Източник: Pexels.com

Здравословно ли е сушито? Ами гранолата?

За кои храни обикновените хора и диетолозите са на коренно различно мнение

Полезни ли са пуканките? Ами пицата, портокаловият сок или сушито? Или замразеният йогурт, свинската пържола или киноата?

Кои храни всъщност са здравословни? По принцип това е достатъчно прост въпрос, и човек, който иска да се храни по-здравословно, основателно би очаквал да знае кои храни да избере в супермаркета, и кои да избягва.

За съжаление обаче, отговорът е всичко друго, но не и еднозначен.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) наскоро прие да преразгледа стандартите си кои храни могат да бъдат наричани “здравословни,” стъпка, която подчертава до каква степен познанията ни за храненето са се променили в последните години – и колко много неща все още остават неизвестни.

New York Times в сътрудничество с Morning Consult, фирма за медии и социологически проучвания, са провели анкета сред стотици диетолози – членове на Американската асоциация по диетология – запитвайки ги дали считат определени храни (около 50 на брой) за здравословни. Morning Consult също така са направили проучване сред представителна извадка от американците, задавайки същия въпрос.

Резултатите показват изненадващо разминаване на мненията, дори и сред експертите.

Да, някои храни, от рода на кейл, ябълки и овесени ядки, се считат за “здравословни” от почти всички. А някои, като газираните напитки, пържените картофи и бисквитите с парченца шоколад, са приети за нездравословни. Но извън тези крайности, някои храни изглежда се ползват с положително възприятие от масовите потребители, а други предизвикват объркване и сред потребителите, и сред експертите. (Маслото например.)

“Преди 20 години според мен знаехме около 10% от това, което трябваше да знаем” за храненето, казва Дариуш Мозафарян, декан на школата "Фридман" по диетология и политика на храните към университета "Тъфтс". “Сега знаем около 40-50 процента.”

Ето какво установихме.

Храните, считани за здравословни от потребителите, но не и от експертите

Процент хора, описващи дадена храна като “здравословна”ДиетолозиПотребителиРазлика
Бар от гранола 28% 71% 43
Кокосово масло 37% 72% 35
Замразен йогурт 32% 66% 34
Гранола 47% 80% 33
Шейк SlimFast 21% 47% 26
Портокалов сок 62% 78% 16
Американско сирене 24% 39% 15


От 52 разпространени храни, за които са били анкетирани експертите и потребителите, най-голямо разминаване има при десертните барове от гранола. Повече от 70% от обикновените американци ги описват като здравословни, но под една трета от диетолозите ги считат за такива. Подобно разминаване съществува и при "чистата" гранола, където под половината от анкетираните диетолози я определят като здравословна.

Няколко от храните, считани за по-здравословни от обикновените американци повече, отколкото от експертите, включително замразения йогурт, шейка SlimFast  и баровете от гранола, имат нещо общо: те могат да съдържат много добавена захар. През май FDA оповестиха нов шаблон за съдържание на хранителни вещества, и приоритетът му е ясно да разграничава между захари, които по естествен път присъстват в храната, и такива, които са добавени впоследствие с цел подобряване на вкуса. (Ще се изненадате колко храни съдържат добавена захар.) Възможно е диетолозите да знаят това, но масовите потребители да не подозират за него.

Храните, считани за здравословни от експертите, но не и от потребителите

Процент хора, описващи дадена храна като “здравословна”ДиетолозиПотребителиРазлика
Киноа 89% 58% 31
Тофу 85% 57% 28
Суши 75% 49% 26
Хумус 90% 66% 24
Вино 70% 52% 18
Скариди 85% 69% 16


В другия край на спектъра, някои храни получават одобрението от експертите, но оставят незапознатите с диетологията видимо несигурни. Най-изненадваща е реакцията на киноата, “суперхрана”, толкова често обявявана за здравословна, че е станала повод за присмех.

Тя, както и тофуто, сушито, хумусът, виното и скаридите са определени от диетолозите като здравословни много повече от масовите потребители. Защо?

Една от причините вероятно е, че много от тях са нови храни в масовата диета. Други причини може да се дължат на смесените и объркващи послания в отразяването на здравословността на храните от пресата. Скаридите доста дълго бяха критикувани заради високите си нива на диетичен холестерол, но наскоро препоръките за тях се промениха. Посланията за здравословността на алкохола също са противоречиви: умереното пиене изглежда носи известни ползи за здравето, докато по-сериозната консумация на алкохол очевидно има реален негативен ефект.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара