Всичко, което мислите, че знаете за вермута, е погрешно

Вермутът е подсилено и ароматизирано вино

Може и да сте чували за вермута между другото, като част от дълъг списък със съставки за някой стар коктейл. Може би дори имате бутилка някъде вкъщи... Откога е там? Надали някой вече помни.

Тъй като всички ние стигаме до вермута по различен повод, нека започнем с основните неща

Вермутът е подсилено и ароматизирано вино. Общо взето той е подсладено вино с добавено бренди, в което са киснати билки и подправки. Има две основни разновидности: червен (сладък) вермут, който произлиза от Италия, и бял (сух) вермут, който за първи път се е появил във Франция.

Пелинът, прочул се покрай абсента, е основната съставка на сухия вермут.

Подобно на амаро, вермутът първоначално се е продавал за медицински цели. После той се е прославил като добър аперитив, поднасян самостоятелно или с добавен цитрусов сок. В крайна сметка вермутът е намерил постоянния си дом в баровете, където е започнал да бъде свързван с някои от най-емблематичните коктейли в света.

Вермутът като пълнеж в шейкъра

Ако някога сте пили Мартини или Mанхатън, то сте вкусили билковата прелест на вермута. В мартинито се използва сух вермут, а Манхатън се прави с – както и бихте очаквали – по-сладкият му събрат. Точното количество във всеки коктейл варира - от няколко капки до 15 ml - в зависимост от преценката на бармана и вашите предпочитания.

Можете да демонстрирате предпочитанието си към по-малко съдържание на вермут в Мартини, като поискате “сухо” или “екстра сухо” – въпреки че някои твърдят, че екстра сухото Мартини трябва изобщо да не съдържа вермут (както е отбелязал самият Уинстън Чърчил), но пък тогава просто пиете охладен джин. Не че има нещо лошо в това - просто не е Мартини.

Бонус съвет за големи пиячи: Когато попаднете на “Перфектен Манхатън”, това не означава, че той е най-добрият в света, а просто че съдържа и сладък, и сух вермут. В тази версия барманът може да прескочи обичайния битер, но обикновено не го прави.

Други стандартни базирани на вермут коктейли са Негрони, Гибсън и наскоро набралият нова популярност Бруклин. Следващият логичен въпрос е: какъв вермут да купите?

Големи брандове с история

Не всички вермути са с еднакво качество. Както е и с уискито и джина, качеството на вермута води до голяма разлика във вкуса. Често използвате само малко количество от него, но вкусовете и ароматите на вермута изпъкват особено много, когато има само една-две други съставки в чашата.

Някои от брандовете, на които ще попадате често, са Martini & Rossi, Dolin и Cinzano, но е добре да обърнем внимание и на един друг интересен бранд: Noilly Prat.

Имало е дълъг период, в който в САЩ се е пиел сух Noilly Prat, който е бил абсолютно различен от този където и да е по света. Американската версия е била по-простичка, лека и с доста по-малко аромати и вкусове. Защо? Може би заради изоставянето в САЩ на билковия коктейл джин мартини в полза на по-лъскавата и секси 007 версия, правена с кристално чиста водка.

Когато Noilly Prat са пренесли оригиналната си рецепта в САЩ, тя не е пожънала особен успех. Янките към този момент са били привикнали към изобилстващи от коктейлни маслинки мартинита, които са държали вермута на много заден план.

Обратно, много от старите рецепти за Мартини изискват джин (а не водка), разбъркват се (а не се разбиват), включват лимонова кора (а не маслини), и залагат на солидна доза по-богат на вкусове европейски вермут– което води до доста различна напитка, която не се харесва чак толкова в САЩ.

Понастоящем в Америка се продават и двете сухи рецепти на Noilly Prat; европейската се брандира като “Dry”, а американската като “Extra Dry”. Ако случайно пробвате двете една след друга, ще видите защо по-гъвкавият оригинал е по-добър претендент за самостоятелна консумация, но всичко опира до вкус. Имайте това предвид, ако си поръчвате съдържаща вермут напитка в САЩ.

Малки партиди, големи вкусове

Вермутът може да бъде намерен и на смешно ниска цена, но както е с всяко евтино алкохолно питие, получавате точно това, за което плащате. Има все пак добра новина - няма да се затрудните да намерите хай-енд вариантите. Всъщност нищо чудно дори да имате твърде много алтернативи.

Напоследък излезе модата на бири с какво ли не - от чили до фъстъчено масло, както и на джинове с добавени компоненти като шафран и водорасли; съответно можете да откриете и някои уникални специални вермути. Колкото и снобски да ви звучи, това е реален пазар – и може и да си заслужава да ги пробвате.

Atsby Armadillo Cake например е подсладен с карамел, направен от захар мусковадо и включва японски шийтаке гъби и диво селъри в ароматната си комбинация. И той по нищо не прилича на стария класически вермут, който познавате от барчето на дядо ви.

Sutton Cellars пък правят Brown Label Vermouth, който залага на портокалови кори, лайка и розмарин. Всичките тези съставки се киснат във виното им от долината сонома и се подсилват с неотлежало бренди.

Uncouth Vermouth, произвеждан от Red Hook, има огромна гама от разновидности. Serrano Chile Lavender с люти чушки и лавандула? Или Beet Eucalyptus с цвекло и евкалипт? Това е цял нов свят, който си струва да опознаете.

Възможно е, естествено, и просто да желаете да пиете вермута си чист, с лед, с малко лимонов сок или портокалова кора. В този случай френският специален вермут La Quintinye Vermouth Royal е отлично предложение.

Не игнорирайте вермута си

Докато бутилката с коняк може безпроблемно да си седи в барчето ви с месеци, виното, което току-що сте отворили, трябва да се консумира възможно най-бързо, преди да стане негодно за пиене.

Вермутът е донякъде хибрид между двете, и съответно също е някъде по средата. Той издържа на съхранение много по-добре от виното, но губи част от вкуса и сладостта си след няколко месеца, или дори седмици.

Крайно препоръчително е да държите отворения вермут в хладилника. Това ще го запази в перфектно качество за много по-дълго. Ако не пиете често от него, може би е за предпочитане да купувате по-малки бутилки, за да избегнете компромиси с вкуса и качеството след дълго съхранение.

Ако откриете, че сте оставили за дълго скъпоценния си вермут, все пак можете да направите с него същото, което е добра идея за употреба на останало вино: да готвите с него. Сладкият вермут е чудесен с гъста леща яхния или декадентска праскова на грил. Сухият вермут върви добре с цитрусова сьомга или гореща френска лучена супа. Можете да го използвате на практика навсякъде, където се изисква вино, но не забравяйте, че той има много по-силен вкус и аромат.

В крайна сметка най-доброто решение несъмнено е просто да не го оставяте дълго да стои след отваряне и да пиете вермута си по-често. Следващия път, когато ви дойдат гости на вечеря, налейте по малко Punt e Mes към предястията. Бутилката ще свърши много по-бързо, отколкото бихте очаквали.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара