Оризови крокети с наденица и моцарела
Поднесете с песто от рукола или доматен сос
ПРОДУКТИ:
- 200 г - сурова свинска наденица
- 1 - глава лук
- 2 с.л. - зехтин
- 200 г - ориз арборио или карнароли
- 2 с.л. - зехтин
- 100 мл - бяло вино
- 450 мл - зеленчуков бульон
- 220 мл - доматен сок
- 5 топки - бейби моцарела
- 50 г - сирене пекорино
- 30 г - масло
- 1 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
- 1 л - олио за пържене
- 2 - яйца
- 60 г - брашно
- 60 г - галета панко
- 1 1/2 ч.л. - сол
- 1 ч.л. - черен пипер
Начин на приготвяне
Обелете наденицата и я запържете в зехтина, докато покафенее.
Прибавете ситно нарязания лук и гответе 3-4 минути до омекване. Сложете ориза, разбъркайте и гответе докато стане прозрачен. Налейте виното и гответе 2-3 минути, за да се изпари алкохола.
Налейте 1/4 от бульона, и след като ориза поеме течността, прибавете доматения сос. Гответе 5 минути, докато ориза поеме и доматите.
Наливайте на части бульон, като добавяте нов, след като ориза е поел предишното количество. Гответе докато използвате целия бульон, като бъркате непрекъснато.
Общото време за готвене на ориза е 16-18 минути, от наливането на виното.
Накрая сложете маслото и настъргания пармезан и разбъркайте добре.
Излейте ориза в тава и оставете да се охлади за около 1 час.
От ориза оформете 10 еднакви топки по 75-80 грама. В центъра на всяка сложете половин топка бейби моцарела и оформете на стегнат крокет. Приберете в хладилник за 30 минути.
В три купи сложете брашното, яйцата и галетата и подправете всички със сол и черен пипер. Панирайте крокетите последователно в брашно, яйце и галета и пържете по 3-4 наведнъж в загрято до 180 градуса олио.
Готовите крокети изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Поднесете с доматен сос или песто от босилек или рукола.