
34 невероятно странни ястия от миналото
Можете ли да повярвате, че някой наистина е консумирал тези ястия?
Може би си мислите, че хората в другите култури консумират странни ястия, сравнени с тези, на които сме привикнали ние - но бърз поглед назад в историята на европейската и британската кухня разкрива доста изненади.
Ето някои от най-странните и абсурдни ястия, които са се консумирали в миналото.
Разгледайте списъка по-долу и се опитайте да си представите, че тези ястия все още присъстват в менюто на любимия ви ресторант.
Древен Рим
Гарум
Ферментирал рибен сос, направен от вътрешности и кръв на риба, плюс сол и подправки. Той се е оставял да отлежава на слънце до три месеца.
Рагу от щраус
Цял сварен щраус, поднесен с гама от семена, фурми, риба и мента. Щраусите са се считали за толкова екзотични, колкото и слоновете.
Печен съсел
Съсел, пълнен с накълцано на ситно свинско и нарязано на ситно месо от съсел. Пълненият съсел после е бил печен на фурна.
Донъти с рибен сос
Ивици тесто, изпържени и после покрити с рибен сос. Перфектно пикантно лакомство!
Англосаксонска епоха
Делфин
Много нужна и ценена висококалорийна риба. Тя се е считала за деликатес и се е поръчвала от много хора!
Конско месо
Консумирано в периоди на глад. Употребата му обаче се е считала за табу в християнското общество, което го е считало за "езическа" храна.
Викингска епоха
"Населсопа"
Супа с деликатен вкус и аромат, приготвяна от пресни парещи листа от коприва.
"Сурир Хрутспунгар"
Консервирани тестиси на овен. Те са се варяли и са отлежавали в суроватка.
"Хакарл"
Месо от акула, оставено да гние около 6 седмици, след което нарязвано и оставяно да се суши 4 месеца. Това е премахвало отровните съставки и го е правело годно за консумация.
Желе от овча глава
Тъкан от лицевите мускули на овце в желе, поднесена с хляб и масло.
Средновековие
Петел с шлем
Странна комбинация между прасе и угоен петел. И двете са изпечени, след което петелът е поставен върху прасето - все едно го язди, често носейки герб в чест на присъстващите лордове.
Пай с живи жаби
За да изненадат и забавляват гостите на средновековни банкети, някои готвачи са скривали живи животни в кух печен пай. Жабите са били особено любим участник в подобни забавления.
Опашка на бобър
Консумирана от католиците, люспестата опашка често се е поднасяла във вода. Твърди се, че на вкус е била подобна на риба.
Печен таралеж
Таралежът е бил заколван, изкормван и или увиван в печено тесто, или печен.
Taste of life: Петър Янков
14.07.2025
Taste of life: Йоана Милева
07.07.2025
Сьомга с картофи
14.07.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
