Източник: flickr.com

Неща, които не сте подозирали, че можете да опушвате

Забравете за месото и се научете да опушвате масло, сладолед и други

Когато става дума за опушване, месото вече отдавна не е единственият избор.

В наши дни готвачите прилагат техниката на опушване към почти всякаква храна — и дори не е задължително да инвестират в някакво особено сложно оборудване, за да го правят.

Питайте Алекс Фигура, главен готвач и съсобственик на Lower48 Kitchen в Денвър, Колорадо, който използва преносим грил на въглища с тресчици от хикъри или ябълково дърво, за да придава на всичко - от пъпеши до яйчени жълтъци - този пикантен нюанс на лагерен огън.

Да си направите сами уред за опушване у дома не е сложно; ето какво можете да правите с него.

Зеленчуци

Вегетарианци и вегани, ликувайте: възможностите за опушени продукти са милиарди.

Да вземем зелето: Фигура разрязва зелката наполовина и я поставя директно върху решетката на средно нагорещен грил или уред за опушване за 10 минути, след което маха обгорените външни листа; с все още суровия остатък от зелката, "можем да правим пушено колсло, кимчи или кисело зеле."

Или се замислете за морковите: бланширането и после опушването им цели за 1-2 минути на средно висока температура "балансира сладостта им с нотка на умами."

Или пробвайте гъби, поставени в малка тавичка на средно висока температура за 10 минути; тях Фигура обича да маринова в свръхсилна саламура, "за да противодействам на пушека." Използвайки неговите методи като напътствия, можете да експериментирате с всякакви зеленчуци и плодове.

Сосове

Отличаващото се с неутрален вкус олио от семена от грозде е невероятно лесно за опушване и употреба: просто излейте около две чаши в стоманен съд и след като уредът за опушване работи "на пълна пара," го поставете под капака. След около пет минути сте готови: имате опушено олио, което да включвате (след като се охлади, разбира се!) в домашно направена майонеза, винегрет, песто и други сосове.

Пушеното масло е също толкова гъвкаво. Въпреки че Фигура прави своето, като обработва чрез студено опушване заквасена сметана в ледена баня и после я разбива, купеното в магазина масло също върши работа.

Само го нарежете и поставете парчетата в метален съд, след което "в момента, в който уредът за опушване дава много пушек, изключете нагревателя и поставете маслото вътре за 2-3 минути. Мазнината поглъща бързо миризмите, така че не е нужно много време," казва Фигура.

Естествено, част от маслото ще се е разтопило — но след като го изстудите и го разбиете с ръчен миксер, "то се оказва пухкаво и пригодено за мазане."

Скорбялни зеленчуци, сладости и други изненади

Дотук трикът за създаване на опушени ястия би трябвало да е ясен: концентрирайте се върху основните им съставки.

Мечтаете си за пушена паста? Започнете с брашното: Фигура предлага студено опушване на част от количеството, изисквано от рецептата, за около 10 минути, последвано от смесване с обикновено брашно за контрол на силата на вкуса.

Ами сладоледа? Работете с млякото: Фигура му дава 10 минути на висока температура, след което го охлажда и добавя част от него към основата за сладоледа.

И за да полеете всичко това, защо не направите коктейлен лед с опушена вода? (Освен ако сте се уморили да се въртите около горещия уред за опушване. В такъв случай си сипете малко добра текила и си отдъхнете добре.)

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

04.11.2021 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара