"Ризото" от леща белуга

С аспержи, сфери от крокмач и чипс от киноа

01.04.2022 Всички рецепти от този автор →
55 мин.

40 МИН » 15 МИН

Лесно
1 порция

Шеф Антонио Иванов беше първия гост в новото ни предаване Chef's Live.

Представяме ви неговата рецепта - Ризото от леща белуга, с аспержи, сфери от крокмач и чипс от киноа.

ПРОДУКТИ:

  • 1 глава - лук шалот
  • 20 г - пресен джинджифил
  • 30 мл - балсамов оцет
  • 20 г - светъл соев сос
  • 30 г - доматено пюре
  • 25 г - кетчуп
  • 200 г - сварена леща белуга
  • 100-200 мл - зеленчуков бульон
  • 30 г - пармезан
  • 20 г - масло
  • 2 щипки - смлян кимион
  • на вкус - пресен кориандър
За сферите
  • крокмач
  • тогараши пипер
  • алгинат
За сервиране
  • връхчета аспержи
  • микро растения

Кристиян Йончев - Moulin.bg

Във вчерашния дъждовен майски ден, реших да се отбия до Goodlife точно след премиерата на Chef’s Live. Бях щастлив да се запозная с Антонио и да бъда първият, който опитва от изкусителното творение, приготвено и снимано толкова внимание и финес.

Прекрасната леща с шалот, пипер и авторски Goodlife кетчуп, беше в чудесно съчетание с център от крокмач и зелени аспержи, изключително вкусно и завършено. Имаше прекрасна пикантност, сладки зеленчуково-плодови нотки и невероятен баланс и киселинност от балончето крокмач, което нежно се „пука“ в небцето.

Благодаря на Антонио и екипа на Goodlife.bg, че споделиха това с мен, а още повече, че любезно ми отделиха малко и за вкъщи, за да го споделя и аз. Насладихме се на малки хапки и го съчетахме с едно от любимите ни вина от Домейн Лафаж – Каринян Керол от стари (60-годишни) лозя. Съчетанието беше прекрасно – хармонично сдвояване на пипери, плодове и сладки нотки на червена чушка.

Беше невероятно изживяване, а за нас още една рецепта за любимия ни Каринян.

Moulin.bg

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Чипс от киноа

Пригответе киноата предварително. 

Сварете киноата в подсолена вода до преваряване, отцедете и разстелете в тава покрита с хартия за печене или силиконова подложка.

Притиснете добре, за да оформите плътен, равномерно дебел пласт и изсушите за 3-4 часа в загрята до 70 градуса фурна. Може да ползвате и дехидратор. 

Киноата трябва да изсъхне до степен на чипс, да може да се чупи на парченца без да се огъва.

Начупете изсушената киноа на парченца и изжържете в сгорещено олио.

Сфери

За рецептата започнете с приготвянето на сферите. 

Смесете крокмача с тогараши пипер, добавете малко вода, за да се разреди, и разбъркакте добре.

Оставете за няколко минути, за да може пипера да освободи вкуса си.

Пригответе разтвор с алгината (5 г на 1 л вода).

В малка лъжичка внимателно поставете от крокмача в разтвора и оставете за няколко минути, докато се оформи сфера. 

Прехвърлете сферите в купичка с чиста вода, за да ги изплакнете, а след това оставете с купичка с вода, смесена с малко крокмач до момента на сервиране.

Ризото от леща белуга

Варете лещата в леко подсолена вода за около 15 минути, докато се свари, но все още леко хрупкава. Отцедете и оставете да се охлади.

В тиган загрейте олио и зехтин на средно-силен котлон и сложете ситно нарязаните лук и джинджифил.

Гответе 2-3 минути, докато омекнат, преместете в единия край на тигана, увеличете леко котлона и добавете балсамовия оцет. Оставете за няколко минути, и добавете соевия сос. 

Изчакайте леко да се редуцира и сложете кетчупа. 

Разбъркайте и добавете лещата и кимион. Започнете да наливате бульона на части, като при приготвянето на ризото и бъркайте непрекъснато. 

След като лещата се сготви напълно, прибавете нарязаното на кубчета студено масло, настъргания пармезан. Оставете маслото да започне да се топи и разбъркайте. 

Накрая добавете нарязания кориандър. 

Аспержи

Почистете аспержите и ги сложете в тиган с малко зехтин. Посолете., подправете с черен пипер и добавете малко масло. Гответе 2-3 минути и свалете от огъня.

Монтиране на чинията 

В чиния за сервиране сложете лещата, подредете връхчетата аспержи и добавете 3-4 сфери от крокмач. 

Гарнирайте с микро растения, чипс от киноа, поръсете с малко тогараши пипер и сервирайте. 

ВИЖТЕ ПЪРВИ ЕПИЗОД НА CHEF'S LIVE

I-ва част

II-ра част

III-та част

Отскочи към Коментарите (0 )

Подобни рецепти

0 Коментара