Купуването на органични зеленчуци е пилеене на пари

Етикетът "органичен" като символ на лукс

На всички ни се е случвало - стоите в раздела за плодове и зеленчуци на супермаркета и просто искате да си вземете тиквички, но сте изправени пред неизбежния избор: обикновени или органични?

Това е подвеждащ въпрос, който може да означава много различни неща, понякога всичките накуп: Здравословни или удавени в пестициди? Вкусни или безвкусни? Атрактивни или базови? Чисти или мръсни? Добри или лоши?

Ето обаче най-важният въпрос за много клиенти: заслужава ли си да плащате повече за органични?

Отговорът: вероятно не.

В прав текст

Средните цени на органичните храни са с 47% по-високи от тези на по-"обикновените" им еквиваленти.По-високата цена реално не означава по-високо качество

Вероятно повечето купувачи няма да се изненадат от констатацията, че органичните продукти обикновено са по-скъпи.

През март анализ на Consumer Reports установи, че средните цени на органичните храни са с 47% по-високи от тези на по-"обикновените" им еквиваленти.

Данни на американското Министерство на земеделието също потвърждават тази разлика.

Цената на едро на 12-килограмов чувал органични моркови в Сан Франциско през 2013 г. например е била повече от три пъти по-висока от същата разфасовка обикновени моркови.

(Заслужава си да отбележим, че не при всички продукти се наблюдава такава драстична надценка през цялото време. Понякога органичните продукти са дори по-евтиният вариант (но това е по-скоро рядкост).

Но тази ценова разлика не само отразява добавената стойност на техниките на органичното земеделие: тя е и защото хората са склонни да плащат повече за даден етикет - често без да знаят какво означава.

“Органичен” на практика се е превърнало в синоним на “луксозен”.

Както установява изследване, публикувано в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, “премиум” надценката на органичните храни е 29-32%, докато само 5-7% надценка е нужна за компенсиране на разходите — което прави органичните ферми по-печеливши от обикновените.

(Естествено, сертификацията на органичните практики става едва след три години, така че фермерите може все още да покриват допълнителните си инвестиции след този период.)

Органичните плодове и зеленчуци не са непременно по-полезни за околната среда

Няма съмнения, че синтетичните пестициди и торове могат да имат негативен ефект върху околната среда - от потенциално застрашаване на опрашващи насекоми до замърсяване на естествени водоизточници.

Но много органични фермери, особено големите, не избягват пестицидите и торовете — те просто използват "натурални" решения, които далеч не са лишени от рискове.

През 2010 г. изследване констатира, че някои органични пестициди всъщност имат по-сериозен ефект върху околната среда от традиционните.

Освен това скорошен анализ твърди, че тъй като органичното земеделие в момента се извършва в огромни мащаби от голми корпорации (наричано презрително “Walmart органично земеделие”), по-ниските добиви, съчетани с употребата на тежки машини, означават, че всъщност се отделят повече парникови газове в атмосферата в сравнение с обикновеното земеделие.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара