12 типа моцарела

... които харесваме и обичаме

Сигурни сме, че обичате моцарела. Но всички видове моцарела ли обичате?

Можете ли да различите оволине от бокончини, или буфала от бурата?

Няма как да знаете, докато не се запознаете с всички типове - от изварата, от която започва всичко, до завършения продукт: прекрасната ви лазаня, домашна пица или салата капрезе.

Ето 12 типа моцарела, които ще разширят възприятията и очакванията ви, ще разтопят сърцето ви и ще засегнат тънката струна на душата ви.

Моцарелена извара

Изварата, основният компонент от прясната моцарела, надали е нещо, което ще откриете в местния супермаркет или дори магазин за гурме храни, независимо колко обширен е щандът им за сирена.

Поръчайте си я от добре зареден италиански магазин или направо си я направете у дома сами. Моцарелата се прави от снабдената с бактериални култури и ферментирала твърда маса, получена в резултат на първата стъпка от процеса направене на сирене: отделянето на изварата (буци втвърден млечен протеин, още известен като "фермерско сирене") от топлата течност, която се използва като окислител - от рода на сирище, лимонена киселина или йогурт.

Може да разпознаете този етап “извара и суроватка” от прочутата детска песничка на Little Miss Muffet, а ако тя имаше съд с вряща вода, гумени ръкавици и малко сол подръка, вместо арахнофобия, тя би имала всички необходими инструменти, за да прави прясна моцарела (от което би се получила много по-вълнуваща история).

Прясна моцарела

След като имате извара, процесът на правене на нежна, еластична моцарела е относително прост.

Загрейте несвързаната и ронеща се извара, съберете я в ръце с гумени ръкавици, добавете сол и редувайте разтягане и притискане на изварата навътре (на този етап тя е известна като “pasta filata”) докато тя не стане твърда, еластична и лъскава и не се оформи като топка, или както го правят в Италия, няколко размера топка, в зависимост от това как ще я консумирате.

Оволине

Оформени като яйце

Оволине

Един размер под стандартния за топка прясна моцарела е оволине - “оформени като яйце” порции, всяка от тях по около 100 грама.

Използвайте една като основен компонент на салата, нарежете на тънко за малки сандвичи, или се вдъхновете от името, оформете лют италиански колбас около нея с хляб и запържете във фритюрник за яйце по шотландски с разтопено сирене.

Бокончини

Тези топки моцарела “с размер на хапка” са от 25 до 50 г и са перфектни за добавяне в салата с песто и паста, или за изпичане на шиш с чери доматки и босилек за прости традиционни антипасти.

Този размер често можете да откриете в супермаркетите висок клас — търсете в раздела за замразени сирена или при антипастите или маслините.

Можете да ги купите в чист вид, или мариновани в зехтин, оцет, накълцан на ситно чесън, чили и пресни подправки.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food Republic

17.07.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара