Карпачо с крем от черен трюфел
В комбинация с розе Бандол
ПРОДУКТИ:
- 400 г - говеждо бонфиле
- 1/2 връзка - рукола
- 30 г - сирене пармезан
- 1 бр - черен трюфел
- 2 с.л. - трюфел зехтин
- 1 1/2 ч.л. - сол малдон
- 50 г - черен трюфел
- 250 г - сирене рикота
- 1 с.л. - трюфел зехтин
- 50 г - сирене пармезан
- 50 мл - пълномаслена сметана
- 1/2 ч.л. - сол
- 1/4 ч.л. - прясно смлян черен пипер
- 100 г - маскарпоне
Предложението за вино на Кристиян Йончев
Често, когато си представим прекрасно и свежо говеждо, трюфел и пармезан, бихме го съчетали лесно с червено вино. Да, разбира се, че то е подходящо, но ако предпочитаме да се насладим на нещо по-свежо, което да „отмива“ небцето, без да губи своята идентичност с охота бихме препоръчали – розе от Бандол. Характерът на този изключителен представител на категория розе е запомнящ се, изявен и препоръчван дори и от най-взискателните шеф-готвачи за спътник на говеждо, в комбинация с трюфел. Районът на Бандол определено е родината на сорта мурведър, участващ или доминиращ в повечето вина. Всички вина са популярни с излючителния си потенциал за отлежаване и съзряване в бутилка – 7-10 години при розетата и понякога над 20 години при червените вина.
Почистете месото от ципите и приберете във фризер за около час.
Пригответе трюфел крема.
В блендер смелете трюфелите до получаването на дребни парченца и прехвърлете в купа.
Нарежете пармезана на кубчета и смелете и него.
Върнете трюфелите, добавете сиренето рикота, маскарпонето и сметаната, налейте трюфеловия зехтин.
Посолете и подправете с черен пипер.
Смелете за кратко, колкото да се обединят съставките.
Трюфела и пармезана трябва да останат леко зърнести.
Прехвърлете в кутия, покрийте с капак и оставете настрана.
Пригответе карпачото.
Нарежете месото на филийки с дебелина 3-4 милиметра.
Сложете между два листа фолио за свежо съхранение и изтънете внимателно.
В чиния за сервиране сложете 2 с.л. от трюфел крема и разстелете на тънък пласт.
Отгоре подредете четвърт от месото и поръсете с листа рукола.
С пош сложете няколко точки от крема, поръсете с люспи пармезан и тънко нарязан трюфел.
Поръсете с качествена сол и трюфел зехтин и сервирайте.
Насладете се на тази рецепта в комбинация с розе Бандол от най-древния (от 1288 година) производител в района – Домейн Ре Жан.