Печени ребра с билкова марината
Запечен картоф с масло и свежа салца
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Приготвянето на котлетни ребра е лесно и приятно, ако спазите следните прости правила, които ни споделиха от онлайн магазина за доставка на свежо месо - BBQBG.STORE.
Почистете ципата от долната страна на ребрата с остър нож. За целта повдигнете ципата от единия край, хванете с ръка и я издърпайте.
Винаги преди да готвите месо го извадете за минимум 30 минути от хладилника, за да се темперира.
Ако използвате замразено месо, най-добрият начин да го размразите е като го оставите в хладилника до пълно размразяване и след това преди да го сготвите го темперирате.
Никога не оставяйте месото за много дълго време на кухненския плот и не го потапяйте в топла вода, да за предотвратите развитието на бактерии.
Най-добрия начин да се готвят ребра е за дълго време на ниска температура.
Готвене на 150-160 градуса по Целзий за около за 2-3 часа е чудесна базова рецепта за приготвяне.
Ако приготвяте ребра на BBQ, за да останат сочни и крехки, ги сварете предварително за няколко минути в леко подкиселена вода, подсушете ги, овкусете, и след това ги сложете на грила.
Овкусявайте месото предварително. Суха или течна марината с билки и подправки, които харесвате и една нощ в хладилника ще ви позволят да хапвате чудесни, крехки и добре овкусени ребра.
Ако ползвате глазура за месото, нанесете я едва в последния половин час на готвенето.
Винаги оставяйте месото да отпочине за 10-15 минути, преди да го сервирате.
Ето и нашата рецепта за "Печени ребра с билкова марината, печен картоф с масло и свежа салца".
ПРОДУКТИ:
- около 1.4 кг - свински ребра
- 1 - лимон
- 50 мл - зехтин
- 2 скилидки - чесън
- 1 клонка - пресен розмарин
- 3 клонки - прясна мащерка
- 3-4 листа - прясна салвия
- 2 с.л. - мед
- 1 ч.л. - дижонска горчица
- 1 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
- 4 средно големи - картофа
- по 2 клонки - мащерка и розмарин
- 4 с.л. - зехтин
- 2 ч.л. - сол
- 40 г - масло
- 2 кочана - млечна царевица
- 1 - зелена чушка
- 1 - червена чушка
- 2 стръка - пресен лук
- 3-4 с.л. - зехтин
- 2 с.л. - лимонов сок
- 1 ч.л. - сол
Начин на приготвяне
Маринованите ребра
Отстранете ципата от долната страна на ребрата и ги сложете в тава за печене.
В блендер сложете лимоновата кора и сок, зехтина, пасирания чесън и едро нарязаните билки. Добавете меда и горчицата, солта и черния пипер и смелете до получаването на паста.
Намажете ребрата с билковата смес от двете страни, поставете в тава, покрийте добре с фолио за свежо съхранение и мариновайте за поне 2 часа. Най-добре е да оставите за 1 нощ в хладилник.
Извадете маринованите ребра от хладилника 1 час преди да готвите.
Загрейте фурната до 150 градуса, покрийте ребрата с алуминиево фолио и печете 2 часа, като по средата на печенето ги обърнете.
Махнете фолиото от ребрата, пуснете фурната на функция грил и температура 200 градуса, обърнете ребрата с месото нагоре и печете 10 минути, докато се запекат.
Печените картофи
Пригответе картофите. Измитите, необелени картофи сложете в тенджера със студена вода, посолете и кипнете.
Варете под капак за 10-12 минути в зависимост от големината на картофите. Прецедете и оставете да се охладят.
Сложете ги в тава за печене, полейте със зехтина, разбъркайте и посолете обилно, сложете билките в тавата и печете 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Увеличете градусите до 220 и печете още 10 минути.
Салца
Сварете почистените кочани царевица за 7-8 минути в леко подсолена вода. Охладете и с остър нож свалете зърната от кочана. В купа смесете нарязаните на кубчета чушки, царевицата, нарязаният на колелца лук. посолете и залейте с разбитите на емулсия зехтин и лимонов сок.
Сервиране
Сервирайте ребрата топли, с печен картоф, в който сте направили разрез на кръст с парченце масло и салцата с чушка и царевица.