Защо толкова много готвачи харесват Pearl Jam?

Синергията между Pearl Jam и живота в кухнята

През 1990, живеещите в Сиатъл членове на разпадналата се група Mother Love Bone избират Еди Ведър, обичащ сърфа служител в бензиностанция с въздействащ дрезгав глас, за фронтмен на новата си банда Pearl Jam.

Година по-късно те представят албума си Ten, и гръндж-движението се преобразява необратимо.

"Бях на борда на самолет, когато чух Alive," спомня си Виктор Албису, готвач и собственик на Del Campo във Вашингтон и Taco Bamba Taqueria във Фолс Чърч, Вирджиния.

Pearl Jam - Alive

Като тийнейджър, Албису е бил член на хард-рок/хеви-метъл банда и е слушал стабилно Guns N' Roses и AC/DC, но "Pearl Jam промени това, което исках от музиката," казва Aлбису.

Той признава, че Pearl Jam са отворили очите му за по-широка гама от музиканти - от Том Пети до Soundgarden. "Музиката на Pearl Jam свързва хора със сходни нагласи, което е само една от причините, поради които считам, че те са една от най-добрите американски рокбанди в историята."

Ерик Корш, главен готвач на нюйоркския North End Grill, в мислите си прави преки асоциации между дебютния албум на Pearl Jam и неговото собствено начало в ресторантския бизнес.

"Определено помня, че слушах Ten, докато миех съдове в мазето на японския ресторант Bonbori на Лонг Айлънд. Слушането на този албум сега ме връща в онези времена," споделя той.

По подобен начин Марк Форджоне от носещия неговото име ресторант в Ню Йорк казва, че слушането на Porch за първи път "буквално ме разтърси из основи. Като 12-годишен бунтар това беше като призив към всички да станат и да заживеят: скочи от нещо; счупи нещо; крещи колкото може по-силно; вземи си китара; направи си група. Беше като пробуждане."

Синергията между Pearl Jam и живота в кухнята несъмнено е силна.

Има сурова прямота, цинизъм и тревога, изпълващи текстовете на групата, които привличат много запалени, стремящи се към перфекционизъм готвачи.

"Еволюцията на групата през цяла музикална ера, която би могла да ги погълне — но само ги направи по-силни — е подобна не непрекъснато променящата се ресторантска сцена. Искреността на творчеството и изкуството им по някакъв начин ги прави свързани с това, което правим," обяснява Албису.

Чарли Маккена, готвач и собственик на Lillie's Q в Чикаго, също е пламенен почитател на Pearl Jam.

Pearl Jam - Porch (Pinkpop 1992)

"Те отстояваха бунта, мисленето за себе си и правенето на това, което обичаш да правиш; не постоянното спазване на пътя на най-малката съпротива или това, което очаква обществото," коментира той. "Готвачите са със свободно мислене и вярват в това да действаш сам и да правиш нещо, в което вярваш. Не чак толкова отдавна професията на готвач не се считаше за толкова лъскава."

Тъй като "готвачите обикновено работят усърдно и постоянно се нуждаят от вдъхновение и енергия," за Корш музиката на Pearl Jam е особено привлекателна с привличането и отблъскването си.

"По-бавните парчета са сърцераздирателни, а по-бързите песни имат убийствена енергия и сила," казва той.

Любовта на готвачите към Pearl Jam обаче може и просто да се свежда до склонността на бандата да "казва нещата с имената им и да прави всичко по свой собствен начин, независимо какво казват хейтърите," коментира Форджоне. "Готвачите се налага да правят същото ежедневно."

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

13.12.2015 Всички статии от този автор →
0 Коментара