Качамак със сирене и пушен бекон

И олио от домашен червен пипер

07.03.2020 Всички рецепти от този автор →
60 мин.

10 МИН » 50 МИН

Лесно
2 - 3 порции

Тази рецепта приготвих за първи път в ресторант Benu в Сан Франциско.

В Benu имаше традиция в определен ден от месеца готвачите от екипа на Кори Лий да представят свое авторско ястие.

Аз избрах да направя качамак.

Майка ми често приготвяше качамак, но аз не харесвах зърнестата му и сбита текстура, и честно казано си хапвах само сиренето и месото отгоре.

В моя вариант на ястието текстурата е въздушна и кремообразна, а олиото от домашен червен пипер и хрупкавият бекон правят този качамак различен и много вкусен.

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

ПРОДУКТИ:

За качамака
  • 100 г - Фино брашно за качамак
  • 250 г - Прясно мляко
  • 250 г - Готварска сметана
  • 20 г - Масло
  • 10 г - Зехтин
  • 25 г - Пармезан
  • На вкус - Сол
За олиото от пипер
  • 20 г - Домашен червен пипер
  • 40 - Слънчогледово или оризово олио
За чипса от бекон
  • 25 г - Суров пушен бекон
  • 5 г - Слънчогледово олио
  • 15 г - Вода
 
 

Начин на приготвяне:
 
Качамак
 
Загряваме млякото и сметаната, прибавяме качамака и готвим на слаб огън за около 45 минути, като разбъркваме често.
 
Преместваме готовата смес в Thermomix и блендираме/готвим още 10 минути на 90 градуса, като прибавяме постепенно маслото, зехтина и пармезана.
 
Овкусяваме със сол, добавяме мляко, ако е нужно за желаната консистенция и прецеждаме през фина цедка. 

Готовия микс сипваме в ISI Syphon с един патрон газ и загряваме до 75°C.

Олио от пипер

В малка касерола загряваме олиото и домашния червен пипер до 80°C за 5 минути, сваляме съда от котлона и оставяме да почине 15 минути.

Прецеждаме през филтър за кафе. 

Чипс от бекон

Нарязваме бекона на много ситно, слагаме го заедно с водата и олиото на умерена температура в малка касерола и готвим докато стане хрупкав. 

Монтиране на ястието

В средата на чинията поставяме  кремообразния качамак със сифона като върху него поръсваме натрошеното сирене, чипса от бекон и със супена лъжица малко олио от червен пипер.

HOW A BULGARIAN CHEF REACHED THE TOP OF THE CULINARY WORLD

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара