Коркови тапи, или винтови капачки?

Натуралният корк има уникален набор от предимства и недостатъци1

Корковите тапи са класическият избор, когато се постави въпросът какво стои между вас и вашето вино.

Има обаче някои изненадващи доказателства, че дилемата "коркови тапи или винтови капачки" не е толкова черно-бялa, колкото изглежда на пръв поглед.

Кое все пак е по-добро: коркът или винтовата капачка?

Ако твърдите, че корковата тапа е по-добрият вариант, сте както прави, така и неправи. Истината е, че световното търсене на вино (и корк) нараства, така че трябва да мислим за бъдещето на запазването на виното. По-долу обясняваме защо коркът и алтернативите му са почти идентични като способност да запазват виното и да му помагат да отлежава по-дълго.

Корковите тапи

Коркът е предпочитаният избор за затваряне на виното - още от зараждането на съвременна Европа през XV в. Защо?

Коркът е един от малкото естествени продукти, които са достатъчно податливи, за да удържат съдържанието вътре в стъклена бутилка. Стъклените бутилки са станали по-популярни за съхранение на вино точно през тази епоха.

Над 5 века по-късно, в съвременните условия натуралният корк има уникален набор от предимства и недостатъци:

Плюсове:

 • Естествен възобновим ресурс
 • Предпочитан в историята
 • Доказано подходящ за дългосрочно съхранение

Недостатъци:

 • Висока цена (2-3 пъти по-скъп от алтернативите)
 • 1-3% от вината стават негодни за консумация заради развален корк
 • Ограничен естествен ресурс
 • Вариращо качество
 • Естественият корк диша в променлива степен

 
Винтови капачки и алтернативи на корковите тапи

Винтовите капачки се използват за вино едва от 1964 г., но бързо са отвоювали голяма част от пазара. Ако някога пътувате до Австралия, ще забележите, че винтовите капачки са на почти всяка бутилка в страната.

Причината алтернативите на корка да станат толкова популярни се дължи на производството на по-нискокачествен корк през 80-те години. Общо взето, на винопроизводителите им омръзнало да получават нискокачествени коркови тапи, причиняващи трихлороанизолно ‘коркване’, така че преминали към други решения.

Извън винтовите капачки (правени от метал и пластмаса), има и ‘фалшиви’ коркове, правени от пластмаса или растителни полимери.

Понастоящем предимствата и недостатъците на основните алтернативи на корка са следните:

Предимства:

 • По-достъпна цена
 • Няма трихлороанизолно ‘коркване’
 • Изследвания на дългосрочно отлежаване са показали положителни резултати
 • Винтовите капачки са лесни за отваряне

Недостатъци

 • Някои алтернативи на корка не са "дишащи"
 • Предимно се произвеждат от невъзобновими ресурси
 • Рециклируеми са, но не и биоразградими
 • Качеството на производство не е идентично и варира според производителя и технологията
 • Свързат се с ‘евтиното’ вино

Не е ли коркът по-добър, защото “диша”?

От много време основният аргумент за това коркът да се счита за по-добър - че той "диша", е оборен, защото “дишането” вече е постижимо и при винтови капачки, и при алтернативи на корка.

Сега можете да купите винтови капачки с предварително преценени нива на ‘проникване на кислород’ с течение на времето. Парадоксално, всъщност истинският корк е доста нестабилен като нива на пропускане на кислород.
 
Значи ли това, че винтовите капачки са по-добри от корковите тапи?

Ни най-малко, но за повечето нужди алтернативите на корка са по-подходящи просто заради съотношението между качество и цена. Проверете следващия път, когато си купувате достъпно вино в супермаркета; почти гарантирано то няма да е със 100% естествена коркова тапа. Вместо това бутилката ще е затворена с технически, агломериран и колматиран корк, който е нискокачествена алтернатива на естествения. Тези по-нискокачествени продукти са също така и по-ненадеждни, заради вероятността да предизвикат "коркване".

100% естественият корк е един от малкото от възобновими ресурси, но заради високата цена на тапите от този материал, те най-често се използват за вина на стойност поне $30.

По-мащабният проблем: стъклените бутилки са тежки

С все по-масовата и ежедневна консумация на вино, търсенето на алтернативи на стъклените бутилки ще става все по-важно. Има изключително много вина на пазара в момента, които не са предвидени да отлежават повече от година.

Тези вина лесно могат да бъдат пускани на пазара в полиетилен, кенове или дори картонени кутии. Алтернативи от този род няма да повлияят на вкуса и често са с много по-малко тегло, което намалява и въглеродните емисии за доставката им.

Естествено, стъклото винаги ще има своето място в консумацията на вино, но няма проблем да пиете ежедневно или трапезно вино от кутия или кен. Все повече производители на добри вина на изгодна цена търсят алтернативи, и е добре да ги подкрепим в усилията им да намалят замърсяването на околната среда. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара