Карпачо с крем от черен трюфел

В комбинация с розе Бандол

18.09.2020 Всички рецепти от този автор →
75 мин.

60 МИН » 15 МИН

Лесно
4 - 5 порции

ПРОДУКТИ:

  • 400 г - говеждо бонфиле
  • 1/2 връзка - рукола
  • 30 г - сирене пармезан
  • 1 бр - черен трюфел
  • 2 с.л. - трюфел зехтин
  • 1 1/2 ч.л. - сол малдон
за трюфел крема
  • 50 г - черен трюфел
  • 250 г - сирене рикота
  • 1 с.л. - трюфел зехтин
  • 50 г - сирене пармезан
  • 50 мл - пълномаслена сметана
  • 1/2 ч.л. - сол
  • 1/4 ч.л. - прясно смлян черен пипер
  • 100 г - маскарпоне

Предложението за вино на Кристиян Йончев

Често, когато си представим прекрасно и свежо говеждо, трюфел и пармезан, бихме го съчетали лесно с червено вино. Да, разбира се, че то е подходящо, но ако предпочитаме да се насладим на нещо по-свежо, което да „отмива“ небцето, без да губи своята идентичност с охота бихме препоръчали  – розе от Бандол. Характерът на този изключителен представител на категория розе е запомнящ се, изявен и препоръчван дори и от най-взискателните шеф-готвачи за спътник на говеждо, в комбинация с трюфел. Районът на Бандол определено е родината на сорта мурведър, участващ или доминиращ в повечето вина. Всички вина са популярни с излючителния си потенциал за отлежаване и съзряване в бутилка – 7-10 години при розетата и понякога над 20 години при червените вина. 

Почистете месото от ципите и приберете във фризер за около час.

Пригответе трюфел крема.

В блендер смелете трюфелите до получаването на дребни парченца и прехвърлете в купа.

Нарежете пармезана на кубчета и смелете и него. 

Върнете трюфелите, добавете сиренето рикота, маскарпонето и сметаната, налейте трюфеловия зехтин.

Посолете и подправете с черен пипер.

Смелете за кратко, колкото да се обединят съставките.

Трюфела и пармезана трябва да останат леко зърнести.

Прехвърлете в кутия, покрийте с капак и оставете настрана.

Пригответе карпачото.

Нарежете месото на филийки с дебелина 3-4 милиметра.

Сложете между два листа фолио за свежо съхранение и изтънете внимателно. 

В чиния за сервиране сложете 2 с.л. от трюфел крема и разстелете на тънък пласт. 

Отгоре подредете четвърт от месото и поръсете с листа рукола.

С пош сложете няколко точки от крема, поръсете с люспи пармезан и тънко нарязан трюфел. 

Поръсете с качествена сол и трюфел зехтин и сервирайте.

Насладете се на тази рецепта в комбинация с розе Бандол от най-древния (от 1288 година) производител в района – Домейн Ре Жан. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара