10 групи, дължащи съществуването си на Дейвид Боуи

Огромната следа, която Боуи остави върху поколения музиканти

През 1972, цяло поколение видя Дейвид Боуи да изпълнява Starman в Top Of The Pops и веднага разбра, че животът му се е променил завинаги.

Всичко научено до този момент бе запратено на боклука - имаше някой, който не се боеше да бъде странен, различен и "открит". Ексцентрик, ако искате така да го наречете.

Някои от лоялните му почитатели се посветиха на изкуството и литературата и се замислиха как да включат нови концепции в творбите си. Други приеха сексуалността си и решиха да живеят живота си така, както желаят, точно като Дейвид. А още повече създадоха групи и започнаха да създават музика.

Ето само малка шепа от творци, които са изключително задължени на Дейвид Боуи.

1. Sex Pistols

Първата вълна от британски пънк вижда бляскавия подход на Боуи към статуса на аутсайдер и го възприема като свой.

Дори неговият претенциозен, художествен подход към класическия рокендрол се просмуква в музиката на Pistols.

Сид Вишъс е бил заклет фен на Боуи, създавайки собствено, подобно на анимационен герой алтер его със стърчаща, подобна на Зиги коса и екстравагантни пози.

Най-подобен на Боуи момент: Pretty Vacant (1977)

2. Siouxsie And The Banshees

След пробива на Pistols, младата Сюзън Балиън стартира начисто с псевдонима Siouxsie Sioux, създавайки нов подобен на Боуи образ с безумна прическа и шокиращ грим.

Студеният, минималистичен звук на първия албум на Banshees - The Scream, е реакция на грубия саунд на пънка и възприема стилистиката на берлинския период на Боуи.

С нарастването на увереността на Sioux като изпълнител, тя се превръща в поразителен феномен с шокиращо черна коса и театрален грим, като надминава изтънченото и сложно облекло на Зиги Стардъст.

Най-подобен на Боуи момент: Mirage (1978)
 
3. Joy Division

Манчестър е град, в който броят поклонници на Боуи е изключително висок. Нощният клуб Pip’s е бил предпочитаното място, ако желаете редовната си доза Бауи в тамошната “Bowie Room”.

Млада манчестърска пънк-банда, нарекла се Warsaw по образец на първия трак от B страната на Low (Warszawa), изнася първия си концерт точно в Pip’s под новото си име Joy Division.

Те моделират музиката си по суровия звуков пейзаж на този албум - и да не забравяме също, че вокалистът Йън Къртис е слушал продуцирания от Боуи албум на Иги Поп The Idiot в нощта на смъртта си…

Най-подобен на Боуи момент: The Eternal (1980)

4. Gary Numan And Tubeway Army

Гери Уеб от Hammersmith е друг изпълнител, който тръгва с нов имидж по образеца на Боуи.

Неговият хитов пробив - Are “Friends” Electric? има подобни на Боуи кавички в названието си (справка: "Heroes") и сценичната му персона е твърдо базирана на Слабия бял херцог, с неонови светлини и всички останали екстри.

Най-подобен на Боуи момент: Down In The Park (1979)

5. The Cure

Младият Робърт Смит е бил фен на Боуи в началото на 70-те години, но именно излизането на Low през 1977 променя живота му.

Той го нарича най-великия албум, който е слушал в живота си, и базира ранния мрачен саунд от 80-те на The Cure на ембиънт страната на шедьовъра на Боуи.

Мечтата му се сбъдва през 1997, когато е поканен да пее на партито за 50-я рожден ден на Боуи в Ню Йорк. Там той среща китариста на Tin Machine Рийвс Гейбрълс, който сега свири с The Cure.

Най-подобен на Боуи момент: A Forest (1980)

6. The Smiths

Мориси също е бил огромен поклонник на Боуи като млад. По-късно той работи с дясната ръка на суперзвездата - Мик Ронсън, който продуцира албума му от 1992 Your Arsenal.

Боуи му връща комплимента, като прави кавър на I Know It’s Gonna Happen Someday, въпреки че отношенията им донякъде се влошават заради спорове за употребата на снимка на Боуи на обложката на албума на Мориси.

Джони Мар по-късно определя Боуи като абсолютна своя икона, заявявайки пред NME: “Той наистина разбираше каква велика форма на изкуство може да бъде комерсиалният поп."

Най-подобен на Боуи момент: Panic (1986)

7. Pulp

Джарвис Кокър беше водещата фигура сред отказващите да се приспособяват бунтари през 90-те, и заяви пред Evening Standard: “Боуи много повлия на нашата култура: той донесе със себе си много подривни и алтернативни идеи, и ги поднесе директно в домовете на хората.” Агресивната, но и елегантна сценична персона на Кокър изглеждаше точно като продължение на Слабия бял херцог.

Най-подобен на Боуи момент: Mis-Shapes (1995)
 
8. Suede

Андрогинност. "Бисексуален мъж съм, но никога не съм имал хомосексуално изживяване." Страстни текстове. Europe Is Our Playground. Чудесни дрехи. Trash. Подобно на Гари Нюман, Дейвид Силвиан от Japan и Питър Мърфи от Bauhaus, Брет Андерсън е достоен потомък на Боуи.

Най-подобен на Боуи момент: Trash (1996)

9. Placebo

Под лидерството на андрогинния Брайън Молко, триото работи с Боуи по песента Without You I’m Nothing. Олсдал от групата коментира: “Той застана зад Placebo, преди още първият ни албум да е излязъл. Ние бяхме подгряващи музиканти за него на живо - на база силното ни първо демо. Той беше готов да лансира банда, който почти не познаваше тогава, така че като човек ще ни липсва изключително много."

Най-подобен на Боуи момент: Without You I'm Nothing (естествено!) (1998)

10. Pixies

През 2013, Блек Френсис предложи услугите на групата си да подгрява за Боуи, ако някога той отново тръгне на турне.

Това така и не можа да се случи, но имаше взаимно уважение и възхищение между суперзвездата и легендарните бостънски рокери. Франк Блек (защото тогава той носеше това име) свири на 50-я рожден ден на Бауи през 1997, а Дейвид му върна жеста, като записа песента Cactus на Pixies за албума си Heathen през 2002.

Най-подобен на Боуи момент: Where Is My Mind? (1988)

Отскочи към Коментарите (0)
0 Коментара