Защо нискомаслените храни саботират диетата ви

Тези продукти не спомагат непременно за отслабването

Най-голямото объркване в диетите до момента е идеята, че мазнината кара хората да надебеляват.

Това донякъде се дължи на ранни препоръки на американското Министерство на земеделието - публикувани за първи път през 1980 г.

Тези препоръки свързват възхода на хроничните заболявания с прекалената консумация на мазнини и призовават за рязкото им ограничаване в диетата на американците. Въпреки че намеренията на министерството всъщност са добри, това поражда масово погрешно разбиране за мазнините, което се запазва и до наши дни.В наши дни магазините са пълни с нискомаслени продукти - от йогурт до фъстъчено масло и печива.

За да се получи обаче нискомаслена храна, животинската мазнина, обикновено присъстваща в тези продукти, се замества с хидрогенирани растителни масла.

Тези мазнини изобилстват от вредни трансмазнини и увеличават липопротеина с ниска плътност или “лошия” холестерол.

Хранителната индустрия също така увеличава количеството захар в тези продукти. Въпреки че това подобрява вкуса и текстурата, които се губят при премахването на мазнините, то също така прави тези храни богати на прости въглехидрати, които обикновено са с високо съдържание на захари и ниско съдържание на фибри.

Това на свой ред води до промяна в нивата на кръвната захар и изблици на повишен апетит, който затруднява контролирането на общия прием на калории.

Излишните въглехидрати също така повишават нивата на триглицериди (тип мазнини) в кръвта, което е сериозен фактор за възникване на сърдечно-съдови заболявания.

Като допълнение към насърчаването на консумацията на високовъглехидратни, богати на захари храни, нискомазнинната диета възпрепятства консумацията на иначе здравословни храни.

Яйцата, млечните продукти, авокадото и кокосовите орехи в последните десетилетия биват описвани като вредни, мазни храни.

Те обаче са богати на здравословни мазнини, които ви поддържат сити и енергични в рамките на деня. Ако сте загрижени за нивата на прием на мазнини, по-добре е да купите пълномаслената версия на съответния продукт и да консумирате по-малко от нея.

Също така не забравяйте, че здравословните мазнини предлагат разнообразни предимства за здравето и всъщност могат да спомогнат за отслабването и поддържането на идеално тегло.

Ето десет храни със здравословни мазнини, които са доказано полезни за вашето здраве.

Бадеми

"Тези ядки имат изключителен ефект за поддържането на здравословно тегло," казва Кери Ганс, консултант-диетолог и автор на "Диетата на малките промени". Бадемите са богати на витамин E - и всъщност според експертите повечето ядки са отличен източник на здравословни мазнини.

Авокадо

"Знам, че хората се боят да консумират авокадо, защото съдържа много мазнини, но това са полезни мазнини!" коментира д-р Лори Шемек, експерт диетолог и автор на книгата "Засилете изгарянето на мазнините". "То спира на мига усещането за глад." Друг съвет? Контролирайте порциите. Тъй като съдържанието на мазнини в авокадото е голямо, препоръчителната единична порция всъщност е само 1/5 от цялото авокадо.

Яйца

Като говорим за яйца, те са чудесен източник на мазнини, твърди Шемек. Обратно на масовото убеждение, жълтъкът всъщност не е нездравословен, нито води до образуване на лош холестерол — това е мит, който не се подкрепя от научните изследвания.

Масла от ядки

"Хората са склонни да считат, че фъстъченото и бадемовото масло са нещо, което би трябвало да се избягва, но всъщност не е така," казва Ганс. Най-добрият вид фъстъчено масло, което да купите? Органичните и изцяло натурални видове обикновено не са с добавена захар.

Зехтин

Зехтинът не е чест основен компонент от ястията, но е също толкова важен в диетите, тъй като е здравословна мазнина и е отлична алтернатива на палмовото масло (което е сред най-нездравословните, но и най-разпространени растителни масла за готвене, използвани в ресторантите). "Повече обаче не означава по-добре, когато става дума за течни масла," коментира Ганс. "Супена лъжица зехтин съдържа 120 калории."

Маслини

Този аспект от средиземноморската диета всъщност е особено важен. Всеки тип маслини е добър източник на мазнини, но както и всичко друго, те трябва да се консумират в умерени количества, заявява Ганс.

Мазна риба

Рибата е предпочитан източник на здравословни протеини, но доста морски видове всъщност са и прекрасен източник на омега-3 мастни киселини — едни от най-важните в здравословната диета. Сред мазните риби са сьомгата, рибата тон, сардините, скумрията и патагонската риба меч. "Диетата ни съдържа твърде малко омега-3, което води до възпаления на ниско ниво в тялото," казва Шемек.

Семена

Един от по-слабоизвестните здравословни източници на мазнини, семената могат да играят важна роля във вашата диета. Особено полезни според Ганс са лененото семе и чиата, една от тъй наречените суперхрани, изобилстващи от омега-3. Те допринасят за отслабването, за хидратирането при атлетите и за стабилизирането на кръвната захар.

Тофу

Въпреки че предимно е известно като алтернатива на месото за вегетарианци, тофуто всъщност е здравословен източник на поли-ненаситени мазнини.

Орехи

Орехите спомагат за преодоляването на глада и са богати на омега-3 мастни киселини. "Орехите за съжаление се срещат относително рядко в диетата на Западния свят," коментира Шемек.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

21.09.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара