Аспержи с бял боб и песто с печен лук

22.06.2020 Всички рецепти от този автор →
40 мин.

30 МИН » 10 МИН

Лесно
4 - 5 порции

ПРОДУКТИ:

  • 250 г - аспержи
  • 1 с.л. - зехтин
  • 2 клонки - прясна мащерка
  • 1/2 ч.л. - сол
За пестото
  • 1 връзка - пресен лук
  • 40 г - печени бадеми
  • 1 връзка - пресен магданоз
  • 1 с.л. - шери оцет
  • 1/2 - лимон
  • 60 мл - зехтин
  • 1/2 ч.л. - сол
  • 1/4 ч.л. - черен пипер
За хумуса с боб и рукола
  • 300 г - бял боб от консерва
  • 50 г - рукола
  • 60 мл - зехтин
  • сок и кора от - 1 лимон
  • 3 с.л. - сусамов тахан
  • 1 ч.л. - сол


Начин на приготвяне

Предложението за комбиниране с вино на Кристиян Йончев от Moulin.bg

Колкото и французи от Юга да попитаме – „Кое е най-подходящото вино за аспержи?“, ще ни отговорят: „Оооо Муска Пти Гра... биан сюр“. Много често и най-вече в краткия сезон на аспержите (който е към своя край) опитваме различни комбинации, които „щедро“ съчетаваме с подходящото вино. Сега се наслаждаваме на предизвикателството, заедно с нашите приятели от Goodlife и съчетаваме техните вкусни шедьоври с прекрасни френски вина. В зависимост от съставките в рецептата, подправки и стил на приготвяне, с радост препоръчваме „най-добрия компаньон“.

Мускат Пти Гра е сорт, изключително популярен в Южна Франция (Лангедок и Русийон). От него се създават свежи, сухи и много лeтни вина, които са идеален спътник за аспержи, леки зеленолистни салати с козе сирене, както и летни плодове. Поради богатия си аромат и свежест, този сорт често участва в типични купажи, в съчетание със совиньон, верментино и вионие.

Песто

Нарежете лука на парчета с дължина около 1 сантиметър.

Сложете ги в тава, полейте със зехтина, посолете и печете 8-10 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато се запече и започне да обгаря.

Извадете от фурната и оставете да се охлади. 

Сложете в блендер охладеният лук и едро нарязаният магданоз.

Добавете оцета, лимоновия сок, настъргана кора от лимон, зехтина, солта и пипера. 

Пасирайте до получаването на едро смляна паста.

Прехвърлете сместа в купичка и добавете едро нарязаните лешници.

Разбъркайте и оставете настрана. 

Хумус от бял боб и рукола

В блендер сложете отцеденият боб, листата рукола, таханът, лимоновият сок и зехтин.

Посолете, подправете с черен пипер и пасирайте до получаването на гладко пюре.

Аспержи

Махнете долната, твърда част от стъблото на аспержите и обелете с белачка за зеленчуци 2/3 от стъблата.  

В тиган загрейте зехтина на средно силен огън, сложете аспержите и гответе 3-4 минути, като разбърквате често.

Посолете, добавете листенца мащерка, разбъркайте и извадете аспержите върху кухненска хартия. 

Сервиране

Сложете от 3-4 с.л. от хумуса с боб. Отгоре поставете няколко аспержи и добавете от пестото.

Поднесете с препечен хляб.

Можете да съчетаете ястието с бяло вино Muscat Petits Grains.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара