Истинската причина, поради която слагаме сол във всичко

Наистина, тя прави нещата солени, но какво още?

Солта е навсякъде. Ако се разходите из щандовете на магазина за хранителни стоки, сте заобиколени от преработени храни - от замразени вечери до консервирана супа, които изобилстват от сол.

Има и варианти с намалено съдържание на натрий за хората, които са загрижени за здравето си, и изглежда странно, че производителите се чувстват длъжни да ни информират, когато не използват нещо толкова разпространено в храната ни.

Ако пропуснете разходката до магазина за хранителни стоки и не ви се готви, вариантите ви остават фастфуд или посещаване на традиционен ресторант.

Живеем в ерата след Super Size Me, така че повечето хора добре съзнават, че фастфудът съдържа абсурдно високи нива натрий (плюс други неща).

Солта, която откривате в традиционните ресторанти обаче е не чак толкова очевидна.

Не е нечувано едно ястие от менюто да съдържа повече натрий от препоръчителния дневен прием, а в случай, че това не ви достига, винаги е налице и надеждният спътник на всеки гост на ресторанта – солницата.

Защо тази солница си стои на масата, пълна със сол, а не с някаква друга подправка? Защо ресторантските маси не включват съдове с червен пипер, или индийско орехче например?

Всичко започва от древните времена, когато осоляването е било най-добрият начин да се запази и надеждно да се съхранява храна. Наличието на надеждни запаси храна е означавало, че малките селца могат да изхранват и поддържат повече хора, и точно заради това много от ранните общества са започнали да се разрастват.

Солената храна постепенно е станала по-разпространена, тъй като винаги е била на разположение и готова за консумация, и в крайна сметка солените храни са станали толкова разпространени, че техният вкус не само е бил приет от хората, но и е станал очакван.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Spoon University

12.02.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара