедно с олиото.
Чеснова паста
Обелете и почистете чесъна и смелете в блендер, заедно с олиото.
Можете да съхранявате пастите в добре затворен съд в хладилник, покрити с олио до 10 дни.
Макни дал
Измийте лещата няколко пъти със студена вода. Сварете я според указанията.
Отцедете лещата и запазете течността.
В купа разбъркайте чесновата и джинджифиловата паста, доматеното пюре, гарам масала, червения пипер и солта.
Върнете лещата в тенджерата с малко от течността. Оставете я да заври и добавете сместа. Разбъркайте и сложете маслото.
Гответе 15 минути на висока температура като бъркате често.
След това намалете, добавете сметаната, разбъркайте и гответе още 15 минути на ниска температура като разбърквате.
Сервирайте с хляб чапати, пресен кориандър и лайм.
Подобни рецепти
