Източник: Wiki/Campo_de_Cariñena

Cariñena

За любителите на виното

Онези от вас, които са ценители на доброто вино и на изкуството да го дегустират, непременно трябва да посетят Cariñena, древен, но развиващ се винарски район в северна Испания, който е и един истински паметник на винепроизводстовото.  

Виното, произвеждано тук привлича дегустатори от цял свят. Тук вирее единственото по рода си грозде, наречено по името на региона, който се намира в сърцето на Испания.

Реклама

 

Храната винаги се сервира с чаша вино, което носи духа на винопроизводителя. 

Заради това, че  е разположен съвсем близо до Пиринеите в Cariñena вятърът е много силен и постоянен във всички населени места, най-вече в хълмистите области, където е засадено гроздето.

Вятърът осигурява благоприятна температура за зреене като намалява всякакви неприятни вкусове и стимулира червения плод.  

Интересно е, че вятърът никога не е достатъчно силен, за да пречупи лозниците. Почвата в този хълмист регион варира спрямо надморското равнище.

В по-ниските участъци ще видите червеникава пясъчна почва, която съдържа желязо, а на по-високо тя вече става светло-кафява, почти бяла и съдържа шисти, гранит и варовик, на което се дължи и високото съдържание на минерали във виното от Cariñena.

С нарастващото търсене, техниките и технологиите на винопроизводство са се станали значително по-прецизни и всеки малък нюанс свързан със засаждането, отглеждането и беритбата се следи, за да се получи по-добро качество на ферментация, бутилиране и отлежаване.

Виното, което се произвежда тук се предлага в модерни бутилки с винтова капачка, а технологията на производство, при която благодарение на специални феромони молците биват отблъсквани без да се поврежда материала са причина винепроизводството в района да се разраства и да бъде наистина конкурентноспособно.   

В прав текст

Ако посещавате тези винарни, задължително забравете напудрените предразсъдъци.

Ако посещавате тези винарни, задължително забравете напудрените предразсъдъци. Винарните в Cariñena’s са фамилна собственост поколения наред, поради което земята, притежателите и продукцията са еднакво важни за репутацията на гроздето Garnacha сред винопроизводители, сомелиери и ентусиасти.

Гидовете, които водят обиколките из винарните са професионалисти в областта (буквално) и със сигурност ще си намерите приятели независимо, колко знаете за производството на вино.

Можете да  отдадете заслужена почит на винопроизводителите като си купите и занесете у дома на роднините и приятелите ви някои от най-известните вина в Испания.

След като ви запознахме с тези две популярни дестинации (Cariñenas и Garnachas), възниква въпроса, как да стигнете до там.

Ако сте в някой по-голям град може да отидете с влака-стрела до Сарагоса, историческия град, в който се предлага и рекламира виното от региона, с цел то да пробие на световния пазар.

Независимо дали ядете тапас или някой световен кулинарен специалитет, доброто вино ще бъде неотменна част от вечерята ви.

Сутрин може да отидете до някоя винарна по ваш избор (може и да се отбиете в реновираната къща на писателят и художник Франсиско де Гоя) и да прекарате следобеда си в разходка из винарната и местата за производство.

Не бива да пропускате да опитате вината. Опитните дегустатори на вино знаят, как да го пият, за да усетят изцяло вкуса му върху небцето.

А за неопитните има съд, от който да го опитат. Така че най-разумно би било да отидете в някое малко, местно кафене за един късен обяд.

Ако в менюто присъстват аншоа, печени червени чушки, тапас върху филии хляб, пържени крокети, зелена салата с риба тон, яйце, лук и винен оцет и разбира се хамон иберико, то значи сте попаднали на правилното място.

Тази простичка, селска храна е типична за Испания, а хубавото вино, с което се сервира прави обяда достоен за кралската маса.  

Толкова много обичате виното, че от дълго време подготвяте пътуване, което да е свързано с него?

Харесвате невероятните, но в същото време прости испански ястия?

Тогава хванете един от ежедневните полети до Мадрид, а от там вземете влака стрела до умопомрачително красивия район Cariñena. А и не забравяйте да си вземете чанта достатъчно голяма, за да побере бутилките вино, с които да зарадвате близките си.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Foodrepublic

19.03.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара