Източник: Pexels.com

Пием бира, готвим с бира

Вижте перфектните съчетания между бира и храна – на масата и в тенджерата

Светът е футбол, а хладилникът ви сигурно прилича на пивоварен склад.

Имаме идея за вас. Вместо да пиете всичката тази бира на голо, дайте да помислим как можете да я консумирате в комбинация с храна и под формата на храна.

Да, днес ще ви разкажем малко повече за съчетаването на ястия и бира и готвенето с бира! 

Бирата е новото вино!

С навлизането на все по-голямо разнообразие от ейлове и лагери на световната бирена сцена, съвсем очаквано гастрономите започнаха да отклоняват погледите си от виното като напитка-фаворит за готвене и съчетаване с храна.

Превръщането на пивото в специална част от обяда и вечерята на гурмана не е неочаквано, напротив. Наглед простоватото питие с балончета крие огромен потенциал за вкусово-ароматни профили – резултат от стотици възможни комбинации между различни видове малц, хмел и мая.

Обърнете ли се към света на крафт бирата, можете да се изгубите във вселена от вкусове, аромати, цветове и плътности. Там отдавна се смеят с глас при споменаването на Закона за чистотата на бирата от 1516 година и смело слагат във варките си привидно скандални миксове от подправки, плодове и зеленчуци, билки и цветя, шоколад, кафе, ядки, мед, меласа и захар.

Бира и храна – добри поотделно, перфектни заедно

Съществува един ужасен мит за комбинирането на бира и храна и това е твърдението, че изборът на бира за готвене предопределя избора на бира за пиене. Макар и логично звучащ, този принцип е практически безумен поради две основни причини.

- Първата е, че изначалните вкусови и ароматни характеристики на бирата значително се променят под въздействие на температурната обработка и останалите съставки в ястието. Тоест, не можем да разчитаме, че чинията ни ще ухае точно на пивото, с което сме я приготвили.

- Втората е, че има прекалено много ястия, които не се приготвят с бира (представете си, че сте на ресторант). Това значи ли, че не можем да ги комбинираме с нея? Абсурд!

Истината е, че в съчетаването на бира и храна няма стриктни правила, но има някои генерални насоки, които бихте могли да вземете предвид. Поне първоначално. Основната е свързана с тежестта на храната и под „тежест“ нямаме предвид описания в менюто грамаж.

По-леките стилове бира – не само на цвят, но на тяло и аромат (пилзнер, белгийски вит, светъл вайцен), чудесно си партнират с леки храни като салати, морска храна, пилешко.

На следващото ниво се намират по-наситени с цвят и вкус питиета като светлите ейлове и английските битери, които спокойно можете да консумирате рамо до рамо с по-неутрални на вкус сирена и кашкавали, както и по-изчистени чинии със свинско.

Щедро охмелените индийски светли ейлове (IPA) вълшебно вървят с бургери, богати пикантни кърита и азиатска кухня въобще.

Портърът е незаменим в комбинация с добре подправени меса на скара и какаови печива.

На финала вадим тежката артилерия – големи, сладки бири като имперски стаутове, барлиуайн и тъмен допелбок, които просто трябва да бъдат изпити в компанията на нещо наситеношоколадово.

За нешоколадовите десерти пък изберете по-плътните и „лепкави“ представители на белгийското абатско пивоварене като трипел и квадрупел.

Разбира се, не можем да пропуснем и класическата комбинация между сух стаут и стриди. Въпреки че това е тъмна бира, нейното тяло е по-леко от това на стандартните стаутове и е уместен комплимент към деликатния вкус на морската храна.

Една за теб, една за тенджерата!

Готвенето с бира е старо почти колкото приготвянето на бира. Почти всяка държава с пивоварни традиции си има своите бирени манджи.

В Ирландия задушеното говеждо месо със стаут е класика. В Чехия пък говорим за гулаш на пиве – естествено, той се прави с чешки пилзнер, а останалото е говеждо месо на кубчета, лук, доматена паста и подправки. Отидете ли в Германия, задължително ще откриете минимум пет разновидности на вурст с кисело зеле, задушени с ким в обилно количество немски пилз.

Както виждате, традиционното готвене с бира не е особено разнообразно – повечето рецепти се въртят около мариноването или задушаването на някакво месо в кехлибарената напитка. А ние знаем, че вие искате и можете повече от това.

Точно затова го има и новият BILLA Кулинариум – за да ви покаже няколко „по-така“ бирени рецепти.

Там говорят за бирени моркови, печено пиле с бира, бирени кюфтета с манатарки и десерти с бира, а когато някой говори за такива работи, ние обикновено мълчим и преглъщаме.

И все пак, за да не се разделяме с мълчание и слюнки, ще ви подскажем за няколко принципа в готвенето с бира, които биха могли да ви служат като отправна точка за лично ваши си импровизации:

- Преди всичко! Не гответе с бира, която не бихте пили. Да, чували сте го и за виното.
- Дресинги. Много от сухо охмелените светли и имперски ейлове имат флорални и цитрусови ореоли, които ще накарат дресинга за салатата ви просто да „разцъфне“. Ако търсите киселинност и плодов акцент, озъртайте се за белгийски ламбик.
- Мариноване. Бирата има достатъчно киселинност и алкохол, за да окрехкоти месото, което ще приготвяте – дайте им поне час заедно. Ако искате да получите по-неутрален резултат, използвайте леки, светли бири. Ако искате да повлияете повече на вкуса и да подсилите карамеления нюанс, заложете на тъмното пиво. Пилешкото и морската храна просто обожават да плуват в немско пшенично пиво от тип хефевайцен.
- Панировки. Рибата, изпържена в бирена панировка, е нещо почти задължително за готвене. Пивните дрожди действат като набухвател и правят панировката лека и хрупкава, а остатъчните нотки на малц и хмел създават съвършен мост между храната и чашата в ръката ви.
- Печива. Тук наистина можете да се развихрите. Рецептите за хляб с тъмна бира са безбройни. Бири като допелбок, айсбок, стаут и портър са едни от най-добрите течности, които можете да излеете в тесто, особено ако в него има какао и шоколад. За плодовите десерти остават по-цитрусовите и борови допълнения като IPA и имперски IPA.

На добър бирено-кулинарен път и не забравяйте да се въоръжите с BILLA Кулинариум – най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018г. Там, освен интригуващи бирени факти и рецепти, ще откриете и талони за отстъпка.

Защото както храната, така и бирата, са все още с пари.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара