Източник: Yexplore.travel

Шест недооценени винени региона

Избираме регионите, които според нас са сериозно подценени, и препоръчваме 12 изгодни предложения

Елзаски силванер

Елзаският силванер е една от най-добре пазените тайни в света: много силванери от този регион струват двойно повече от цената, за която се продават. Някои производители все още бълват индустриални нива на неутрален, скучен силванер, но най-добрите варират от възхитителни и вкусни до дълбоко сложни вина от световна класа, правени от късна реколта грозде, предлагащи необичайно богатство, дълбочина и известна сладост.

Защо най-добрите елзаски силванери са толкова уникално страхотни?

Основната причина са изключително старите лозя (често над 50-годишни) – късмет, дължащ се на законодателство.

Недостатъчно премислен закон от 1962 определя, че само гевюрцтраминер, пино гри, мускат и ризлинг са "достойни" сортове за засаждане в Grand Cru лозя.

Не твърде изненадващо, силванерите са изкоренени от тези места, тъй като виното от тях не може да се продава на по-високите цени, които се получават от наличието на Grand Cru име на етикета.

Това води до увеличено засаждане на четирите "благородни" сорта (през 1976, пино гри представлява само 3% от регионите за лозя в Елзас; сега то държи 15%), дори и на неподходящи места за тези сортове. Косвен резултат е, че сега има много безлични пино гри вина, правени от уж свещени места.

Нещата обаче потръгват в правилната посока: елзаските лозови райони, където се засажда силванер (4% сега в сравнение с 15% през 80-те години) се увеличават, като производителите казват, че ще засаждат още повече.

По-простички, сухи и резливи силванери се правят от Albert Boxler, Leon Beyer, Dirler-Cadé (от 50-годишни лозя в сърцевината на Kessler Grand Cru), Domaine Weinbach, Hugel, Josmeyer, Kuentz-Bas, Muré и Ostertag, като всички те ухаят на бели цветя, деликатни билки и дюли.

Вината на Agathe Bursin и Albert Seltz са много по-дълбоки: Seltz притежава стари лозя в Zotzenberg Grand Cru, където силванерът в миналото е бил особено прочут.

Не на последно място, силванерите на Burn от изключително стари лозя в Кло Сен Имер са от световна класа: богати и дълбоки, с мирис на медена дюля, мармалад и канела. Той ги продава на невероятната цена от €5 в избата си: трябва да ги вкусите, за да повярвате!

Препоръчваме:

  • Agathe Bursin, Sylvaner, Lutzeltal, Alsace 2013
  • Ostertag, Les Vieilles Vignes de Sylvaner, Alsace 2012

Байрада

Вероятно е нечестно да наричаме Дуеро и Алентежу грозните заварени сестри, но не би било неуместно да определим Байрада като Пепеляшката на Португалия.

Злата мащеха би трябвало да е маркизът на Помбал, който през XVIII век нарежда лозята там да бъдат изкоренени, за да се запази автентичността на порта. Феята-кръстница е Baga Friends.

Тази група от държащи на качеството производители, начело с легендарния Луис Пато и активизирана от Дирк Нийпорт, е предприела разнообразни стъпки в лозята и избите, за да помогне на Байрада да вмести потенциално отличния локален сорт бага в деликатната, но неуловима пантофка на финото, дълго издържащо червено вино на отлична цена.

С почти половината от варовиково-глинените лозя, засадени в Бага – Байрада, относително малък регион от 8840 хектара, който е непосредствено южно до Порто на Атлантическото крайбрежие – има много естествени препятствия, които да преодолее, за да постигне необходимите изходни условия за производство на качествено червено вино.

Първо, близостта му до Атлантическия океан означава, че през септемврийските прибирания на гроздето дъждовете са сериозна заплаха, а моментът на узряване варира с цели две седмици между юга и севера. Силната, късно зрееща, тънкокора бага сама по себе си е податлива на загниване, ако бъде оставена твърде дълго на лозата, и на стипчиви зелени танини, ако бъде прибрана твърде рано.

Подобренията във витикултурата, включително контролът на заболяванията, разреждането на реколтата, запазването на старите лозя и по-доброто управление на цикъла са довели до по-качествено вино.

Все още в сянката на по-известните Дуеро и Алентежу, недостатъчно оценаната Бага има предимството на изгодната цена. Както казва Филипа Пато, дъщеря на Луис: "Бага е трудна и има нужда от много внимание. Тя е като хлапе със силен характер – ако се отнасяте с нея добре, ще ви даде много."

Тя продължава: "Сортът бага е уникален в Байрада, защото е единственият, който наистина може да предаде различните изражения на всяка локация."

Решенията на винопроизводителите - дали да се премахват стеблата, оборузването за винопроизводство, типът дъб и времето на отлежаване, са се адаптирали към нарастващото внимание към изложението, възрастта на лозята и потенциала на лозето.

Тези подобрения са достигнали кулминацията си в отличителни, често достъпни на отлична цена вина, да не забравяме и за шепа фини пенливи вина, правени от бага, с не толкова стипчиви и недодялани танини и по-отличителни, сложни характеристики, с аромат и вкус на тъмни плодове, пчелен восък, маслини, подправки и опушеност.

Сред най-добрите производители на региона са естествено Baga Friends, Luís Pato, Filipa Pato, Niepoort, Sidónio de Sousa, Buçaco Wines, Quinta das Bágeiras и Quinta da Vacariça, както и Caves de São João, Adega Cooperativa de Cantanhede, Caves Primavera, Caves São Domingos, Caves Aliança и Campolargo.

Препоръчваме:

  • Luis Pato, Vinhas Velhas, Beiras, Portugal 2010
  • Casa de Saima, Bairrada, Portugal 2012
Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара