Ризото с гъби и трюфели

Съчетайте с Кот дю Рон Жигонян

10.11.2020 Всички рецепти от този автор →
65 мин.

15 МИН » 50 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • 1 глва - лук
  • 2 скилидки - чесън
  • 2 стъбла - селъри
  • 40 г - масло
  • 500 г - гъби
  • 1 - лимон
  • 4 с.л. - зехтин
  • 1.2 л - горещ зеленчуков бульон
  • 450 г - ориз арборио
  • 180 мл - бяло вино
  • 4-5 клонки - прясна мащерка
  • 80 г - пармезан
За сервиране
  • 3 - черни трюфела
  • 2 с.л. - трюфелов зехтин
  • 40 г - пармезан
  • 4-5 клонки - прясна мащерка

Съчетайте с Кот дю Рон Жигонян – Côtes du Rhône Blanc GIGOGNAN

Гъби, мащерка и трюфел са съставки и билки, чиято „майка“ е гората и комбинацията с първокласен пармезан правят ястието неустоимо, но и много „жадно“ за прекрасно вино. 

Билковите, горски аромати на Кот дьо Рон Блан от Шато Жигонян от Moulin.bg, са прекрасно съчетание с това ризото. 

Комбинацията от сортове Марсан, Русан, Клерет, обогатени с изявените аромати на типичния лаймстоун тероар на Южна Рона се съчетават съвършенно с всички землисти и горски нюанси, подправени с масло и ароматни сирена с характер.

Потопете се в гората от вкусове и аромати. Наздраве!

Нарежете на ситно почистените лук, селъри и морков. 

Загрейте 2 с.л. от зехтина в голяма тенджера на средно-силен огън и добавете нарязаните зеленчуци. 

Гответе около 10 минути, като разбърквате често, докато омекнат, но без да потъмняват. 

Нарежете гъбите на филийки и изпържете на порции с много малко мазнина, докато омекнат и се карамелизират.

Прехвърлете върху дъска, поръсете с лимоновия сок, лимоновата кора и листенца прясна мащерка и нарежете на ситно.

Добавете гъбите в съда с лука заедно с ориза. Гответе 2 минути и налейте виното. 

Разбъркайте и оставете на котлона за 2-3 минути, докато алкохола се изпари. 

Започнете да наливате по един черпак от горещия бульона, като бъркате непрекъснато. 

Гответе 18 минути, като не спирате да бъркате ризотото, за да може ориза да освободи нишестето си. 

Добавете маслото и настъргания пармезан, разбъркайте, покрийте с капак и оставете за 2 минути. 

Разпределете ризотото в чинии за сервиране, поръсете с настърган пармезан и завършете с добро количество нарязан на тънки филийки трюфел. 

Полейте с малко качествен трюфел зехтин и поръсете с прясна мащерка. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара