Източник: Pexels.com

Каква е разликата между жасминов ориз и ориз басмати

Има някои разлики между тези два типа ориз, които трябва да знаете

И жасминовият ориз, и оризът басмати са ароматни сортове, които са отлична алтернатива на обикновения дългозърнест бял ориз.

Ще ги откриете използвани в разнообразни близкоизточни и индийски ястия.

Въпреки че жасминовият ориз и басмати често се считат за взаимозаменяеми, има някои разлики между тези два типа ориз, които трябва да знаете.

Жасминов ориз

Жасминовият ориз оригинално произхожда от Тайланд и често се използва в южноазиатската кухня.

Това е дългозърнест вид ориз, който има лек флорален аромат и в сготвен вид има мека, лепкава текстура. Зърната също така са по-къси и дебели от тези на ориза басмати.

Преди да го готвите, е важно да отмиете ориза, за да премахнете прах и излишна скорбяла.

Жасминовият ориз традиционно се готви на пара или чрез абсорбционен метод, което означава просто, че той се вари в отмерено количество вода, което напълно се поглъща от ориза.

Ориз басмати

Оризът басмати произлиза от подножието на Хималаите, в северна Индия и Пакистан. Има някои разновидности, които се отглеждат в САЩ, но те не са така добри, както азиатските сортове.

Това е дългозърнест вид ориз, често употребяван в индийската, близкоизточната и персийската кухня. Оризът басмати е достъпен в повечето магазини за хранителни продукти и се предлага и в бяла, и в кафява разновидност.

Оризът басмати трябва да бъде киснат във вода поне 30 минути преди варене. Това позволява зърната да абсорбират вода и да се сварят равномерно, без да се чупят.

Оризът басмати традиционно се вари чрез просто поставяне във вода, без да се отмерва толкова строго нейното количество.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара