Maison Paul Jaboulet Aîné

Една богата история за рицари-отшелници, изключителни вина от уникални тероари и велики визионери

Maison Paul Jaboulet Aîné

В България вината на Maison Paul Jaboulet Aîné се внасят от Moulin.bg

Вината можете да поръчате от тук или да закупите на място в  La Cave du Moulin, на ук" Солунска" 33 в София.

Между Централния масив и Алпийския масив, в сърцето на особено интензивна геоложка дейност, се намира уникален тероар, известен като хълма "Ермитаж". Намира се в Tain-l’Hermitage, a по хълмовете му, окъпани в светлина, можем да „прочетем“, че историята на Maison Paul Jaboulet Aîné има своите вековни корени.

За да се роди една легенда първо ти трябва рицар!

През 1224г. рицарят Анри-Гаспар дьо Стеримберг (Henri-Gaspard de Sterimberg) се завръща от жестокия Албигойски кръстоносен поход. Ужасен от всичко, на което е бил свидетел, той решава да се оттегли от света и моли местния господар да му даде право да построи своя скит (hermitage) – превърналия се в мит днес параклис.

Той засажда там няколко лози Сира, получена от кръстоска между сорт грозде Ардеш, Dureza и сорт грозде Savoyard от Мондьоз. Сирата очевидно намира на този хълм най-естествения тероар, за да изрази своите качества. Легендата разказва, че рицарят грижливо обработвал лозята и предлагал чаша вино на всички минаващи поклонници. Това обяснява и произхода на името Ермитаж (Hermitage).

От отшелник до Ермитаж: Създаването на най-престижната апелация в Долината на Рона

В миналото вината от този район са наричани „Vins de Vienne“ или „Vins du Coteau Saint Christophe“. Именно заради параклиса, посветен на светеца-покровител на пътниците, името Ермитаж се появява около 17 век. Поклон пред всички отшелници, които през вековете са избрали да живеят на този хълм, но когато откриете гледката, не е трудно да разберете защо!

От 1834 г. лозарите от фамилия Jaboulet, а и след това на семейство Фре са успели един след друг да се грижат и отглеждат със страст първокласни лозя за създаване на изключителни вина. 

Днес Ермитаж Ла Шапел е едно от 10-те най-ценни и търсени вина в света. Легендарният Hermitage La Chapelle, реколта 1961 от Domaine Paul Jaboulet Aîné беше избрано за най-доброто вино на миналия век! 

Малко история накратко:

1834г. Създаване на къщата Paul Jaboulet Aîné от Антоан Жабуле (1807–1864) в Tainl’Hermitage и развитие под ръководството на неговите синове, Пол, Анри и техните потомци.

1919г. Фамилията придобива знаменития Параклис Saint Christophe на върха на хълма Ермитаж.

1940г. Начело на компанията застава Луи Жабуле (1912-2012). Страстен визионер, Пионер и любопитен ум, продуцент на 42 реколти, включително няколко митични реколти.

1950г. Създаване на Parallèle 45, първото и най-известно кюве в апелация Côtes du Rhône.

1961г. Създаване на Ермитаж La Chapelle 1961, най-емблематичното вино на 20-ти Век. 

2006г. Известната фамилия Frey, собственик на едни от най-прочутите Шата в Бургундия, Бордо и Шампан поема собствеността и отговорността за развитието на Maison Paul Jaboulet Aîné.

Каролин Фре (един от най-талантливите енолози във Франция) става отговорник на Домейните и започва преход към органично и биодинамично земеделие.

Днес Domaines Paul Jaboulet Aîné са ръководени от енолог, винопроизводител и собственик Каролин Фре (CarolineFrey), която се грижи за всички лозя (120 хектара) в Северна Рона, от Корнас до Кот-Роти. В търсене на най-красивия израз на вината си и силно ангажирана с опазването на почвата и околната среда, Каролин превръща всичките си лозя в сертифицирани за биологично земеделие през 2016 г. Целият екип работи с изключително търпение, за да създаде най-хармоничния баланс между природата и своите винени бисери. Биодинамиката е логичното продължение в търсене на префектната хармония.

„За да се постигне тази хармония, биодинамиката е очевидна философия, която ни позволява да разбираме по-добре баланса и следователно да се грижим по най-добрия и естесвен начин за всичко, което ни заобикаля. Регенеративния подход изисква дълбоко разбиране на природата и лозята и свързването им в глобалната среда. С воля да вървим все по-далеч, ние сме убедени, че лозарската екосистема не спира на границата на нашите парцели. За да ги накараме да се възползват от най-добрите условия за извършване на работата си, ние насърчаваме биоразнообразието на нашата необработваема земя разположена около нашите лозя за стимулиране на добродетелни взаимодействия“, казва Каролин Фре.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара