"Ризото" от леща белуга
С аспержи, сфери от крокмач и чипс от киноа
Шеф Антонио Иванов беше първия гост в новото ни предаване Chef's Live.
Представяме ви неговата рецепта - Ризото от леща белуга, с аспержи, сфери от крокмач и чипс от киноа.
ПРОДУКТИ:
- 1 глава - лук шалот
- 20 г - пресен джинджифил
- 30 мл - балсамов оцет
- 20 г - светъл соев сос
- 30 г - доматено пюре
- 25 г - кетчуп
- 200 г - сварена леща белуга
- 100-200 мл - зеленчуков бульон
- 30 г - пармезан
- 20 г - масло
- 2 щипки - смлян кимион
- на вкус - пресен кориандър
- крокмач
- тогараши пипер
- алгинат
- връхчета аспержи
- микро растения
Кристиян Йончев - Moulin.bg
Във вчерашния дъждовен майски ден, реших да се отбия до Goodlife точно след премиерата на Chef’s Live. Бях щастлив да се запозная с Антонио и да бъда първият, който опитва от изкусителното творение, приготвено и снимано толкова внимание и финес.
Прекрасната леща с шалот, пипер и авторски Goodlife кетчуп, беше в чудесно съчетание с център от крокмач и зелени аспержи, изключително вкусно и завършено. Имаше прекрасна пикантност, сладки зеленчуково-плодови нотки и невероятен баланс и киселинност от балончето крокмач, което нежно се „пука“ в небцето.
Благодаря на Антонио и екипа на Goodlife.bg, че споделиха това с мен, а още повече, че любезно ми отделиха малко и за вкъщи, за да го споделя и аз. Насладихме се на малки хапки и го съчетахме с едно от любимите ни вина от Домейн Лафаж – Каринян Керол от стари (60-годишни) лозя. Съчетанието беше прекрасно – хармонично сдвояване на пипери, плодове и сладки нотки на червена чушка.
Беше невероятно изживяване, а за нас още една рецепта за любимия ни Каринян.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Чипс от киноа
Пригответе киноата предварително.
Сварете киноата в подсолена вода до преваряване, отцедете и разстелете в тава покрита с хартия за печене или силиконова подложка.
Притиснете добре, за да оформите плътен, равномерно дебел пласт и изсушите за 3-4 часа в загрята до 70 градуса фурна. Може да ползвате и дехидратор.
Киноата трябва да изсъхне до степен на чипс, да може да се чупи на парченца без да се огъва.
Начупете изсушената киноа на парченца и изжържете в сгорещено олио.
Сфери
За рецептата започнете с приготвянето на сферите.
Смесете крокмача с тогараши пипер, добавете малко вода, за да се разреди, и разбъркакте добре.
Оставете за няколко минути, за да може пипера да освободи вкуса си.
Пригответе разтвор с алгината (5 г на 1 л вода).
В малка лъжичка внимателно поставете от крокмача в разтвора и оставете за няколко минути, докато се оформи сфера.
Прехвърлете сферите в купичка с чиста вода, за да ги изплакнете, а след това оставете с купичка с вода, смесена с малко крокмач до момента на сервиране.
Ризото от леща белуга
Варете лещата в леко подсолена вода за около 15 минути, докато се свари, но все още леко хрупкава. Отцедете и оставете да се охлади.
В тиган загрейте олио и зехтин на средно-силен котлон и сложете ситно нарязаните лук и джинджифил.
Гответе 2-3 минути, докато омекнат, преместете в единия край на тигана, увеличете леко котлона и добавете балсамовия оцет. Оставете за няколко минути, и добавете соевия сос.
Изчакайте леко да се редуцира и сложете кетчупа.
Разбъркайте и добавете лещата и кимион. Започнете да наливате бульона на части, като при приготвянето на ризото и бъркайте непрекъснато.
След като лещата се сготви напълно, прибавете нарязаното на кубчета студено масло, настъргания пармезан. Оставете маслото да започне да се топи и разбъркайте.
Накрая добавете нарязания кориандър.
Аспержи
Почистете аспержите и ги сложете в тиган с малко зехтин. Посолете., подправете с черен пипер и добавете малко масло. Гответе 2-3 минути и свалете от огъня.
Монтиране на чинията
В чиния за сервиране сложете лещата, подредете връхчетата аспержи и добавете 3-4 сфери от крокмач.
Гарнирайте с микро растения, чипс от киноа, поръсете с малко тогараши пипер и сервирайте.
ВИЖТЕ ПЪРВИ ЕПИЗОД НА CHEF'S LIVE
I-ва част
II-ра част
III-та част