Ръководство за кървавиците по света

Осем кървавочервени образци на този оригинален колбас

Кървавицата е най-чистото въплъщение на философията на колбасите: вземете най-неизползваемата на пръв поглед част от животното - кръвта - и направете нещо вкусно, като я натъпчете в червата на животното.

Добавете малко евтин пълнеж — ориз, галета, лук, други меса от вътрешности — и получавате нещо много по-добро от сумата от скромните си части.

Общо взето всяко място, което някога се е старало да разшири гамата си от храни, е правило някаква форма на кървавица. Това, което следва, е само малка селекция от вариантите, които са достъпни по света, избрани така, че да ви дадат представа за многото прелести на кървавицата.

Черен пудинг

Къде: Великобритания
Месо: свинска кръв и мазнина
Приготвяне: печена или варена, после рязана и пържена на тиган
Поднася се: като част от цялостна английска закуска

Внимание, уважаем маркетингов екип на британската кървавица: бяхте на прав път, като заменихте думата "кръв" с "черно", но вече отивате твърде далеч, като представяте националната си версия на boudin noir като “пудинг.”

Защо не черна “торта”, като се има предвид, че пържен на тиган резен от това класическо ястие за закуска не прилича на нищо повече от перфектно кръгла шоколадова торта? Никой не иска да рови с лъжица в студен желиран кървав пудинг.

Сериозно, хора, думите boudin и pudding произлизат от латинското botellus, което означава “колбас”.

Черният пудинг е плътна комбинация от овесена каша, подправки, свинска мазнина и кръв (в наши дни обикновено възстановена от сушена кръв на прах). Някои производители все още добавят традиционния и много английски звучащ "пенироял" (полски джоджен), стипчива подобна на мента билка, но извън това общо взето това е всичко. Текстурата варира от гъбеста до трошлива, а вкусът определено е по-мек и по-малко железен, отколкото бихте очаквали.

Най-доброто, леко въведение в колбаса може да бъде на закуска, където той често присъства като част от класическите пържени храни. Черният пудинг е най-харесван в Мидлендс и северна Англия, като Бъри в Ланкашир има неофициален статус на столица на черния пудинг.

На световния шампионат по хвърляне на черен пудинг, провеждан през втората седмица на септември в Рамсботъм, хората идват от цялата страна, за да пробват да бутнат йоркширски пудинги от 6-метрово скеле, като хвърлят черни пудинги (изглежда традицията има нещо общо с историческите конфликти между Йоркшир и Ланкашир — по-добре не питайте). Срещу една британска лира получавате право на три опита.

Boudin noir ("буден ноар")

Къде: Франция
Месо: свинска кръв
Приготвяне: поширана, печена на грил, или рязана и пържена на тиган
Поднася се: както е, или в безброй конфигурации

В началото е имало "буден". Преди колбасите да бъдат колбаси, готвачите са смесвали кръв от току-що убито прасе с лук и мазнина, пълнили са с тази смес черва, и са ги варяли — защото какво друго да правите с всичката кръв и черва?

Ако добавите и някакви зърнени храни (ориз или овес) към сместа, получавате евтин, засищащ, вкусен и питателен продукт. Крайният резултат, наречен boudin (по-късно известен като boudin noir, или "черен пудинг", или кървавица, за да се отличава от версиите, не съдържащи кръв) остава популярен и изобилен из Европа, но вероятно достига върха си във Франция, където готвачите усъвършенстват своя boudin noir (както е обичаят им) със сериозна доза сметана и масло.

Kiszka ("киска")

Къде: Полша (и други части на Източна Европа)
Месо: обикновено свинско, но също така и телешко - и понякога просто пилешка мазнина и брашно
Приготвяне: поширана, печена на грил, пържена на тиган, или извадена от обвивката и готвена с лук
Поднася се: както е; или с ръжен хляб, хрян и туршия

"Киска" означава “вътрешности” на полски, което всъщност е свързано с черния дроб, сърцето, бъбреците и панкреаса, които може да се съдържат в този колбас. Карантията се допълва с кожа, мазнина и кръв, и се овкусява с по-малко кървави неща като лук и риган; като повечето съдържащи кръв колбаси, kiszka също така обикновено съдържа зърно от рода на елда или ечемик.

Международните вариации на kiszka могат да бъдат открити къде ли не из Източна Европа, включително телешки кървавици - и kishke, еврейска ешкенази версия, пълнена с брашно или маца и шмалц, обикновено поднасяна залята в голямо количество гъст сос — но класическата kiszka (или kaszanka, въпрос на изписване и четене) е пълен триумф на свинското. Ще я откриете в менютата на битови ресторанти из цяла Полша (обикновено придружавана от ръжен хляб, хрян и мариновани кисели краставички).

Morcilla ("морсия")

Къде: Испания - и където са стъпвали испански изследователи
Месо: свинско
Приготвяне: варена, печена на грил, пържена, пържена на тиган
Поднася се: както е; с многобройни тестени добавки (тортили, гордити, арепас); в сандвичи

Морсията е кървавица в испански стил, смес от свинска мазнина и кръв, ориз и лук, плюс какви други екстри са специфични за регионите, където се прави тя - а те са изключително много.

Кървавицата morcilla (или понякога moronga) е оставила кървави следи в по-голямата част от Латинска Америка и Карибите. В Аржентина можете да я откриете на грил, разделена наполовина, и пъхната в тесто за вариация на чорипан, наречена морчипан. В Уругвай, тя е част от пълното асадо (или париляда, мешана скара). А в Пуерто Рико, морсията е любимо коледно ястие.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Lucky Peach

10.05.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара