Jeremy?

Надеждата е специален момент, в който изживяваш себе си

Не е лесно да направиш интервю с артисти, които познаваш добре и харесваш много. 

С Jeremy? се срещнах покрай проекта "Unplugged" в Уебкафе.

Запозна ни Мартин Михайлов от Строежа, който ни беше партньор в "Unplugged", препоръчвайки ни интерeсни и обещаващи банди. 

Реклама

 

Една от тези банди беше Jeremy?

С Ерсин и Ташо се срещнах през ноември 2011 година (не помня толкова, погледнах от кога е видеото). 

Те записаха две парчета за нашия проект.

Едното от тях беше Fake Fruits.

Няма да крия, че бях много впечатлен от песента и атмосферата и настроението, което създаваше.

След около година, заедно с Венци Мицов и екип от Уебкафе, направихме кратък филм за тях, който включваше рокументари и концерт на живо.

От тогава аз съм сериозен фен на групата и съм много щастлив от хубавите неща, които им се случват напоследък.

Използвах повода покрай старта на новия им сингъл "Hope" да си поговорим.

Оказа се, че въпреки уговорката ни за едно стегнато интервю, през последните 7-8 месеца са им се случили толкова неща, че разговорът стана малко дълъг.

Разкажете за новия сингъл, за екипа, с който работихте...

(Ерсин)

Екипът, с който заснехме видеото е същият, с който направихме Fake Fruits. Кламер дизайн, Жоро Манов и Крум Родригес.

След Fake Fruits бяхме решили, че трябва да направим и следващия проект със същия режисьор и оператор, въобще с целия екип, за да станат едно цяло, да си личи почерка на работа. Видеото като сюжет, идея и концепция, отново е на Кламер дизайн. 

(Ташо)

Използвахме същия екип и при записите на парчето. Записвахме в студио на БНР, а смесването и мастерирането направихме в Ирландия при Янко Генов, барабаниста на Amoric.

С този подход на работа, да не сте решили да правите концептуален албум?

(Ерсин)

Трудна работа ще е да направим първия си албум концептуален, защото ние все още търсим облика си и не се познаваме достатъчно.

Но иначе, на мен ми е мечта да направим концептуален албум. И ако това ще се случва, със сигурност ще е с втория албум. Ако доживеем такъв. (смее се)

JEREMY? - Fake Fruits (Official Video)

Докъде стигнахте с парчетата за дебютния албум?

На този етап решихме да вложим най-много усилия в посока на това да изкараме продукцията си под форма на сингли. И да заложим на много добро качество на видеото и аудиото.

Избрахме това, вместо да концентрираме сили и средства да запишем цял албум, и след това да се чудим как да избираме сингъл, кога да го пускаме и т.н.

Това е малко алтернативен начин на работа. Има такива прецеденти в историята като Garbage, които са тръгвали без да имат албум, а само със сингли.

В общи линии това е тактика от 90-те години. И ние до известна степен вървим по нея.

(Ташо)

Следващите ни записи ще протекат по малко по-различен начин. След месец влизаме в сесия, в която ще запишем пет парчета наведнъж. Най-вероятно ще се изолираме от всякаква нормална среда. Ще се затворим на някакво място и ще работим за някакъв период от време. Различното ще е, че този път Янко ще работи с нас и ще смесва парчетата от началото на процеса.

Въпреки това емоцията и звученето, което ще търсим ще е подобно на това на Fake Fruits и Hope.

Надяваме се като качество да вдигнем още летвата.

Да се върнем 9 месеца назад. Нещата при вас се случиха изведнъж, какво стана?

(Ташо)

Миналото лято започнахме разговори с Мартин Михайлов да започнем съвместна работа. През септември се видяхме, поговорихме си за стратегията и решихме, че трябва да стартираме със супер силен сингъл. Решихме това да е песента Fake Fruits, на която трябва да се снима много добро видео. Мартин беше готов да започне да работи с нас и така той стана наш мениджър.

Как се справихте с финансирането на такива мащабни проекти като Fake Fruits и Hope?

(Ерсин)

Подкрепи ни Bushmills с проекта “Bushmills brothers”. Още няколко месеца, ние офицално сме част от тази кампания. Те са ни един вид спонсори, имаме договор с тях.

Разчитахме много на Bushmills и ако не бяха те, едва ли щяхме да успеем да направим тази продукция.

Много е яко, че ни се случиха нещата по този начин, защото до този момент никой не обръщаше внимание на ъндърграунд групи, които не правят мега комерсиална музика.

Но в този случай стана едно много хубаво партньорство.

Да, но Fake Fruits стана много популярно парче...

(Ерсин)

За наше щастие се получи така, защото медиите в България бяха свикнали да не получават чак толкова претенциозна продукция, пък и поднесена по този начин и с такова отношение.

И затова започнаха да излъчват песента.

В прав текст

Водещите лейбъли не очакват да намерят някакъв суров артист, който да развият. По-скоро очакват от артиста, с който ще подпишат, сам вече да е свършил много от предварителната работа.

С Мартин ние направихме 1-годишен план, поставихме си цели, имахме идея как да ги постигнем и започнахме работа. В голяма степен до момента успяваме да се придържаме към този план.

И ако се сравним с някоя друга група, която е независима или има договор с някакъв малък лейбъл, ще видиш, че техните продукции са доста по-семпли.

Ние направихме нещата така, защото искахме да дадем ясна заявка и да намерим наши партньори в чужбина.

В момента водещите лейбъли работят на съвсем друг принцип.

Те не очакват да намерят някакъв суров артист, който да развият. По-скоро очакват от артиста, с който ще подпишат, сам вече да е свършил много от предварителната работа. И в този ред на мисли Fake Fruits и Hope като качество, като продукция са по-скоро сходни с тези на артистите издадени от мейджър лейбъли.

Ние вярваме, че това е правилният път. Да действаме по този начин и да правим такъв тип продукция.

Тази година направихте голямо турне в Европа?

(Ерсин)

Успяхме да организираме 7-дневно турне на Острова с дати в Лондон, Ливърпул и Дъблин. Последните ни две участия бяха на The Great Escape в Брайтън, който всъщност е мега яко събитие. Взимат участие 400 банди, които са само от UK, САЩ, Канада, Австралия и няколко групи от Франция, Белгия и Дания.

Ние бяхме единствената група извън тези държави.

В програмата на този фестивал има конферентна част, в която много от важните хора в музикалния бизнес се срещат и дискутират актуални въпроси от музикалния бизнес във всички негови аспекти.

Ние бяхме много подготвени за тази част от фестивала. Бяхме направили специален презентационен кит, много зарибяващ, с изчерпателна информация, който успяхме да раздадем на много сериозни фигури в музикалния бизнес.

На фестивала имахме два слота – на две различни сцени. Страхотно изживяване.

След това продължихме с датите в Прага, Берлин...

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара