“18”

Oсновните бели и червени сортове

Думата, която описва най-добре днешния пазар на вина, е разнообразие. Разнообразие от сортове, произходи и стилове. Ако обичате вино, можете да прекарате следващите няколко години опитвайки нови и непознати за вас вина. 

Предлагаме ви да започнете с основните бели и червени сортове, всеки от които с отличителни аромати и вкусове.

Бели сортове грозде

Често асоциираме бялото вино със свежест и лекота. Истината е, че белите вина са много повече от освежаваща аперитивна напитка. Техният финес и рафинираност са трудни за постигане от енологична гледна точка, а сложността на ароматите и потенциалът за развитие на някои от тях ще ви изненада приятно.

Сортът Пино Гри обикновено се свързва с безгрижността на вината, идващи от Средна Италия и техните непретенциозни аромати на цитрус и бели цветя (там той се нарича Пино Гриджо).

Доста по-интересни интерпретации на сорта идват от Елзас, където сорта е обявен за благороден, както и от Северна Италия.

Доброто пино гри се отличава с аромати на праскова и кайсия, както и пикантност, а с течение на времето във вкуса му се развиват маслени и бисквитени тонове.

Вината от Совиньон блан се отличават с кристална чистота и сочност, присъщи на най-добрите френски, английски и австрийски ризлинги.

Впечатляват със забележителна свежест и нотки на трева, чушка, аспержи и цариградско грозде. Познати и търсени навсякъде по света. Винаги правилен избор за лятна вечер и лека кухня.

Ризлингът е сортът на хармонията.

Добрите вина от този сорт никога не са тежки или високо алкохолни, а обратното - те са свежи, с приятен плодов вкус на жълт костилков плод, цитрус, мед и ефирна цветистост.

Въпреки голямото разнообразие от стилове при ризлинга, вината винаги запазват сортовата си характеристика – идеален баланс между захари и киселини и невероятен потенциал за отлежаване. Най-добрите екземпляри развиват нотка на кремък и петрол.

Въпреки древността на произхода си и стилистичното си разнообразие Шенин блан е един от най-малко познаваните и сериозно подценявани сортове грозде.

Вината му са пикантни и ароматът им напомня на цветна градина и лимонови дръвчета. От Долината на Лоара впечатляват със свежест и сериозен потенциал, от Южна Африка – с нотки на мед, жълт плод и сурова ядка.

Името Мускат обозначава не само един сорт, а цяла фамилия. Най-деликатният и благороден неин член се казва Дребнозърнест Бял Мускат, най-непретенциозния – Мускат Отонел.

Сортовете от тази фамилия са едни от най-ранно култивираните в човешката история. Виното му е известно със сладките аромати на цветя (рози, индрише), портокалов цвят и нектарини.

Представката “гевюрц” в сорта Гевюрцтраминер означава “подправка”, визирайки силните аромати на вината, направени от този сорт – рози, личи, индрише. Те са по-обли, пикантни и, благодарение на това, лесно разпознаваеми сред начинаещите любители.

Представителите на сорта от Северна Италия (Южен Тирол) и от Елзас са най-стегнатите, елегантни и дълголетни. Често с остатъчна захар, но добре интегрирана в структурата на виното поради наличната свежест. Едни от най-добрите вина за азиатска кухня.

Семийон участва основно в купажа на елегантните бели вина от Бордо. Самостоятелно не се отличават със особено силен собствен характер, но при купажирането качествата му са високо ценени.

Особено податлив към благородна плесен, с което става родител на най-великите десертни вина на нашето време (Сотерн от Бордо). В Австралия и по-точно в региона Хънтър Вали развива характеристики, уникални за мястото и показва потенциал и различна стилистика в младостта си и в напредналата си възраст (един Хънтър Вали семийон е особено интересен след 8-та си година).

Според една теория името на сорта Вионие произлиза от римското произношение на Via Gehennae - “път към ада”. Това е напълно възможно, имайки предвид трудния процес на култивиране при него.

Виното от Вионие е с наситен цвят и висок алкохолен процент, но най-отличителното за него е приятният аромат на кайсия, праскова и цветя. Най-добрите виониета идват от родината му - Долината на Рона – а също така и от Австралия и Калифорния.

Има ли сорт, който би могъл да предложи ултимативното разнообразие от стилистики?

Шардонето дава отговор на този въпрос. Богатата палитра от аромати и приспособяването му към най-различни условия на отглеждане го правят любимец на енолози и потребители в цял свят.

От ежедневно леко вино до едни от най-сериозните вина на нашия свят – всичко това може да ви даде едно шардоне.

Отскочи към Коментарите (0)

Яна Петкова

След интересни професионални лутания Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. Оттогава се образова във винено отношение по всички възможни начини и засега е единственият за България притежател на WSET Diplomа, което я прави дегустатор и винен журналист.

01.10.2015 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара