Източник: Pexels.com

13 начина да спрете газираните напитки

Газираните напитки са вредни за талията, зъбите, костите и организма като цяло

Знаете, че газираните напитки не са особено полезни за вас - но същевременно е трудно да им устоите.

Сладкият им вкус, приятна газираност и приливът на енергия често изглеждат като точно това, което ви е нужно, за да преглътнете вечерята, да излезете от следобеден емоционален спад, или да заситите жаждата си в киното.

Но колкото повече газирани напитки консумирате (обикновени или диетични), толкова по-рисков става вашият навик.

Независимо дали пиете по шест кенчета на ден или само от време на време, намаляването на газираното може да е полезно за теглото и цялостното ви здраве.

Ето защо би трябвало да пиете по-малко, плюс съвети как по-лесно да ги изоставите.

Защо е добре да спрете

Най-големият риск за пиещите редовно газирани напитки са излишните калории, казва Лона Сандън, доцент по клинична диетология в Тексаския университет. "Калориите в обикновените газирани напитки идват изцяло от добавена захар, и не получавате нищо ценно като витамини и минерали, или дори качествени въглехидрати," казва тя.

Газираните напитки обаче може да причиняват и други вреди. Изследванията показват, че употребата им е свързана с разваляне на зъбите и диабет, и изглежда се отразява зле и на костите. "Това може да се дължи на фосфора в газираните питиета, или просто \на това, че хората пият газирано, вместо други напитки (примерно мляко), които съдържат хранителни вещества, необходими за здравите кости," казва Сандън.

Ами диетичните газирани напитки?

Газираните питиета без захар може и да не съдържат калории, но това не означава, че те са полезни за вас. Всъщност те може дори и да не ви помагат да отслабнете. (Учените не са единодушни по този въпрос, но няколко изследвания показват, че употребяващите диетични газирани напитки е по-вероятно да страдат от наднормено тегло или затлъстяване, отколкото консуматорите на обикновени газирани питиета.)

Освен това диетичните напитки носят със себе си много от същите рискове за здравето като обикновените, включително разваляне на зъбите и изтъняване на костите, и също така се свързват със сърдечни заболявания и депресия при жените. Преходът към диетични напитки е умна първа стъпка, ако се опитвате да елиминирате излишните калории, коментира Сандън, но най-добрият избор е в крайна сметка да спрете и тях.

Отказвайте се постепенно от газираното

Сами по себе си аргументите дотук би трябвало да са достатъчни, за да ви убедят, че би трябвало да спрете да употребявате газирани напитки, но все пак това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

"Хората често се пристрастяват към газираното, така че трябва да бъдете реалисти, не идеалисти," казва диетологът Стефани Сакс. "Не препоръчвам да спрете изведнъж; трябва да се "отбивате" постепенно, точно както бихте го правили с други неща, от които сте станали зависими."

Ако обикновено пиете много чаши газирани напитки дневно, Сакс предлага първо да ги ограничите само до една на ден. Издръжте така две седмици, след което преминете на три газирани седмично. "Така имате шанса да се адаптирате постепенно, което би трябвало да води до реална, устойчива промяна," казва Сакс.

Смесвайте газираното с вода

Сандън също така препоръчва бавно да се отучвате от газираните питиета, и понякога предлага на клиентите си да започнат да пият смес от газирано и вода. "Автоматично пиете по-малко, хидратирате се и задоволявате потребността на организма си от вода, което е нещо добро," казва тя.

Има обаче и едно допълнително предимство: "Така се намалява сладостта, която получавате от газираната напитка, която е една от причините хората да привикват към тях. Ако пиете по-малко захар, вкусовите ви рецептори ще се променят и скоро няма да имате нужда от тази сладост."

Започнете да следите приеманите калории

Ако се наливате с кола, без да се замисляте за ефекта й върху талията ви, ви предстои отрезвяващ студен душ: всяко кенче с 330 ml кока-кола например съдържа 140 калории, докато 500 ml съдържа 240 калории.

Изтеглянето на приложение за следене на приеманите калории може да ви помогне да осъзнаете доколко тези напитки влияят на дневния ви хранителен режим — стига наистина да отбелязвате и регистрирате всяка консумирана храна и напитка. Вместо да си доливате отново и отново, започнете да обръщате внимание колко всъщност пиете; тогава ще сте по-склонни да се ограничите.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара