Бялото бургундско е като крекът на шардонетата

Дегустиране и съчетаване на най-доброто френско шардоне

За винопроизводителите, бялото бургундско е нещо като Елена Троянска на шардонетата, защото почти всеки, който някога е правил шардоне, счита бялото бургундско за златен стандарт.

Като цяло, бялото бургундско си е просто типично шардоне, но регионът е и родно място на този сорт, който между другото е най-масово засажданият бял сорт лозя в света.

В Бургундия комбинацията от климат, земя и традиции дава вино, което е жадувано от мнозина, и така и не е успешно възпроизведено където и да е другаде.

След като веднъж пробвате бяло бургундско, няма връщане назад.

Бялото бургундско е като крекът на шардонетата. Сомелиерите и търговците, които продават бяло бургундско, звучат точно като наркодилъри: “Просто го пробвайте - гарантираме, че ще ви хареса…”

Нека се запознаем по-подробно с региона и виното. Въпреки че има хора, посветили целия си живот на разбирането на региона, всеки може да се научи да купува и оценява бялото бургундско.

Първи стъпки

Като цяло бялото бургундско може да бъде открито в четири производствени района в Бургундия.

Всеки от тях е с различен тероар и характеристики - и поради това различни вкусови профили:

Бургон блан: неотлежавало простичко вино с минерални и ябълкови нотки
Шабли: неотлежавало вино, което е живо и сухо, с подобен на лайм минерален вкус
Маконе: обикновено неотлежавало вино с нотки на пъпеш и карамбола
Кот дьо Бон: обикновено отлежавало в дъбови бъчви вино с богат вкус на пъпеш и карамбола и допълнителни нюанси на трюфел и лешник

Забележка: Има някои вина от отдалечени региони в Бургундия, които не включваме в този материал.

Бургон блан: простичко бяло бургундско вино

Общ вкусов профил: Бургон блан е лесно за пиене, с пресни ябълкови и лимонови цитрусови нотки.

Вината обикновено са с привлекателен аромат на кора на сирене или йогурт, както и с леко ядков, солен вкус. Бургон блан почти никога не отлежават в бъчви и не са особено плътни. Те са истински vin de soif (“вина за жадни”).

Какво трябва да знаете: Бургон блан е базовата бяла апелация на Бургундия, което означава, че гроздето, използвано за една бутилка, може да произлиза от където и да е в целия регион.

На практика то обикновено е от лозя около местоположението на производителя. Заради това бургон блан често са най-достъпни и осигуряват базовия вкусов профил на бялото бургундско.

Съчетаване с храна: Отлично с пиле, средно тежка паста, или за пиене в случайни делнични дни на дивана.

Съвети за покупка: Очаквайте да похарчите около $20 за прилична бутилка и търсете най-добрите винтидж реколти или продукцията на качествени производители, за да постигнете най-изгодна цена.

Маконе: сочно, плодово ежедневно бяло вино

Общ вкусов профил: Вкусовете варират от жълта ябълка и цитрус до тропически пъпеш медена роса и ананас в по-богатите винтидж реколти. Повечето вина не са отлежавали в бъчви и са леки.

Очаквайте повече специфичност и интензитет от масовия бургон блан, с малко по-малко сила и изтънченост от вината от Кот дьо Бон.

Бялото маконе често има тежестта на по-сериозните му Кот дьо Бон събратя, но е малко по-рустикално по природа. По-скъпите вина от този сорт вероятно са отлежали за кратко в дъбови бъчви, което добавя нотки на лешник и подправки.

Какво трябва да знаете: Маконе е в далечния южен край на Бургундия (на близо 250 км южно от Шабли), точно до Божоле.

Там е много по-топло от останалата част от Бургундия, така че регионът предлага най-сочни и силни бели бургундски вина.

Съчетаване с храна: Отлично с всякакъв вид средно тежки ястия. Подходящо и към продукти от сушено свинско месо.

Съвети за покупка: Очаквайте да платите поне $15, понякога до $45 за най-добрите екземпляри. Също така, ако сте свикнали с калифорнийско шардоне, по-топла винтидж реколта маконе ще е отлично въведение в бялото бургундско.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара