
Истинската причина, поради която слагаме сол във всичко
Наистина, тя прави нещата солени, но какво още?
Солта е навсякъде. Ако се разходите из щандовете на магазина за хранителни стоки, сте заобиколени от преработени храни - от замразени вечери до консервирана супа, които изобилстват от сол.
Има и варианти с намалено съдържание на натрий за хората, които са загрижени за здравето си, и изглежда странно, че производителите се чувстват длъжни да ни информират, когато не използват нещо толкова разпространено в храната ни.
Ако пропуснете разходката до магазина за хранителни стоки и не ви се готви, вариантите ви остават фастфуд или посещаване на традиционен ресторант.
Живеем в ерата след Super Size Me, така че повечето хора добре съзнават, че фастфудът съдържа абсурдно високи нива натрий (плюс други неща).
Солта, която откривате в традиционните ресторанти обаче е не чак толкова очевидна.
Не е нечувано едно ястие от менюто да съдържа повече натрий от препоръчителния дневен прием, а в случай, че това не ви достига, винаги е налице и надеждният спътник на всеки гост на ресторанта – солницата.
Защо тази солница си стои на масата, пълна със сол, а не с някаква друга подправка? Защо ресторантските маси не включват съдове с червен пипер, или индийско орехче например?
Всичко започва от древните времена, когато осоляването е било най-добрият начин да се запази и надеждно да се съхранява храна. Наличието на надеждни запаси храна е означавало, че малките селца могат да изхранват и поддържат повече хора, и точно заради това много от ранните общества са започнали да се разрастват.
Солената храна постепенно е станала по-разпространена, тъй като винаги е била на разположение и готова за консумация, и в крайна сметка солените храни са станали толкова разпространени, че техният вкус не само е бил приет от хората, но и е станал очакван.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
