Ципура с крем от пушен бекон
И азиатски сладко-кисел сос
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 75 г - Филе ципура
- 10 г - Сол
- 200 г - Вода
- 500 г - Пилешки бульон
- 100 г - Пушен бекон
- 125 г - Яйца
- 2 г - Сол
- 50 г - Соев сос (Тамари)
- 100 г - Глюкоза
- 10 г - Кафяв оризов оцет
- 5 г - Сок от лайм
- 3 г - Червено чили
- 2 г - Джинджифил
- 1 г - Чесън
- 3 г - Див лук
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Начин на приготвяне:
Ципура
Филетираме и порционираме рибата. Поставяме филето в 5% солена марината за 3 минути.
Подсушаваме и съхраняваме в хладилник, до момента на готвенето.
Готвим рибата, след като крема е готов, за не повече от 3 минути.
Крем
В касерола наливаме пилешкия бульон, добавяме нарязания бекон и редуцираме наполовина.
Прецеждаме, охлаждаме и блендираме заедно с яйцата и солта. Прецеждаме отново.
Готвим крема на пара на 90°C между 5 и 10 минути в зависимост от чинията.
Азиатски сос
Затопляме соевия сос и глюкозата в касерола. Нарязваме на много ситно чилито, джинджифила, чесъна и дивия лук и смесваме много добре с оцета, сока от лайм, соевия сос и глюкозата.
Монтиране на ястието
Поставете рибата върху готовия крем и внимателно добавете и сладко-киселия сос.
Сложете няколко капки от сусамовото олио и гарнирайте рибата с фино нарязан пресен лук.