Качамак със сирене и пушен бекон
И олио от домашен червен пипер
Тази рецепта приготвих за първи път в ресторант Benu в Сан Франциско.
В Benu имаше традиция в определен ден от месеца готвачите от екипа на Кори Лий да представят свое авторско ястие.
Аз избрах да направя качамак.
Майка ми често приготвяше качамак, но аз не харесвах зърнестата му и сбита текстура, и честно казано си хапвах само сиренето и месото отгоре.
В моя вариант на ястието текстурата е въздушна и кремообразна, а олиото от домашен червен пипер и хрупкавият бекон правят този качамак различен и много вкусен.
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 100 г - Фино брашно за качамак
- 250 г - Прясно мляко
- 250 г - Готварска сметана
- 20 г - Масло
- 10 г - Зехтин
- 25 г - Пармезан
- На вкус - Сол
- 20 г - Домашен червен пипер
- 40 - Слънчогледово или оризово олио
- 25 г - Суров пушен бекон
- 5 г - Слънчогледово олио
- 15 г - Вода
Готовия микс сипваме в ISI Syphon с един патрон газ и загряваме до 75°C.
Олио от пипер
В малка касерола загряваме олиото и домашния червен пипер до 80°C за 5 минути, сваляме съда от котлона и оставяме да почине 15 минути.
Прецеждаме през филтър за кафе.
Чипс от бекон
Нарязваме бекона на много ситно, слагаме го заедно с водата и олиото на умерена температура в малка касерола и готвим докато стане хрупкав.
Монтиране на ястието
В средата на чинията поставяме кремообразния качамак със сифона като върху него поръсваме натрошеното сирене, чипса от бекон и със супена лъжица малко олио от червен пипер.