Източник: Pexels.com

Каква е разликата между жасминов ориз и ориз басмати

Има някои разлики между тези два типа ориз, които трябва да знаете

И жасминовият ориз, и оризът басмати са ароматни сортове, които са отлична алтернатива на обикновения дългозърнест бял ориз.

Ще ги откриете използвани в разнообразни близкоизточни и индийски ястия.

Въпреки че жасминовият ориз и басмати често се считат за взаимозаменяеми, има някои разлики между тези два типа ориз, които трябва да знаете.

Жасминов ориз

Жасминовият ориз оригинално произхожда от Тайланд и често се използва в южноазиатската кухня.

Това е дългозърнест вид ориз, който има лек флорален аромат и в сготвен вид има мека, лепкава текстура. Зърната също така са по-къси и дебели от тези на ориза басмати.

Преди да го готвите, е важно да отмиете ориза, за да премахнете прах и излишна скорбяла.

Жасминовият ориз традиционно се готви на пара или чрез абсорбционен метод, което означава просто, че той се вари в отмерено количество вода, което напълно се поглъща от ориза.

Ориз басмати

Оризът басмати произлиза от подножието на Хималаите, в северна Индия и Пакистан. Има някои разновидности, които се отглеждат в САЩ, но те не са така добри, както азиатските сортове.

Това е дългозърнест вид ориз, често употребяван в индийската, близкоизточната и персийската кухня. Оризът басмати е достъпен в повечето магазини за хранителни продукти и се предлага и в бяла, и в кафява разновидност.

Оризът басмати трябва да бъде киснат във вода поне 30 минути преди варене. Това позволява зърната да абсорбират вода и да се сварят равномерно, без да се чупят.

Оризът басмати традиционно се вари чрез просто поставяне във вода, без да се отмерва толкова строго нейното количество.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара