Регионално ръководство по френски коктейли
Най-любимите на мнозина алкохолни напитки се правят във Франция
Независимо дали вкусът ви е към коняк, калвадос или коантро, много от най-любимите на мнозина алкохолни напитки се правят във Франция.
Ето регионално ръководство за някои от най-добрите алкохоли, ликьори и подсилени вина в страната, плюс рецепти за коктейли от барове и ресторанти с културно-регионална насоченост.
Гаскония | Le Maudit Français
В югозападния край на Франция, точно под Бордо, ще откриете прекрасната Гаскония. Тя е родина на кулинарни удоволствия като гъшия дроб, тя е и мястото, където се прави арманяк.
Това е гроздово бренди, подобно на коняка, но малко по-твърдо и непринудено. Delord X.O. Armagnac ($55, 40% ABV) е алкохол с кадифена текстура, на който да се насладите. Провинциалният аромат на това 15-годишно бренди предзиква асоциации с пресни цветя, сено, смокини и ванилия, с вкус на крем брюле, който съвсем леко избледнява.
Le Maudit Français
Създаден от Гуледис Гъблин за Experimental Cocktail Club, Париж
Le Maudit Français се превежда като “Проклет французин,” израз, използван в Канада за критикуване на французите с топло чувство. В тази рецепта арманякът се среща с канадски кленов сироп за добре допълваща се подходяща за есента напитка.
Съставки
- 35 мл арманяк
- 10 мл шери олоросо
- 10 мл портокалов сок
- 10 мл лимонов сок
- 10 мл кленов сироп
- капка битер Bittermens Boston Bittahs
- портокалова кора за гарнитура
Инструкции
Поставете всички съставки с изключение на гарнитурата в коктейлен шейкър, пълен с лед. Разбийте добре, после прецедете в охладена висока чаша за шампанско. Гарнирайте с портокалова кора.
Black Sands | Нормандия
Разположена в северозападната част на Франция, Нормандия завинаги ще остане в паметта на хората като мястото на американския десант, повратната точка за съюзническите сили през Втората световна война.
Въпреки че огромната брегова линия осигурява предостатъчно възхитителни ракообразни, по-навътре в сушата пасторалната природа е идеална за отглеждане на ябълки за сайдер и калвадос, регионалното ябълково бренди. Berneroy VSOP Calvados ($22, 40% ABV) е като тарт татен в чаша, с меки нотки на карамел и меден джинджифил.
Също така помнете: Нормандия е родината на бенедиктинския билков ликьор, произвеждан от бенедиктинските монаси във Фекамп, по северната брегова линия. Рецептата му се пази в тайна от създаването му през XIX в.
Black Sands
Създаден от Грегори Сааведра, Gaspar Brasserie, Сан Франциско
Коктейлът Black Sands смесва калвадос и тъмен ром в силна, освежаващо ментова напитка, която е идеална за преход между сезоните.
Съставки
- 30 мл калвадос
- 30 мл 5-годишен ром El Dorado
- 20 мл сок от лайм
- 15 г захар демерара
- 8 ментови листа
- газирана вода
- ментова клонка за гарнитура
Инструкции
Комбинирайте първите пет съставки в коктейлен шейкър, пълен с лед. Разбийте добре и фино прецедете в чаша "Колинс" върху лед. Допълнете догоре с газирана вода и леко разбъркайте. Гарнирайте с ментовата клонка.
Mercedes | Алпите
Вървейки на изток през Франция към Дижон, не твърде далеч от планинската граница с Швейцария, откриваме златист на цвят ликьор, правен от малки бели еделвайсови цветчета, брани във френските Алпи всяка пролет.
Сравнен с алкохоли с вековна история, St-Germain Elderflower Liqueur ($35, 20% ABV) е относително нов, като съществува само от десетилетие. Той е деликатен, с леки флорални нотки, балансирани от цитрусова свежест. Той се смесва безпроблемно в коктейли, което бързо го е направило любим на барманите. Очарователната бутилка в стил ар нуво също спомага за популярността му.
Mercedes
Създаден от Мат Токо, Le Sel, Нешвил
Един от фирмените коктейли на популярната брасерия Le Sel, той леко балансира деликатни подправки с флоралната свежест на St-Germain.
Съставки
- 30 мл джин Broker’s
- 20 мл крушов ликьор St. George Spiced
- 10 мл ликьор St-Germain Elderflower
- 30 мл сок от грейпфрут
- 20 мл лимонов сок
- 15 мл канелен сироп Saigon (рецептата ще откриете по-долу)
- газирана вода
- кора от грейпфрут, за гарнитура
Инструкции
В коктейлен шейкър комбинирайте първите шест съставки с лед. Разбийте добре и прецедете в чаша "Колинс" върху лед. Допълнете с газирана вода и гарнирайте с кора от грейпфрут.
Съставки за канеления сироп Saigon
- 1 чаена лъжичка прясно смляна сайгонска канела
- 1 чаша гранулирана захар
Инструкции за канеления сироп
В 3-литрова тенджера сварете една чаша вода. Добавете вътре канелата и захарта, като бъркате, докато захарта се разтвори. Понижете температурата и оставете да къкри на слаб огън 15 минути.
Оставете да се охлади, после прецедете през покрита с тензух фина цедка.
Пиле със скариди и зеленчуци
30.08.2024
Тарталети с Philadelphia
02.09.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015