Източник: Goodlife.bg

Как да запазите виното след отваряне

С толкова много устройства и джаджи за запазване на вино, нещата стават обърващи

Никой не иска да хаби вино, но има моменти, когато цяла бутилка е твърде много. Как да запазите остатъка?

Зависи от това какво вино сте отворили. Добре отлежалите бутилки от избата са нещо коренно различно от червеното от супермаркета, което сте си донесли за вечеря.

Тези трикове и джаджи ще ви помогнат да извлечете максимума от виното си, независимо какъв е стилът му.

Младо червено вино

Много млади червени вина имат нужда да дишат, когато бъдат отворени за първи път, и Savino Wine Preserver е интелигентно усъвършенстване на стандартния декантер. Стъклената тръба включва плаващ уплътнител и плосък стъклен капак.

Напълнете го с виното от току-що отворената бутилка и го оставете да се аерира. Когато виното се отвори леко, пъхнете уплътнителя и излейте чаша-две. Запечатването не е перфектно, но е достатъчно добро, и оставащото вино ще се запази за няколко дни, на хладно място далеч от пряка слънчева светлина.


Сладки и подсилени вина

Благодарение на остатъчната захар и/или добавен спирт, сладките и подсилени вина издържат дълго след отварянето си. Preservino Wine Preserving Kit ще удължи живота им почти за неопределено време.

След като махнете тапата, излейте чаша-две и поставете стопера. Лесният за употреба инжектор заменя липсващото вино с аргонов газ. Съхранявайте бутилката във винената ви изба (не в хладилника), или в който и да е прохладен и сух шкаф, предпазен от пряка слънчева светлина или горещина.

Вина от избата

Твърде често най-добрите ви бутилки преседяват в чистилището на винената изба, докато очаквате подходящия момент да ги отворите. Изобретателното решение на Coravin ви позволява да пробвате чаша, без да махате тапата.

То позволява да пъхнете игла през тапата и да излеете колкото пожелаете. "Откраднатото" вино се заменя с аргонов газ, което запазва оставащото вино за седмица или дори по-дълго. Най-достъпното предложение на Coravin е Model One. Той изглежда като медицинско оборудване, има инструкции, които наподобяват тези на Ikea и изисква известна практика - но работи добре, и за редки и ценни стари вина си заслужава парите.

Млади бели вина

За сухи, висококиселинни бели вина, ферментирали в съдове от неръждаема стомана, пробвайте трика с половин бутилка. Започнете с чиста, празна 375 ml бутилка. В момента, в който отворите 750 ml бутилката, напълнете празния съд и го запечатайте. Виното в по-малката бутилка ще се запази до три дни.

Добър вариант е и вакуумна помпа: тя премахва въздуха, но не го заменя с неутрален газ. Използвайте я за отлежали в дъб, богати бели вина, и тя в умерена степен ще подобри способността им да престояват няколко дни.

Пенливи вина и розета

Заради газираността и киселинността си, пенливите вина имат изненадваща способност да се запазват задълго. Прост метален стопер за шампанско ще запази виното ви за няколко дни.

Като цяло необременени от тежки танини, високи алкохолни нива или продължително отлежаване в бъчви, розетат са млади, свежи вина с живот 2–3 дни след отварянето им. И за двете поставете стопера, тапата или винтовата капачка на бутилката незабавно след наливане, дръжте ги в хладилника и се постарайте да ги изпиете в следващите ден-два.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Wine Enthusiast

05.04.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара