Бавно печена млада патица
С картофено пюре, зелен фасул и грейви
Няма човек, който да не обича да си хапва патица, или поне патешко магре.
Всеки ресторант би трябвало да поддържа поне едно ястие с патешко в менюто си, без значение дали е лято, или зима.
Друг е въпроса обаче с приготвянето на патешко месо у дома. Там магре или конфитирани бутчета са общо взето единственото, което всеки от нас има смелостта да приготви. Изключвам празниците, когато всеки се залавя с цяла птица и невинаги резултата е достатъчно добър за празнично ястие.
Всеки готвач има несполучливи опити в приготвяне на патица, които оставят за дълго време горчив привкус в устата.
Днес започваме един нов проект с производителя на премиум млади патици „Пенелопе“. Съвместно сме си поставили за задача да ви предложим изпитани и работещи рецепти, за да може всеки да се наслади на добре приготвено патешко месо у дома и да се убеди, че всяко готвене и отделеното за него време ще си заслужават.
В следващите месеци ще ви предложим световни класически и модерни рецепти, с цяла патица, с бутчета, с магре, с невероятния патешки дроб. Ще използваме всичко от патицата за терини, супи, пастети и рийети.
Без значение дали приготвяте цяла патица, или някоя от разфасовките предлагани от Пенелопе, патешкото е месо, което заслужава място на трапезата ви, стига вие да сте отделили необходимото внимание и старание при приготвянето му.
Първата рецепта, която решихме да споделим с вас е бавно готвена млада патица с лесен грейви сос.
Рецептата е идеална за начинаещи, защото гарантира добре сготвено, но сочно месо, както гърдите, така и бутчетата, и има добре развит и изразен вкус на патешко, което е овкусено много семпло.
ПРОДУКТИ:
- 1 - млада патица Пенелопе (около 2.6 кг)
- 4 глави - чесън
- 5-6 клонки - пресен розмарин
- 1 с.л. - сол на люспи
- 1 ч.л. - черен пипер
- 3 с.л. - мазнина от печенето на патицата
- 2 с.л. - брашно
- 50 мл - бърбън
- 100 мл - патешки бульон
- 2 с.л. - готварска сметана
- 1/2 ч.л. - сол
- 1/4 ч.л. - черен пипер
Бавно печена патица
Извадете патицата за около два часа на стайна температура преди да готвите.
Поставете патицата върху кухненска дъска, извадете пакетчето с дробчетата и шията от кухината и оставете настрана.
Отстранете мазнината от вътрешността на патицата.
Отделете последните две части на крилата и заедно с шията ползвайте за приготвянето на бульон.
Изрежете кожата от шията, подсушете патицата с кухненска хартия и направете плитки разрези по гърдите.
Посолете и подправете патицата отвътре, а след това и отвън, като добавите достатъчно сол, която ще помогне кожата да стане златиста и хрупкава.
В кухината сложете няколко дребни клонки розмарин и мащерка и разрязана на две глава чесън.
В тава за печене сложете останалите розмарин и мащерка и върху тях поставете патицата с гърдите нагоре.
Печете 45 минути в предварително загрята до 170 градуса фурна.
Обърнете патицата, сложете около патицата разрязаните на две глави чесън и печете 45 минути.
Обърнете за последно патицата с гърдите нагоре и печете още 45 минути.
Увеличете градусите до 200 на функция грил и печете 4-5 минути, докато кожата стане хрупкава и златисто кафява.
Извадете патицата от фурната, прехвърлете върху дъска за рязане и оставете да отпочине за 15 минути.
За грейви соса сложете 3-4 с.л. от соса от печенето на патицата в касерола. Загрейте на средно силен огън, добавете брашното и гответе 3-4 минути, докато стане златисто.
Налейте бърбъна, разбъркайте добре и след около минута добавете бульона. Гответе 2-3 минути, прибавете меда, посолете и подправете с черен пипер.
Гответе около 2 минути при непрекъснато бъркане, докато соса се сгъсти.
Прибавете сметаната, разбъркайте и свалете съда от котлона.
Дръжте соса топъл, до момента на сервиране.
Поднесете патицата с картофено пюре, в което сте добавили печения чесън, сотиран в масло челен фасул и грейви сос.
Подобни рецепти
