Макни дал с леща белуга

И пълнозърнест хляб чапати

06.04.2020 Всички рецепти от този автор →
90 мин.

30 МИН » 60 МИН

Лесно
4 - 5 порции

 

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

ПРОДУКТИ:

За чапати хляб
  • 350 г - Пълнозърнесто брашно
  • 125 г - Бяло брашно
  • 125 мл - Прясно мляко
  • 1 с.л. - Олио
  • 1 - Яйце
  • 1/4 ч.л. - Захар
  • 1 ч.л. - Сол
За макни дал
  • 300 г - Леща Белуга
  • 12 г - Чеснова паста
  • 10 г - Джинджифилова паста
  • 70 г - Доматено пюре
  • 90 г - Масло
  • 90 мл - Готварска сметана
  • 1 ч.л. - Сол
  • 1/2 ч.л. - Червен пипер
  • 1 ч.л. - Гарам масала
За джинджифилова паста
  • 150 г - Джинджифил
  • 25 мл - Олио
За чеснова паста
  • 150 г - Чесън
  • 25 мл - Олио

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

Начин на приготвяне: 

Чапати хляб

Пресейте брашното и солта в голяма купа.

Добавете захарта, разбъркайте и направете кладенче.

В друга купа смесете млякото, яйцето, олиото и 120 мл вода. Разбъркайте добре и налейте в кладенчето от брашното.

Размесете с брашното и месете 8 минути, докато се оформи хубаво, меко тесто.

Сложете в купа, покрийте с чиста кърпа или фолио и оставете да почива 30 минути.

След като изтече времето, премесете тестото за две минути и разделете на топки по 70 г.

Загрейте голям тиган на висока температура. 

Разточете топките на тънка кора с дебелина около 1 мм.

Сложете чапати в горещия тиган и гответе по 1-2 минути от всяка страна.

По време на готвенето натискайте хляба с чиста кърпа.

Джинджифилова паста

Обелете джинджифила, нарежете го на парчета и смелете в блендер, заедно с олиото.

Чеснова паста

Обелете и почистете чесъна и смелете в блендер, заедно с олиото.

Можете да съхранявате пастите в добре затворен съд в хладилник, покрити с олио до 10 дни.

Макни дал

Измийте лещата няколко пъти със студена вода. Сварете я според указанията. 

Отцедете лещата и запазете течността. 

В купа разбъркайте чесновата и джинджифиловата паста, доматеното пюре, гарам масала, червения пипер и солта. 

Върнете лещата в тенджерата с малко от течността. Оставете я да заври и добавете сместа. Разбъркайте и сложете маслото.

Гответе 15 минути на висока температура като бъркате често.

След това намалете, добавете сметаната, разбъркайте и гответе още 15 минути на ниска температура като разбърквате.

Сервирайте с хляб чапати, пресен кориандър и лайм.

Отскочи към Коментарите (0 )

Подобни рецепти

0 Коментара