Бавно печена млада патица

С картофено пюре, зелен фасул и грейви

18.09.2020 Всички рецепти от този автор →
150 мин.

10 МИН » 140 МИН

Лесно
4 - 5 порции

Няма човек, който да не обича да си хапва патица, или поне патешко магре. 

Всеки ресторант би трябвало да поддържа поне едно ястие с патешко в менюто си, без значение дали е лято, или зима. 

Друг е въпроса обаче с приготвянето на патешко месо у дома. Там магре или конфитирани бутчета са общо взето единственото, което всеки от нас има смелостта да приготви. Изключвам празниците, когато всеки се залавя с цяла птица и невинаги резултата е достатъчно добър за празнично ястие.  

Всеки готвач има несполучливи опити в приготвяне на патица, които оставят за дълго време горчив привкус в устата. 

Днес започваме един нов проект с производителя на премиум млади патици „Пенелопе“. Съвместно сме си поставили за задача да ви предложим изпитани и работещи рецепти, за да може всеки да се наслади на добре приготвено патешко месо у дома и да се убеди, че всяко готвене и отделеното за него време ще си заслужават. 

В следващите месеци ще ви предложим световни класически и модерни  рецепти, с цяла патица, с бутчета, с магре, с невероятния патешки дроб. Ще използваме всичко от патицата за терини, супи, пастети и рийети. 

Без значение дали приготвяте цяла патица, или някоя от разфасовките предлагани от Пенелопе, патешкото е месо, което заслужава място на трапезата ви, стига вие да сте отделили необходимото внимание и старание при приготвянето му.  

Първата рецепта, която решихме да споделим с вас е бавно готвена млада патица с лесен грейви сос.

Рецептата е идеална за начинаещи, защото гарантира добре сготвено, но сочно месо, както гърдите, така и бутчетата, и има добре развит и изразен вкус на патешко, което е овкусено много семпло.

ПРОДУКТИ:

  • 1 - млада патица Пенелопе (около 2.6 кг)
  • 4 глави - чесън
  • 5-6 клонки - пресен розмарин
  • 1 с.л. - сол на люспи
  • 1 ч.л. - черен пипер
Грейви сос
  • 3 с.л. - мазнина от печенето на патицата
  • 2 с.л. - брашно
  • 50 мл - бърбън
  • 100 мл - патешки бульон
  • 2 с.л. - готварска сметана
  • 1/2 ч.л. - сол
  • 1/4 ч.л. - черен пипер

Бавно печена патица

Извадете патицата за около два часа на стайна температура преди да готвите. 

Поставете патицата върху кухненска дъска, извадете пакетчето с дробчетата и шията от кухината и оставете настрана.

Отстранете мазнината от вътрешността на патицата. 

Отделете последните две части на крилата и заедно с шията ползвайте за приготвянето на бульон. 

Изрежете кожата от шията, подсушете патицата с кухненска хартия и направете плитки разрези по гърдите. 

Посолете и подправете патицата отвътре, а след това и отвън, като добавите достатъчно сол, която ще помогне кожата да стане златиста и хрупкава. 

В кухината сложете няколко дребни клонки розмарин и мащерка и разрязана на две глава чесън. 

В тава за печене сложете останалите розмарин и мащерка и върху тях поставете патицата с гърдите нагоре. 

Печете 45 минути в предварително загрята до 170 градуса фурна. 

Обърнете патицата, сложете около патицата разрязаните на две глави чесън и печете  45 минути. 

Обърнете за последно патицата с гърдите нагоре и печете още 45 минути. 

Увеличете градусите до 200 на функция грил и печете 4-5 минути, докато кожата стане хрупкава и златисто кафява.

Извадете патицата от фурната, прехвърлете върху дъска за рязане и оставете да отпочине за 15 минути.  

За грейви соса сложете 3-4 с.л. от соса от печенето на патицата в касерола. Загрейте на средно силен огън, добавете брашното и гответе 3-4 минути, докато стане златисто.

Налейте бърбъна, разбъркайте добре и след около минута добавете бульона. Гответе 2-3 минути, прибавете меда, посолете и подправете с черен пипер. 

Гответе около 2 минути при непрекъснато бъркане, докато соса се сгъсти. 

Прибавете сметаната, разбъркайте и свалете съда от котлона.

Дръжте соса топъл, до момента на сервиране. 

Поднесете патицата с картофено пюре, в което сте добавили печения чесън, сотиран в масло челен фасул и грейви сос.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара