Да си купиш мечта в Тоскана

Vecchie Terre di Montefili определено е винарна, която да следите отблизо

На 500 м надморска височина, възлестите лозя санджовезе на лозето Anfiteatro, наречено така заради общата си форма на вдлъбната купа, имат някои празноти, където се засаждат липсващите лози, но комбинацията от стари лозя, югоизточна експозиция и почви галестро го правят център на 30.6-акровото съседно имение.

Историческият имот някога е принадлежал на благородници и те са го предоставили на абатството в Пасиняно около 1200 г.

В някакъв момент реколтата на лозята е спряла да бъде прибирана, някъде до около 70-те години на XX в., когато имотът е бил купен от Рокалдо Акути. Наскоро грижата за лозята и качеството на виното са спаднали заради влошаващото се здраве на Акути и семейни проблеми – и през септември 2015 теренът е бил продаден на американските инвеститори Никола Марзовила, Франк Байнъм и Том Пек-младши, на неуточнена цена.

При новите собственици ще бъдат вложени мащабни средства (около $9 млн.) за подобряване на лозята, покупка на нови бъчви, предимно 1000-литрови, в които да отлежават вината, и има планове да се построят нови съоръжения за винарната.

На територията на имението ще се развива и агротуризъм.

Ще бъдат засадени допълнителни 2.5 акра лозя, и допълнителни 5 акра ще бъдат разработени в следващите няколко години. Наравно със замяната на 1500 липсващи лозя в Anfiteatro чрез масова селекция от съществуващите растения, където най-старите лозя са над 40-годишни, новият екип на винарната се надява да удвои обемите на добиваното от терена на имението грозде.

Марзовила планира и да купува лозя, допълнително повишавайки качеството на вината, достъпни от Vecchie Terre di Montefili в бъдеще.

Настоящата гама от вина включва Chianti Classico, Chianti Classico Riserva, IGT Anfiteatro и Bruno di Rocca, съставено на 100% от каберне совиньон.

Енологът Серена Гузмери ще ръководи винопроизводството във Vecchie Terre di Montefili в следващите години.

При скорошна визита в имението представители на пресата можаха да дегустират образци от реколта 2015. Санджовезето се винифицира отделно, на база типа почва в лозята.

"Езерният" образец, преминал през малолактична ферментация и завършил зреенето си в стоманена цистерна, демонстрира много чисти нюанси на тъмни череши, с акценти на подправки и богата текстура.

"Хълмовият" образец е с по-флорална композиция, предлагайки графит, черен касис, ягода и минерални елементи. Колоритен и пикантен, той е взет от 3000-литрова бъчва.

Колкото и страхотни да са тези млади вина, Anfiteatro от стоманена цистерна засенчва и двете. То е с прекрасен нюанс на черен касис и малинови плодове, подкрепени от стабилна структура и дълъг завършек.

Очевидно е, че теренът е отличен.

Ако качеството на плодовете на лозята при досегашните собственици е толкова добро, има голям потенциал за развитие, след като методите на добив и отношението към детайла в имението достигнат съвременните стандарти.

Както обяснява Марзовила, покупката на Vecchie Terre di Montefili не е толкова бизнес-оферта, колкото предложение за сбъдване на една тосканска мечта.

С отличен терен, който да осигурява суровина, и влагане на пари и енергия от новия екип, това определено е винарна, която да следите отблизо.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Wine Spectator

10.03.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара