Източник: flickr.com

Регионално ръководство по френски коктейли

Най-любимите на мнозина алкохолни напитки се правят във Франция

Независимо дали вкусът ви е към коняк, калвадос или коантро, много от най-любимите на мнозина алкохолни напитки се правят във Франция.

Ето регионално ръководство за някои от най-добрите алкохоли, ликьори и подсилени вина в страната, плюс рецепти за коктейли от барове и ресторанти с културно-регионална насоченост.

Гаскония | Le Maudit Français

В югозападния край на Франция, точно под Бордо, ще откриете прекрасната Гаскония. Тя е родина на кулинарни удоволствия като гъшия дроб, тя е и мястото, където се прави арманяк.

Това е гроздово бренди, подобно на коняка, но малко по-твърдо и непринудено. Delord X.O. Armagnac ($55, 40% ABV) е алкохол с кадифена текстура, на който да се насладите. Провинциалният аромат на това 15-годишно бренди предзиква асоциации с пресни цветя, сено, смокини и ванилия, с вкус на крем брюле, който съвсем леко избледнява.

Le Maudit Français

Създаден от Гуледис Гъблин за Experimental Cocktail Club, Париж

Le Maudit Français се превежда като “Проклет французин,” израз, използван в Канада за критикуване на французите с топло чувство. В тази рецепта арманякът се среща с канадски кленов сироп за добре допълваща се подходяща за есента напитка.

Съставки

  • 35 мл арманяк
  • 10 мл шери олоросо
  • 10 мл портокалов сок
  • 10 мл лимонов сок
  • 10 мл кленов сироп
  • капка битер Bittermens Boston Bittahs
  • портокалова кора за гарнитура


Инструкции
Поставете всички съставки с изключение на гарнитурата в коктейлен шейкър, пълен с лед. Разбийте добре, после прецедете в охладена висока чаша за шампанско. Гарнирайте с портокалова кора.

Black Sands | Нормандия

Разположена в северозападната част на Франция, Нормандия завинаги ще остане в паметта на хората като мястото на американския десант, повратната точка за съюзническите сили през Втората световна война.

Въпреки че огромната брегова линия осигурява предостатъчно възхитителни ракообразни, по-навътре в сушата пасторалната природа е идеална за отглеждане на ябълки за сайдер и калвадос, регионалното ябълково бренди. Berneroy VSOP Calvados ($22, 40% ABV) е като тарт татен в чаша, с меки нотки на карамел и меден джинджифил.

Също така помнете: Нормандия е родината на бенедиктинския билков ликьор, произвеждан от бенедиктинските монаси във Фекамп, по северната брегова линия. Рецептата му се пази в тайна от създаването му през XIX в.

Black Sands

Създаден от Грегори Сааведра, Gaspar Brasserie, Сан Франциско

Коктейлът Black Sands смесва калвадос и тъмен ром в силна, освежаващо ментова напитка, която е идеална за преход между сезоните.

Съставки

  • 30 мл калвадос
  • 30 мл 5-годишен ром El Dorado
  • 20 мл сок от лайм
  • 15 г захар демерара
  • 8 ментови листа
  • газирана вода
  • ментова клонка за гарнитура


Инструкции
Комбинирайте първите пет съставки в коктейлен шейкър, пълен с лед. Разбийте добре и фино прецедете в чаша "Колинс" върху лед. Допълнете догоре с газирана вода и леко разбъркайте. Гарнирайте с ментовата клонка.

Mercedes | Алпите

Вървейки на изток през Франция към Дижон, не твърде далеч от планинската граница с Швейцария, откриваме златист на цвят ликьор, правен от малки бели еделвайсови цветчета, брани във френските Алпи всяка пролет.

Сравнен с алкохоли с вековна история, St-Germain Elderflower Liqueur ($35, 20% ABV) е относително нов, като съществува само от десетилетие. Той е деликатен, с леки флорални нотки, балансирани от цитрусова свежест. Той се смесва безпроблемно в коктейли, което бързо го е направило любим на барманите. Очарователната бутилка в стил ар нуво също спомага за популярността му.

Mercedes

Създаден от Мат Токо, Le Sel, Нешвил

Един от фирмените коктейли на популярната брасерия Le Sel, той леко балансира деликатни подправки с флоралната свежест на St-Germain.

Съставки

  • 30 мл джин Broker’s
  • 20 мл крушов ликьор St. George Spiced
  • 10 мл ликьор St-Germain Elderflower
  • 30 мл сок от грейпфрут
  • 20 мл лимонов сок
  • 15 мл канелен сироп Saigon (рецептата ще откриете по-долу)
  • газирана вода
  • кора от грейпфрут, за гарнитура


Инструкции
В коктейлен шейкър комбинирайте първите шест съставки с лед. Разбийте добре и прецедете в чаша "Колинс" върху лед. Допълнете с газирана вода и гарнирайте с кора от грейпфрут.

Съставки за канеления сироп Saigon

  • 1 чаена лъжичка прясно смляна сайгонска канела
  • 1 чаша гранулирана захар


Инструкции за канеления сироп
В 3-литрова тенджера сварете една чаша вода. Добавете вътре канелата и захарта, като бъркате, докато захарта се разтвори. Понижете температурата и оставете да къкри на слаб огън 15 минути.

Оставете да се охлади, после прецедете през покрита с тензух фина цедка.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Wine Enthusiast

19.07.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара