Най-лютите сосове на света

Тези сосове определено не са за хора със слаби сърца

За тези, които са почитатели на пикантната храна, лютият сос е незаменима подправка. Но отвъд скромния ефект от традиционните люти сосове като табаско и чолула съществува огромна екосистема от силно пикантни люти сосове - и техни маниакално посветени фенове, известни като "чилихедове".

Ако попадате в тази група, този списък е точно за вас, защото по-долу ще ви запознаем със сосовете, които са най-лютите и пикантни на Земята.

Търсачите на люто са превърнали пикантността в наука: скалата на Сковил, ако бъдем по-точни.

Единиците по Сковил се отчитат чрез сложен процес на разреждане; например пипер, чийто екстракт трябва да бъде разреден в съотношение 1/10 000, преди капсаицинът да бъде неоткриваем, има рейтинг 10 000 единици по Сковил.

Табаското постига доста приличните 2500 Сковил единици, срирача - 2200, а чушките халапеньо са средно около 5000 единици (конкретните нива на лютивина може да варират в различните чушки), чушките хабанеро постигат към 200 000 единици по Сковил, а легендарното "призрачно чили" (ghost chile на английски) постига около 1 млн. единици. Най-лютата чушка на света - "каролинският изкормвач" (Carolina Reaper), постига безумните нива от 2 200 000 единици.

Факт

Най-лютата чушка на света - "каролинският изкормвач" (Carolina Reaper), постига безумните нива от 2 200 000 единици!

Ако си мислите, че няма лют сос, който да бъде по-пикантен от най-лютата чушка, грешите. Чрез извличане на масла и смоли, създателите на люти сосове са успели да повишат пикантността на лютите сосове до опасни за живота нива (в буквалния смисъл: стандартният американски спрей с лют пипер варира от 2 до 5 милиона единици по Сковил, директно впръскан в очите).

Чистият капсаицин, химическото вещество, което придава на пикантните храни пикантен вкус, достига 16 млн. единици, 3200 пъти повече от халапеньото.

Четете нататък, за да разберете повече за най-пикантните люти сосове, които можете да купите (в случай, че сте достатъчно склонни към безумието сами да ги опитате). Няколко от тях са чист екстракт от капсаицин, но повечето са реални сосове, създадени старателно и грижовно от хора, които вероятно са донякъде изгубили здравия си разум. Затегнете коланите, защото ни очаква доста пикантно пътешествие.

Blair’s 2 A.M. Reserve: 600 000 единици по Сковил

Според легендата, този сос се е зародил, когато основателят на компанията е работел в бар и е искал да затвори най-късно към 2 часа сутринта.

Той изпържил пилешки крилца и ги натопил в този сос и казал на гостите, че могат да останат по-дълго, ако изядат четири такива крилца. Няма нужда да поясняваме, че той постигал целта си всеки път. 85-грамова бутилка от този сос може да бъде купена за $29.95, но купувачът трябва да подпише споразумение за информирано съгласие!

Blair’s Ultra Death Sauce: 800 000 единици по Сковил

Ако сос, наречен “Ultra Death Sauce” звучи като нещо, което бихте сложили в устата си, купете си бутилчица от него за $13.

Направен от чушки хабанеро, кайен, серано и призрачно чили (плюс малко чесън и подправки), този сос с плашещо название е 900 пъти по-лют от халапеньото.

Hell’s Inferno Naga Bhut Jolokia Hot Sauce: 1 млн. единици по Сковил

Отвъд психологическата граница от 1 милион единици достига този сос, произвеждан от Hell’s Inferno, който съдържа призрачно чили (наричано още bhut jolokia), червено хабанеро и малко шоколад. Ако изобщо сте способни да усетите този шоколад (чували сме, че той е тотално изместен от вкуса на агонизираща лютивина), разкажете ни за усещането при дегустация.

Holy Jolokia Hot Sauce: 1 млн. единици по Сковил

Този сос е реално смляно на ситно призрачно чили с малко оцет и лимон, така че консумацията му е на практика идентична с лапването на цяла чушка призрачно чили.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

03.11.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара