Ръководство за виното от долината на Лоара

Kъде да търсите следващата си бутилка вино от Лоара

В това ръководство за напреднали ще разгледаме вината от долината на Лоара във Франция – от мускаде до сансер. Разберете къде да търсите следващата си бутилка вино от Лоара.

Долината на Лоара е дом на над 4000 винарни, произвеждащи зашеметяваща гама от елегантни, качествени вина. Има пикантни бели, освежаващи розета, червени, които предпочитат плода пред тежестта, и разточително сладки и пенливи вина, които конкурират дори съседния Шампан.

Тук, в “градината на Франция”, можете да се насладите на прекрасни летни дни, поразителни замъци и няколко от най-недооценените френски вина.

Ще откриете долината на Лоара на 2 часа път с кола южно от Париж. Регионът е близо до много най-прочутите райони за напитки във Франция: непосредствено на север от Коняк, южно от Нормандия (сайдер!), и западно от Бургундия. Лоара като цяло е много разнородна като винени стилове, климат, география и геология – и по тази причина може да бъде разделена на три основни области:

- Долна Лоара – Pays Nantais
- Средна Лоара – Анжу, Сомюр и Турен
- Горна Лоара – Centre

Малко история на долината на Лоара

Подобно на повечето лозя във Франция, можем да благодарим на римляните за съществуването на винопроизводство в този регион. Когато те превземат Галия през I век сл.н.е., те преценяват, че климатът и почвите са перфектни за лозя и че реката е удобен “път” за пренасяне на стоки из империята.

Към Средните векове, Лоара е в сърцевината на Франция. Средна точка между по-латинския юг и германския север, тя е мястото, където се срещат култура и език. Монасите от католическата църква се грижат за лозята и вината набират популярност, особено сред англичаните и холандците.

Френската аристокрация превръща Лоара в “място за летни почивки” през XV — XVII век, изграждайки пищни шатота и допълнително популяризирайки местните вина.

Френската революция предизвиква големи промени през 1789 г. Изграждането на национална железница пренася и по-евтините вина от юга, и по-екзотичните селекции от Бургундия и Бордо, оставяйки Лоара донякъде настрана. Това е един от последните региони, засегнати от филоксерата във Франция, но и един от последните, възстановили се от нея…

Но не всичко е изгубено. Когато се въвежда регулацията Appellation d’Origin Contrôlée през 1935 (системата за качествени вина във Франция), долината на Лоара е призната като качествен регион. Сега тя има 69 AOP (официални регистрации), които съставят 75% от винопроизводството.

Долна Лоара
Pays Nantais

Pays Nantais залага изцяло на бели вина – освежителни, цитрусови, с атмосфера на морски пръски в лицето бели вина – които са перфектни за пресни стриди.

Пейзаж: Основната част от лозята са по равните, южни брегове на Лоара, Севр и Мен. Атлантическият океан е много близо – 10–100 км на запад, така че климатът е морски със студени, влажни, бурни зими, хладни облачни пролети, горещи влажни лета и често буреносни есени.

Почви: Почвите в Pays Nantais са предимно вулканични (плутонични) с горен слой от порест гнайс (гранитоподобен камък). Това означава, че лозята имат добър дренаж, идеален за влажния климат.

Винени сортове

- Мелон дьо Бургон (мускаде): несвързан с фамилията мускат, произлизащ от Бургундия
- Фол бланш: присъства само в Gros Plant de Pays Nantais AOP
- Пино гри: скромен сорт за купажи

Апелации в Долна Лоара (Pays Nantais)

Muscadet AOP

Muscadet AOP е най-голямата апелация (като размери) в Лоара. Всичките вина са сухи, направени от мускаде. Очаквайте тези вина като цяло да са евтини – и те са най-приятни, когто са още млади и свежи. Повечето биха нарекли базовото мускаде просто “евтино трапезно вино”, и ще откриете, че почти всички такива се консумират локално или в бистра в Париж, където са перфектен спътник на морската храна и мекотелите. Мускадето е сухо, минерално и лишено от плодови нюанси, с изключение на деликатна сърцевина на розов грейпфрут и бял пипер.

Muscadet de Sèvre et Maine AOP

70-80% от вината в Pays Nantais са с етикет Muscadet de Sèvre et Maine AOP (“Мускаде от реките Севр и Мен”). Регионът е леко на югоизток от град Нант. Много производители оставят своето мускаде да отлежава с утайката –“sur lie” – за да получат по-изчистено и гъвкаво усещане в устата, както и приятен вкус. Отлежаването на виното с утайката означава въздържане от филтрирането му след ферментация и бъркане на частиците дрожди, докато виното отлежава. Вината придобиват по-кремообразна текстура, но и по-пенливи, вторични нотки на сирене или бира. Има няколко под-апелации, които си заслужават да им обърнете внимание, ако харесвате сухия, солен характер на мускаде:

- Muscadet Sèvre et Maine Clisson AOP: Гранитните едрозърнести почви придават нотки на сушени плодове
- Muscadet Sèvre et Maine Gorges AOP: Почвата е глинеста, кварцова и габрос (грубо зърнист вулканичен камък), като дава на вината минералност и пушек.
- Muscadet Sèvre et Main le Pellet AOP: Почвата е гнайс и габрос и добавя флорални аромати.
- Muscadet Côte de Grandlieu AOP: Вината там са известни с по-парфюмирания си характер.
- Muscadet Coteaux de la Loire AOP: Вината са известни с по-кремъчните нотки.

Gros Plant de Pays Nantais AOP

Единственият регион, създаващ бяло вино от фол бланш (т.нар. Gros Plant). Фол бланш е прочут като гроздето, използвано за дестилация в арманяк и коняк. В Pays Nantais, фол бланш се нарича Gros Plant и разкрива свежо, леко бяло вино, преливащо от деликатни нюанси на златна ябълка, цитрус и жълта круша. Най-добрите лозя с фол бланш са близките до Севр и Мен, върху пясъчни, чакълести почви.

Coteaux d’Ancenis AOP

Тази апелация предлага малко от единственото червено вино и розе, което ще откриете в тази част на Лоара. Червените вина и розето са плодови, сухи и се правят с гаме и каберне фран. Coteaux d’Ancenis AOP също така прави и леко сладки бели вина от пино гри (тук те го наричат “малвоази”).

Fiefs Vendéens AOP

Южно от Нант и близо до океана ще откриете няколко малки парцела, съставящи Fiefs Vendeens AOP, донякъде авантюра встрани от утъпканите пътеки на долината на Лоара. Търсете свежи сухи вина от шенин блан, совиньон блан, шардоне и мелон дьо бургон, както и полусухо розе и леки червени вина от гаме, пино ноар, каберне фран и гроло.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара