Maison Paul Jaboulet Aîné
Една богата история за рицари-отшелници, изключителни вина от уникални тероари и велики визионери
Maison Paul Jaboulet Aîné
В България вината на Maison Paul Jaboulet Aîné се внасят от Moulin.bg.
Вината можете да поръчате от тук или да закупите на място в La Cave du Moulin, на ук" Солунска" 33 в София.
Между Централния масив и Алпийския масив, в сърцето на особено интензивна геоложка дейност, се намира уникален тероар, известен като хълма "Ермитаж". Намира се в Tain-l’Hermitage, a по хълмовете му, окъпани в светлина, можем да „прочетем“, че историята на Maison Paul Jaboulet Aîné има своите вековни корени.
За да се роди една легенда първо ти трябва рицар!
През 1224г. рицарят Анри-Гаспар дьо Стеримберг (Henri-Gaspard de Sterimberg) се завръща от жестокия Албигойски кръстоносен поход. Ужасен от всичко, на което е бил свидетел, той решава да се оттегли от света и моли местния господар да му даде право да построи своя скит (hermitage) – превърналия се в мит днес параклис.
Той засажда там няколко лози Сира, получена от кръстоска между сорт грозде Ардеш, Dureza и сорт грозде Savoyard от Мондьоз. Сирата очевидно намира на този хълм най-естествения тероар, за да изрази своите качества. Легендата разказва, че рицарят грижливо обработвал лозята и предлагал чаша вино на всички минаващи поклонници. Това обяснява и произхода на името Ермитаж (Hermitage).
От отшелник до Ермитаж: Създаването на най-престижната апелация в Долината на Рона
В миналото вината от този район са наричани „Vins de Vienne“ или „Vins du Coteau Saint Christophe“. Именно заради параклиса, посветен на светеца-покровител на пътниците, името Ермитаж се появява около 17 век. Поклон пред всички отшелници, които през вековете са избрали да живеят на този хълм, но когато откриете гледката, не е трудно да разберете защо!
От 1834 г. лозарите от фамилия Jaboulet, а и след това на семейство Фре са успели един след друг да се грижат и отглеждат със страст първокласни лозя за създаване на изключителни вина.
Днес Ермитаж Ла Шапел е едно от 10-те най-ценни и търсени вина в света. Легендарният Hermitage La Chapelle, реколта 1961 от Domaine Paul Jaboulet Aîné беше избрано за най-доброто вино на миналия век!
Малко история накратко:
1834г. Създаване на къщата Paul Jaboulet Aîné от Антоан Жабуле (1807–1864) в Tainl’Hermitage и развитие под ръководството на неговите синове, Пол, Анри и техните потомци.
1919г. Фамилията придобива знаменития Параклис Saint Christophe на върха на хълма Ермитаж.
1940г. Начело на компанията застава Луи Жабуле (1912-2012). Страстен визионер, Пионер и любопитен ум, продуцент на 42 реколти, включително няколко митични реколти.
1950г. Създаване на Parallèle 45, първото и най-известно кюве в апелация Côtes du Rhône.
1961г. Създаване на Ермитаж La Chapelle 1961, най-емблематичното вино на 20-ти Век.
2006г. Известната фамилия Frey, собственик на едни от най-прочутите Шата в Бургундия, Бордо и Шампан поема собствеността и отговорността за развитието на Maison Paul Jaboulet Aîné.
Каролин Фре (един от най-талантливите енолози във Франция) става отговорник на Домейните и започва преход към органично и биодинамично земеделие.
Днес Domaines Paul Jaboulet Aîné са ръководени от енолог, винопроизводител и собственик Каролин Фре (CarolineFrey), която се грижи за всички лозя (120 хектара) в Северна Рона, от Корнас до Кот-Роти. В търсене на най-красивия израз на вината си и силно ангажирана с опазването на почвата и околната среда, Каролин превръща всичките си лозя в сертифицирани за биологично земеделие през 2016 г. Целият екип работи с изключително търпение, за да създаде най-хармоничния баланс между природата и своите винени бисери. Биодинамиката е логичното продължение в търсене на префектната хармония.
„За да се постигне тази хармония, биодинамиката е очевидна философия, която ни позволява да разбираме по-добре баланса и следователно да се грижим по най-добрия и естесвен начин за всичко, което ни заобикаля. Регенеративния подход изисква дълбоко разбиране на природата и лозята и свързването им в глобалната среда. С воля да вървим все по-далеч, ние сме убедени, че лозарската екосистема не спира на границата на нашите парцели. За да ги накараме да се възползват от най-добрите условия за извършване на работата си, ние насърчаваме биоразнообразието на нашата необработваема земя разположена около нашите лозя за стимулиране на добродетелни взаимодействия“, казва Каролин Фре.
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015