Източник: VisitVästerås

Алкохолът във Вестерос

Зимите в Швеция, които траят цяла вечност, изискват много "твърдо гориво"

За няколко месеца през зимата бяхме във Вастерас, индустриален град, разположен на 100 км от Стокхолм. Въпреки че е петият по големина град в Швеция, Вастерас изглежда по-скоро като малко градче.

Той е чист, тих, дружелюбен и разположен сред типичен шведски пейзаж на езера и гори. Подобно на типичните шведи, жителите му работят комфортните 40 часа едмично, прекарват много време със семействата си, имат много почивки за кафе и се наслаждават на спорт, занаяти и събиране на фураж. Но има нещо особено за Вастерас - името му. Вместо да се произнася както се пише - “Västerås”, или “Бастерас,” както биха настояли испаноговорящите, шведите просто казват “Вестерос”. Да, точно като името на разкъсваната и бурна земя от романите на Джордж Р.Р. Мартин.

Името предизвиква във въображението образи на кървави бойни полета и замъци, изобилстващи от интриги.

Тези части от Швеция някога наистина са имали проблемно минало, но това е било толкова отдавна, че единственият остатък от тези дни е кръг от заровени наполовина камъни в земята, приписвани на викингите. Иначе градът е съвременен, и в небесата му няма дракони.

Единствените животни, които понякога се промъкват на улиците му, са огромни зайци, които подскачат по градските ливади след здрачаване.

За наша изненада, единствено зайци виждаме след 20:00 във Вастерас, ако не броим от време на време и по някой велосипедист или местен жител, разхождащ кучето си. Дори прозорците, които обикновено в Швеция се оставят отворени, без завеси, светят, но зад тях няма хора. Усещането е леко плашещо - да се разхождаш сам навън през нощта, въпреки че е счита, че Вастерас е напълно безопасно място.

Съмняваме се "Игра на тронове" да има нещо общо с Вастерас, но зимите тук са толкова дълги, че наистина усещането е сякаш “зимата може да трае цял живот.”

И когато зимата иде, както се казва в романите на Мартин, знаем какво идва с нея: многото алкохол.

Знаем, че шведите - като истински скандинавци, пият много, но не се виждат никакви признаци за бурни купони. Хората не се разхождат, не седят и не разговарят по улиците, а всички барове още в полунощ са затворен. В сряда обаче виждаме неестествено много хора събрани в центъра на града. “Сряда е, нали разбирате,” казва познат, “шведите наричат срядата "малката събота", защото излизат и пият, точно както го правят в съботите.”

Баровете наистина са пълни с развеселени жители на Вастерас, които са прекъснали работната си седмица за малко купонясване до късна нощ.

В събота, тъй като не е "малката", а истинската, партито е още по-бурно. Баровете са отворени до 3 часа сутринта и улиците са пълни с хора, които стават по-емоционални и нестабилни с всеки изминал час. Шведите харчат всичките си пари в дните за пиене, казват местните - и в края на месеца баровете се изпразват дори и в съботите.

Както се оказва, има не само специални дни за пиене, но и специални места за различни типове купонясване във Вастерас.

Човек може да пие в барове и дискотеки, но само в клубовете е разрешено да се танцува. Има табели в баровете, които изрично заявяват: "Танцуването забранено". Предполагаме, че законът е бил гласуван, за да не би пияните хора да травмират себе си или другите пиячи, докато се движат на нестабилните си крака по дансинга. Това, което обаче не можем да разберем, е фактът, че игрането на дартс в баровете все така си остава безпроблемно. Докато си пием бирата, наблюдаваме с лека тревога как стреличка прехвърча край нас към дестинацията си до масата. Вастерас изглежда има много специфични нрави и обичаи - и в крайна сметка разбираме, че не знаем нищо за тях.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Roads and Kingdoms

11.10.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара