Гастро-речник

Понятия, свързани с храната - за да разбирате менюто

Някога чели ли сте меню с думи, които никога не сте чували досега, и нямате представа какво означават?

Не се притеснявайте, и на най-добрите се случва.
 
Гастро-речникът на думи по света е дълъг, с много понятия, които готвачите напълно разбират, но които объркват клиентите им, когато те отварят менютата в трапезарията.
 
Ето защо този речник на понятията по-долу ще ви е много полезен.

Той изрежда цяла купчина различни термини от менютата, които често объркват хората, и предлага базови описания какво точно означава всяко от понятията.
 
В него ще откриете описания на понятия като "avec de glacon", омакасе, "du jour", велуте и т.н.: перфектна справочна информация за всеки, който иска да разбира всяка дума, на която попада в менюто.

Антипасти: Италиански студени предястия

Аперитив: Малка чаша алкохол, поднасяна преди хранене за стимулиране на небцето

Сос беарнез: Сос приготвен от масло, оцет, яйчен жълтък и естрагон.

Сос бешамел: Сос приготвен от масло, брашно и мляко

Биск: Кремобразна супа, обикновено приготвяна чрез варене на ракообразни

"Букет гарни": връзка билки, използвана за овкусяване

Канапе: Предястие, обикновено поднесено върху хляб, крекери или сладка основа

Севиче: Сурово ястие от риба от перуански произход

Чапулин: Ядивни скакалци, произхождащи от Мексико и части от югоизточна Азия

Шатобриан: Дебел стек от филе, традиционно споделян между няколко души

Компот: Парчета плод в захарен сироп

Едамаме: Тип соеви зърна

Емпанада: Мексиканско печиво с пълнеж

Ескабеш: Риба, произхождаща от Средиземноморието: пържена риба лимонова/доматена марината

Пяна: Много лек, разбит овкусен мус

Фоа гра: Дроб от специално угоявана гъска/патица

Гаспачо: Испанска студена супа

Ги: Пречистено масло

Сос холандез: Сос приготвен от яйчен жълтък, масло и лимонов сок

Ордьовър: Малко предястие

Исо: Суши ориз извън рол с водорасли

Кейл: Вид диво зеле

Кобе: Вид японско телешко

Лангустина: Малък оранжев/розов омар

Маки: Ролове, пълнени със суши ориз, увит във водорасли

Мемела: Мексиканската версия на пицата

Мезе: Многобройни малки ястия/разядки (традиционно в балканските държави)

Мизуна: Тип японско зелено растение

Нигири: Сурова риба върху пресован ориз с оцет

Парфе: Замразен десерт, правен от захарен сироп, яйца и сметана

Пири-пири: Сос, произлизащ от тип чили от централна Африка

Рамен: Японска супа с нудли

Хайвер: Яйца, извлечени от риба

Самфир/морски копър: Солено крайбрежно зелено растение

Сашими: Сурово месо от риба, нарязано на много тънко

Сокарат: Ориз, който оформя коричка на дъното на тенджерата

Киноа: Зърнено растение от Южна Америка, подобно на ечемика

Такито: Навито и изпържено тако

Темпура: Японско понятие за изпържени месо или зеленчуци в панировка от оризово брашно и леденостудена вода

Сос велуте: Бял бульон, сгъстен с брашно и масло

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Fine Dining Lovers

03.01.2017 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара